Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εργαλεία για μείωση των υπεραποθεμάτων οίνου αναζητά η Γαλλία

Καθώς επιβεβαιώνεται η πτώση των πωλήσεων στη Γαλλία, εκπρόσωποι του κλάδου αρχίζουν να σκέφτονται τα καταλληλότερα εργαλεία για τη μείωση των υπεραποθεμάτων, είτε διαρθρωτικών είτε κυκλικών.

Κακά νέα: η πτώση στην κατανάλωση κρασιού επιβεβαιώνεται στα σούπερ μάρκετ, με πτώση του όγκου κατά 15% για τα κόκκινα κρασιά, 5% για τα ροζέ και 4% για τα λευκά από τις αρχές του 2022, αναφέρει ο Jérôme Despey, πρόεδρος του ειδικού συμβουλίου κρασιού της FranceAgriMer, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη 12 Ιουλίου. Παρά τη δυναμική των εξαγωγών που παραμένει σταθερή, ο αμπελοοινικός τομέας της Γαλλίας πρέπει να εξετάσει τη διαχείριση των οικονομικών και διαρθρωτικών ανισορροπιών μεταξύ της προσφοράς και της εγχώριας ζήτησης. «Τίποτα δεν πρέπει να κλείσει ως πρόταση» διευκρινίζει ο Jérôme Despey, ο οποίος σημειώνει την ανάγκη να γίνει διάκριση των κυκλικών από τα δομικά πλεονάσματα στη διάγνωση για την παροχή των σωστών παρεμβάσεων στο επίπεδο των αμπελουργικών περιοχών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης της Covid και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι δυσκολίες προμήθειας ξηρών υλικών (ιδιαίτερα φιαλών και χαρτοκιβωτίων) και οι συνέπειες του πληθωρισμού (μεταξύ πτώσης αγοραστικής δύναμης και αύξησης του κόστους παραγωγής) είναι κυκλικές για τον Jérôme Despey, ο οποίος σημειώνει ότι υπάρχουν εργαλεία για να ανταποκριθούν σε αυτό: απόσταξη και ιδιωτική αποθήκευση. Δύο εργαλεία εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την προϋπόθεση ότι η χρηματοδότησή τους εγκρίνεται από το κράτος μέλος (στο περιορισμένο πλαίσιο των ειδικών ευρωπαϊκών κονδυλίων του: το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, ΕΠΣ). Ανάλογα βέβαια με τα αποθέματα της 31 Ιουλίου και τα δεδομένα συγκομιδής, επισημαίνει ο Jérôme Despey (οι προοπτικές απόδοσης είναι πολύ αβέβαιες με τα τρέχοντα κλιματικά φαινόμενα, ιδίως την ξηρασία).

Όσον αφορά τις δομικές δράσεις, κάποιες περιοχές υποστηρίζουν εκριζώσεις (στο Μπορντό, με την ιδέα μιας «ενάρετης και αναστρέψιμης μετατροπής») και άλλες απόσταξη ή αποθήκευση. Ο αμπελοοινικός τομέας δεν θα μπορέσει να υιοθετήσει εθνική λύση, αλλά θα επιλέξει λύσεις προσαρμοσμένες στο επίπεδο κάθε περιοχής, πιστεύει ο Jérôme Despey. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ο πρόεδρος του ειδικού συμβουλίου κρασιού επιβεβαιώνει ότι η θέση του είναι «να αναζητήσει πόρους αλλού εκτός από το ΕΠΣ , ώστε να διατηρήσει την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς Οίνου (ΚΟΑ) ως συνοδευτικό των διαρθρώσεων». Ειδικά από τη στιγμή που τα κονδύλια της ΚΟΑ Οίνου για την περίοδο 2021-2022 έχουν εξαντληθεί πλήρως, μαρτυρώντας την ανάγκη ενίσχυσης για επενδύσεις, προώθηση και αναδιάρθρωση του κλάδου. Για τις εκριζώσεις, ο Jérôme Despey προτείνει τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης με τις περιφέρειες στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ).

 

Μαζί με εκείνα που συνδέονται με τη διαδοχή των κλιματικών συνθηκών του τρύγου 2022, αυτά τα θέματα θα είναι στην ημερήσια διάταξη για την πρώτη συνάντηση μεταξύ ολόκληρου του κλάδου και του νέου Υπουργού Γεωργίας, Marc Fesneau, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουλίου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.