Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αγάπη και πάθος για τη γη στο νοτιότερο μέρος της Ευρώπης το οινοποιείο Στραταριδάκη

Εδώ και τρεις γενιές αµπελουργοί, το 1900 περίπου ο παππούς Κωνσταντίνος ξεκίνησε την ενασχόλησή του µε τα αµπέλια στις Αρχάνες Ηρακλείου. Στη συνέχεια ο πατέρας Αριστείδης βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του και έχοντας αποκτήσει εµπειρία 25 χρόνων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, απέκτησε το 1954 την έκταση 220 στρεµµάτων στα Καστελλιανά στους πρόποδες των Αστερουσίων, που απαρτιζόταν κυρίως από τα µοναστηριακά κλήµατα της Σιναϊτικής Μονής των Αγ. Αποστόλων.

Η οικογένεια δηµιούργησε µε αγάπη για τη γη και σεβασµό στην παράδοση µια έκταση 500 στρεµµάτων που περιλαµβάνει έναν αµπελώνα 250 στρεµµάτων (25 εκτάρια). Έναν από τους µεγαλύτερους ενιαίους αµπελώνες στην Κρητική γη.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Κάνοντας ένα βήµα ακόµη προς το όνειρο να µετατραπεί η πρώτη ύλη σε ένα ατελείωτο γευστικό ταξίδι, στις αρχές του 2006 ξεκίνησε η κατασκευή του οινοποιείου και ολοκληρώθηκε το 2007 οπότε και άρχισε η πλήρης λειτουργία του. Περιλαµβάνει χώρο οινοποίησης, εµφιάλωσης, χηµείο, αποθήκες έτοιµων προϊόντων, κελάρι-κάβ και αίθουσα γευσιγνωσίας.

 

Ένα ιδιαίτερο terroir

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο terroir, όπως η µεγάλη απόκλιση θερµοκρασίας µέρας και νύκτας που µπορεί να ξεπεράσει και τους 20οC βοηθούν τα αµπέλια να ξεκουράζονται από τις υψηλές θερµοκρασίες της ηµέρας και σε συνδυασµό µε τη χαµηλή στρεµµατική παραγωγή να παράγουν καρπούς υψηλής ποιότητας και να αναδεικνύουν µε τον καλύτερο τρόπο τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας.

Το σύνολο του αµπελώνα χωρίζεται σε µεµονωµένους αµπελώνες που βρίσκονται στο πιο κατάλληλο έδαφος µε τις καλύτερες ιδιότητες και µικροκλίµα για την κάθε ποικιλία. Τα ιδιαίτερα τοπογραφικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά του αµπελώνα προσφέρουν χαρισµατικές καλλιέργειες σε µια µεγάλη γκάµα γηγενών ποικιλιών (Mοσχάτο Σπίνας, Βιδιανό, Βηλάνα, Θραψαθήρι, Ασύρτικο, Λιάτικο, Κοτσιφάλι) και διεθνών ποικιλιών (Chardonnay, Cabernet, Merlot και Syrah).

Το Oινοποιείο σηµατοδοτεί τη βασική φιλοσοφία της οικογένειας, τον αρµονικό συνδυασµό του παραδοσιακού µε το σύγχρονο. Επισκέψιµο σε όλα τα επίπεδα, δίνει στον φιλοξενούµενο τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή µε όλα τα στάδια της οινοποίησης και να αφουγκραστεί τη δηµιουργική γιορτή που συντελείται στη διαδροµή από το αµπέλι µέχρι το µπουκάλι και τελικά στο ποτήρι. Αποτελεί µια σηµαντική στάση στο δρόµο του κρασιού και αξίζει να σηµειωθεί ότι το «Oινοποιείο Στραταριδάκη» είναι το νοτιότερο της Ευρώπης!

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Βήμα στην Aυστραλία άνοιξε το τελευταίο διάστημα το οινοποιείο Στραταριδάκη με όχημα τη στρατηγική συνεργασία που έχει αναπτύξει με την οινοποιεία Τσάνταλης από τον...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.