Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ασθένειες που προσβάλλουν το αμπέλι στο στάδιο της ανθοφορίας

Το αμπέλι βρίσκεται στις περισσότερες περιοχές στο στάδιο της ανθοφορίας. Στο στάδιο αυτό, το αμπέλι, είναι ευαίσθητο σε μυκητολογικές ασθένειες και εντομολογικές προσβολές.

Περονόσπορος (Plasmopara viticola)

Η ασθένεια προσβάλλει όλα τα πράσινα μέρη του φυτού αλλά οι σοβαρότερες προσβολές σημειώνονται στο φύλλωμα και στα σταφύλια. Οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι θερμοκρασίες από 18-25ο C, παρατεταμένες βροχοπτώσεις, υψηλή σχετική υγρασία και μειωμένη ηλιοφάνεια. Πρόκειται για μία από τις ασθένειες που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματικές συνθήκες, το μικροκλίμα της κάθε περιοχής (υπάρχουν περιοχές όπου ευνοείται η ανάπτυξη της) και ως εκ τούτου οι αμπελουργοί θα πρέπει να ελέγχουν συστηματικά τα αμπέλια τους από την έναρξη της νέας βλάστησης.

Στα φύλλα παρατηρούνται χαρακτηριστικές εξανθήσεις στην κάτω επιφάνεια και κηλίδες «λαδιού» στην επάνω επιφάνεια. Στα σταφύλια, η προσβολή μπορεί να λάβει χώρα νωρίς (στάδιο του μούρου, άνθησης) κατευθείαν στον βότρυ προσδίδοντάς του ελαφρώς «καμένη» όψη και να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής επειδή οι προσβολές μπορούν να συνεχιστούν και στο στάδιο της καρπόδεσης, στο δέσιμο σταφυλιών κ.λπ.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων θα πρέπει να γίνει ένας ψεκασμός με ένα κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν. Σε αμπελώνες όπου ο περονόσπορος ενδημεί

θα πρέπει να εφαρμόζεται ένα προληπτικό πρόγραμμα ψεκασμών ενώ σε περιοχές όπου δεν ενδημεί η ασθένεια (δηλ. κατά τις προηγούμενες χρονιές δεν υπήρχε προσβολή) θα πρέπει να εξετάζεται η επανάληψη του ψεκασμού σε χρόνο που καθορίζεται από το χρησιμοποιούμενο σκεύασμα (συνήθως μετά από 7-8 ημέρες).

Επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να γίνεται εναλλαγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων με διαφορετικό τρόπο δράσης για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας του μύκητα.

 


Ωίδιο (Erysiphe necator)

Το ωίδιο θεωρείται από τις πιο σοβαρές ασθένειες, η οποία ενδημεί στα αμπέλια της περιοχής μας. Το παρόν βλαστικό στάδιο είναι ευαίσθητο σε προσβολές. Σε αντίθεση με τον Περονόσπορο το ωίδιο ενδημεί σε όλους τους αμπελώνες και η καταπολέμησή του δεν μπορεί να παραληφθεί. Έτσι συνιστάται συνεχής έλεγχος των αμπελώνων και επέμβαση με κατάλληλα ωϊδιοκτόνα, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η ασθένεια είχε εμφανιστεί έντονη και κατά την περσινή χρονιά. Η επανάληψη των ψεκασμών εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, την ποικιλία και την περιοχή. Στην περίπτωση του ωϊδίου θα πρέπει να γίνεται εναλλαγή των χρησιμοποιούμενων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από διαφορετικές ομάδες, προς αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Στο στάδιο της άνθησης και της καρπόδεσης μπορεί να προτιμηθεί το θειάφι σε μορφή επίπασης. Γενικότερα απαιτείται προσοχή καθώς το θειάφι, σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 30ο C, μπορεί να προκαλέσει φυτοτοξικότητα.

Τονίζεται ότι μπορεί να πραγματοποιείται συνδυασμένη καταπολέμηση ωϊδίου και περονοσπόρου. Στην ανάσχεση των ασθενειών βοηθούν ο καλός αερισμός των πρέμνων με κατάλληλα χειμερινά και θερινά κλαδέματα και η μείωση της υγρασίας στο εσωτερικό τους.

Ψευδόκοκκος (Planococcus ficus)

Σε αμπέλια που εμφανίζουν προσβολές από ψευδόκοκκο πρέπει να γίνει καταπολέμηση με την εφαρμογή ενός κατάλληλου εντομοκτόνου. Εκεί απαιτείται να γίνεται καλό λούσιμο των πρέμνων ιδιαίτερα σε αμπέλια όπου το πρόβλημα υπήρχε και κατά την προηγούμενη χρονιά.

 

Θρίπας (Frankiniella occidentalis)

Φελλοποιήσεις- εσχαρώσεις

Συνιστάται στους παραγωγούς να ελέγχουν τα αμπέλια τους για την παρουσία του εντόμου με χρήση μπλε κολλητικής παγίδας ή/και με ελαφρύ τίναγμα των τσαμπιών και βλαστών σε λευκό χαρτί. Τονίζεται ότι ο θρίπας δεν είναι πάντα ευδιάκριτος ενώ οι ζημίες που προκαλεί δεν θεραπεύονται εκ των υστέρων όταν γίνουν αντιληπτές. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αναγκαιότητα καταπολέμησης του εντόμου. Επειδή το έντομο έχει έναν σημαντικό κύκλο ξενιστών καλό θα είναι οι παραγωγοί να καταστρέφουν τα χόρτα μέσα και γύρω από τα αμπέλια τους, πριν την άνθηση. Οι προσβολές που γίνονται κατά την ανθοφορία γίνονται εμφανείς σε επόμενα στάδια με τις χαρακτηριστικές εσχαρώσεις στις ράγες, γεγονός που υποβαθμίζει την εμπορική αξία των σταφυλιών και συνεπάγεται και άλλα προβλήματα. Οι παραγωγοί που διαπιστώνουν προσβολές θα πρέπει να ψεκάσουν τα αμπέλια τους : α) λίγο πριν την πλήρη ανθοφορία – &

β) στο τέλος της ανθοφορίας πριν την καρπόδεση, πάντα με κατάλληλο εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την αντιμετώπιση του θρίπα.

Ευδεμίδα (Lobesia botrana)

Η πτήση του εντόμου, σύμφωνα με τα στοιχεία από το δίκτυο των φερομονικών παγίδων της υπηρεσίας, βαίνει προς το τέλος της, όσον αφορά την συγκεκριμένη γενεά. Οπότε κατά την παρούσα στιγμή δεν συνιστάται η διενέργεια ψεκασμού.

Σημείωση :

  • Εφιστούμε την ιδιαίτερη προσοχή των αμπελουργών στην αντιμετώπιση των παραπάνω ασθενειών, στην επιλογή των κατάλληλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τις σχετικές λίστες που σας αποστείλαμε και στην πιστή τήρηση των οδηγιών χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  • Εφιστούμε την προσοχή στην τήρηση των οδηγιών που παρέχονται κατά την συνταγογράφηση των σκευασμάτων.
  • Τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα ανά καλλιέργεια και παθογόνο παρατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFvtoPro.zul
  • Αμπέλια με ασθένειες και προσβολές κατά τα προηγούμενα έτη πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα.
  • Τονίζεται ότι δεν επιτρέπεται η συγκομιδή αμπελόφυλλων από αμπέλια στα οποία έχει γίνει χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι καιρικές συνθήκες από την έναρξη της βλαστικής περιόδου μέχρι και τώρα, είναι σταθερά καλές και ιδιαίτερα ευνοϊκές για το αμπέλι. Ο θερμός, ξηρός,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι οινοπαραγωγοί μπορούν τώρα να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα του κλάδου, όπως την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν από τα μέσα Μαρτίου έχουν επιταχύνει την εξέλιξη των βλαστικών σταδίων, ιδιαίτερα στην πρώιμη – παραλιακή...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Μόνο σε αμπελώνες που διαπιστώθηκε η ύπαρξη εχθρών την περασμένη χρονιά συνιστούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ιωαννίνων την διενέργεια ψεκασμών για...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...