Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ασύρτικο και Αγιωργήτικο στις λίστες των ποικιλιών του μέλλοντος

To Ασύρτικο και το Αγιωργήτικο στη διεθνή λίστα με τις ποικιλίες του μέλλοντος, σύμφωνα με την ομάδα ερευνών του κλάδου ICV στο Languedoc της Γαλλίας.

Ανάμεσα στις ποικιλίες  σταφυλιού που κρίνονται κατάλληλες από τους ειδικούς να πάρουν τη σκυτάλη της αμπελουργίας στον κόσμο του αύριο, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, συγκαταλέγονται και δύο Ελληνικές ποικιλίες, συμμετέχοντας τόσο στην κατηγορία των λευκών όσο και των κόκκινων. Πρόκειται για το βασιλιά των λευκών ελληνικών ποικιλιών, το Ασύρτικο και το μοναδικό Αγιωργήτικο με γενέτειρα τη Νεμέα της Πελοποννήσου.

Την περυσινή χρονιά , η ομάδα ICV στο Languedoc, άρχισε να παρακολουθεί μια ντουζίνα ποικιλίες σταφυλιών από διάφορες χώρες της Νότιας Ευρώπης, που φυτεύτηκαν τα τελευταία 5 έως 10 χρόνια από διαφορετικούς αμπελουργούς της περιοχής. Οι ποικιλίες είναι Verdelho, Verdejo, Alvarinho, Xarello, Parellada, Assyrtiko και Malvasia Istriana για τα λευκά και Aleatico, Touriga Nacional, Nero d’Avola, Primitivo, Agiorgitiko, Montepulciano και Saperavi για τα κόκκινα. Οι ποικιλίες φυτεύτηκαν σε πέντε περιοχές –δύο στο Gard και τρεις στο Hérault– και πραγματοποιήθηκαν ζυμώσεις σε μικρές παρτίδες από το πειραματικό οινοποιείο του ICV για να εντοπιστεί ποιες από αυτές ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Τα προβλήματα  περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του παγετού μέσω της μεταγενέστερης έκπτυξης οφθαλμών και/ή την ικανότητα παραγωγής καρπών σε περίπτωση παγετού λόγω γόνιμων δευτερευόντων μπουμπουκιών,  αντιμετώπιση του υδατικού στρες, προσαρμογή σε υψηλές θερμοκρασίες διατηρώντας  το δυναμικό ποιότητας με λογική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καλή οξύτητα και χρώμα και προστατεύοντας την αρωματική ακεραιότητα.

Βέβαια, ο Jacques Rousseau, επικεφαλής των αμπελουργικών υπηρεσιών του ομίλου ICV, συνόψισε τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου έτους παρατήρησης, καταλήγοντας στο ότι παρά τις πολλές προοπτικές και δυνατότητες των ποικιλιών αυτών καμία δεν σημειώνει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει θαυματουργή ποικιλία που να ανταποκρίνεται σε όλες αυτές τις προσδοκίες. Οι ποικιλίες πρέπει να επιλέγονται ανάλογα με τις προτεραιότητές του δημιουργού και να συνδυάζονται με άλλες προσαρμογές στη διαχείριση αμπελώνων.

πηγή: Vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.

REPORTS

Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στην παρέμβαση αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023,...