Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Βρετανοί αμπελουργοί είναι επιφυλακτικοί με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Οι πρόσφατες θερμοκρασίες ρεκόρ έχουν παρουσιάσει νέες ευκαιρίες και προκλήσεις για τους Άγγλους και τους Ουαλούς παραγωγούς, αλλά υπάρχει ανησυχία ότι ο καιρός θα γίνει πιο ασταθής τα επόμενα καλοκαίρια…

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Τα βρετανικά μπουκάλια γίνονται προσηλωμένα στις λίστες κρασιών και στα ράφια κρασιού σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι καταναλωτές εκτιμούν όλο και περισσότερο τα εγχώρια προϊόντα. Ενώ υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ωφελήσει την αμπελοκαλλιέργεια της χώρας, η υπερβολική ζέστη τον Ιούλιο παρουσίασε επίσης κινδύνους.

Το Kent είναι ο αμπελώνας, όπως και ο κήπος, της Αγγλίας. Οι θερμοκρασίες στο Tenterden, όπου εδρεύει το Chapel Down, έφτασαν τους 40°C.

Η Chapel Down παράγει 1,5 εκατομμύρια μπουκάλια ετησίως. Όμως, μακριά από το να θεωρήσει τις πρόσφατες συνθήκες ως αναστάτωση, ο επικεφαλής οινοποιός Josh Donaghay-Spire ανέφερε ότι η vintage παραλλαγή ήταν κάτι που πρέπει να γιορταστεί. Σημειώνει ότι τα σταφύλια είναι μιάμιση εβδομάδα μακριά από εκεί που θα ήταν κατά μέσο όρο, και ότι θα πρέπει να αναμένεται ένα «πιο ώριμο στυλ» κρασιού.

Ο Donaghay-Spire σημείωσε ότι η απαγόρευση των σωλήνων θα επηρεάσει μόνο τους «οικιακούς πελάτες», αλλά πρόσθεσε επίσης ότι: «Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τη χρήση νερού όπου είναι δυνατόν».

Συμπληρωματικά, το Sussex, με τον αφρώδη οίνο του που έλαβε πρόσφατα το καθεστώς ΠΟΠ, γλίτωσε τη χειρότερη ζέστη. Ο τεχνικός αμπελώνων του Rathfinny Estate Stanley Brazil δήλωσε: «Ένα πιο ζεστό καλοκαίρι σημαίνει νωρίτερη συγκομιδή και υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και δυνητικό αλκοόλ στα σταφύλια μας».

Ενώ, ο ίδιος κατέθεσε και ένα ειρωνικό σχόλιο λέγοντας: «Σίγουρα έκανε πολύ ζέστη πρόσφατα, αλλά τα αμπέλια μπορούν να αναπτυχθούν σε θερμότερα κλίματα από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο». Σημείωσε επίσης, ότι ενώ η λειψυδρία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα νεαρά αμπέλια: «τα εγκατεστημένα αγροτεμάχιά μας έχουν πρόσβαση σε νερό που είναι αποθηκευμένο στα εδάφη και στην κιμωλία από κάτω». Η εγγύτητα του αμπελώνα στη Μάγχη βοήθησε στη μείωση της θερμοκρασίας, διατηρώντας τη στα χαμηλά.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Bolney Estate, Sam Linter, δήλωσε ότι οι προοπτικές ήταν επίσης θετικές στο Δυτικό Σάσεξ: «Θεωρώ ότι οι συνθήκες φέτος είναι καλές γενικά, με ελάχιστη έως καθόλου θερμική καταπόνηση στα αμπέλια… οι συνθήκες σημαίνουν λιγότερη πίεση της νόσου και εκεί θα πρέπει επίσης να είναι μια άνοδος στην ποιότητα των φρούτων».

Ωστόσο, ελήφθησαν ορισμένα μέτρα λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο Linter σημείωσε ότι η αφαίρεση των φύλλων γύρω από τη ζώνη των καρπών καθυστέρησε «για να προστατεύσει τα τσαμπιά των φρούτων από το ηλιακό έγκαυμα».

Στο Hampshire, ο Rob MacCulloch MW, επικεφαλής οινοποιός της Hattingley Valley, δεν ανησυχούσε επίσης πολύ για την έλλειψη νερού ή την προοπτική απαγόρευσης των λάστιχων, καθώς ο αμπελώνας δεν χρειάζεται άρδευση λόγω των εδαφών κιμωλίας: «Γνωρίζω ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, αλλά προς το παρόν, η απαγόρευση του λάστιχου δεν θα επηρεάσει τους δύο αμπελώνες της κοιλάδας του Χάτινγκλεϊ».

Εν συνεχεία, όσον αφορά το τι προσδοκά από τη φετινή συγκομιδή, ο MacCulloch δήλωσε: «Είναι πιθανό εάν συνεχιστούν οι ξηρές καιρικές συνθήκες, το μέγεθος των σταφυλιών θα είναι μικρότερο, επομένως το συνολικό βάρος της συγκομιδής θα μπορούσε να μειωθεί. Νομίζω ότι θα μπορούσε επίσης να υπάρξει αντίκτυπος στην αναλογία τρυγικού οξέος προς μηλικό οξύ εάν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμείνουν υψηλές. Ωστόσο, τόσο για το μέγεθος των καρπών, όσο και για την αναλογία οξύτητας, οι θερμοκρασίες και οι συνθήκες κατά τη διάρκεια και μετά τον έλεγχο θα είναι οι κρίσιμοι παράγοντες και δεν είμαστε ακόμη σε αυτό».

Στο Abergavenny της Ουαλίας, όπου βρίσκεται το White Castle Vineyard, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 36°C. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Robb Merchant ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του ότι: «Τα αμπέλια έχουν αναπτυχθεί καλά φέτος, αλλά τώρα βιώνουμε ένα μικρό άγχος ξηρασίας. Οι προσδοκίες για τη συγκομιδή έχουν αλλάξει: υπάρχουν ορισμένες μεγάλες καλλιέργειες, αλλά με την έλλειψη βροχής φαίνεται ότι ο όγκος μπορεί να έχει μειωθεί. Σε μια πιο φωτεινή νότα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μερικά κρασιά με έντονη γεύση.»

Αν και η ζέστη απέχει πολύ από την καταστροφή για τους οινοποιούς του Ηνωμένου Βασιλείου, η προοπτική οι συνθήκες να γίνουν πιο ακραίες και λιγότερο προβλέψιμες λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για ορισμένους.

Ο MacCulloch προειδοποίησε: «Δεν υπήρξε ποτέ μια «κανονική» χρονιά στην αμπελοκαλλιέργεια ή την οινοποιία, αλλά τώρα φαίνεται ότι το «κανονικό» είναι αρχαία ιστορία και η αναπήδηση από το ένα άκρο στο άλλο είναι το νέο πρότυπο. Αυτό κάνει πολύ δύσκολο τον μελλοντικό σχεδιασμό…».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...