Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για Ηνωμένο Βασιλείο και Νέα Ζηλανδία

Η πολυαναμενόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος αυτού του μήνα, καταργώντας τους δασμούς στο 97% των εξαγωγών.

Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα καταργήσει τελικά τους δασμούς σε όλες τις εξαγωγές, θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Μαΐου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Από τις 31 Μαΐου, οι δασμοί σε περισσότερο από το 97% των εξαγωγών και από τις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, του μελιού και των κρεμμυδιών, θα εξαλειφθούν.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Chris Hipkins χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια καταπληκτική ευκαιρία» και αποκάλυψε ότι θα εξοικονομούσε τους εξαγωγείς της Νέας Ζηλανδίας στη σφαίρα των 37 εκατομμυρίων NZ $ ετησίως.

«Οι εξαγωγείς της Νέας Ζηλανδίας έχουν μια καταπληκτική ευκαιρία να το μεταφέρουν πραγματικά στον κόσμο και είμαι βέβαιος ότι είναι έτοιμοι για αυτό», είπε σε χθεσινή δήλωση.

Παράλληλα, ο οργανισμός εμπορίου κρασιού New Zealand Winegrowers εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα νέα μετά από ένα κυκλικό ταξίδι για να φέρει εις πέρας τη συμφωνία, που παρεμποδίστηκε από πολλαπλές αλλαγές στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και από την παραίτηση της πρώην πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Adern τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

«Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ θετική για τη βιομηχανία κρασιού της Νέας Ζηλανδίας. Θα ευθυγραμμίσει περισσότερο τα πρότυπα οινοποίησης στις δύο χώρες και θα συμβάλει στη μείωση των τεχνικών φραγμών στο εμπόριο, ελαχιστοποιώντας τα βάρη από τις απαιτήσεις πιστοποίησης και επισήμανσης στις εξαγωγές κρασιού από τη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε η Sarah Wilson, γενική διευθύντρια υπεράσπισης και γενικός σύμβουλος στη Νέα Ζηλανδία.

«Θα υποστηρίξει επίσης τη μελλοντική ανάπτυξη της αγοράς και θα ενθαρρύνει τους εξαγωγείς να επικεντρωθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά κρασιού της Νέας Ζηλανδίας».

«Αυτή η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε αυξανόμενα κόστη σε ολόκληρο τον κλάδο και θα κάνει μεγάλη διαφορά για όσους εξάγουν στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Ευχαριστούμε τους Υπουργούς και τους αξιωματούχους για την υποστήριξή τους και τη διεξαγωγή των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων τα τελευταία χρόνια, σε περιόδους προκλήσεων και αβεβαιότητας».

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη με την επιχείρηση ποτών τον Φεβρουάριο, ο Philip Gregan, Διευθύνων Σύμβουλος της New Zealand Winegrowers, προέβλεψε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν προ των πυλών.

«Δεν υπάρχει τίποτα που θα εμποδίσει τη συμφωνία να τεθεί σε ισχύ, είναι απλώς θέμα να περάσει από το ρυθμιστικό πλαίσιο», είπε τότε.

Ο Gregan τόνισε ότι όχι μόνο μια συμφωνία θα διευκόλυνε τους παραγωγούς της Νέας Ζηλανδίας να εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα επέτρεπε και «πιο σύγχρονη και ευέλικτη οινοποίηση».

«Αντί να υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες της ΕΕ, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σημαίνει ότι οι οινοπαραγωγοί μας θα έχουν πρόσβαση σε μια πιο «κανονική» σειρά τεχνικών οινοποίησης», τόνισε ο ίδιος.

«Όταν φτιάχνουμε κρασί για να το πουλήσουμε στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το φτιάχνουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θα πουλούσαμε στην εγχώρια αγορά μας. Αλλά μέχρι τώρα αυτό δεν συνέβαινε για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα μπορούν να παρασκευάζουν κρασί με τρόπο που τους ταιριάζει και που αντιστοιχεί στις εποχές αντί να πρέπει να ακολουθούν ένα περιοριστικό πρωτόκολλο σε θέματα όπως η οξίνιση και η αποξίνιση».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

Μια δημοπρασία υψηλού προφίλ με εκατοντάδες κρασιά παγκόσμιας κλάσης από το κελάρι του εστιατορίου Le Gavroche προσέφερε κέρδη ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών.

REPORTS

Στη Σαντορίνη δεν χορταίνει το μάτι από τα απίστευτα ειδυλλιακά τοπία αλλά και ο ουρανίσκος από τους οινικούς θησαυρούς, που αποκαλύπτει διαρκώς το νησί....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...