Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι αμπελώνες στην κοιλάδα της Νάπα ένας κορυφαίος οινο-προορισμός

Στην καρδιά της Καλιφόρνια , πολιτείας των Η.Π.Α., ξεδιπλώνεται μια καταπράσινη κοιλάδα, γεμάτη ζωντάνια και γαλήνη, η κοιλάδα της Νάπα.  

Της Κωνσταντίνας Ψιλιώτη

Ο τίτλος της ονομασίας περιλαμβάνει όλη τη χώρα της Νάπα εκτός του βορειότερου τμήματος που είναι η λίμνη Berryessa και το Putah Creek. Η ατελείωτη αυτή έκταση βρίσκεται ακριβώς 80 μίλια βόρεια από το Σαν Φρανσίσκο, κυκλώνεται από τα όρη Μαγιακάμα στα δυτικά της και από την οροσειρά Βάκα στα ανατολικά. Η πόλη της Νάπα βρίσκεται 5 μίλια νοτιοδυτικά της κοιλάδας, ενώ σχεδόν 1 μίλι μακριά λαμβάνει χώρα η πόλη Calistoga. Πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλο ποσοτό τουρισμού και κατά κύριο λόγο οινοτουρισμού, καθώς διακρίνεται για τα εκατοντάδες εκτάριά της καλλιεργούμενα με αμπέλια.  

Ο κύριος και κεντρικός οινικός δρόμος της κοιλάδας είναι η λεωφόρος 29, όπου αναδύονται ποικίλες πεδιάδες αλλά και μικρές πόλεις, όπως Yountville, Oakville, American Canyon και Rutherford. Η καλλιέργεια των εκτάσεων αυτών ξεκίνησε το 1944, από μια μικρή σχετικά ομάδα κατοίκων, που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την περιοχή προς προσωπική ευχαρίστηση (Napa Valley Vintners (NVV)), ενώ το 1968 ορίστηκε από τους κατοίκους ως αγροτικός τομέας 438.000 εκταρίων. 

 Οι ποικιλίες αμπελιών που καλλιεργούνται στο μέρος αυτό, είναι στην πλειοψηφία ερυθρά οινοποιήσιμα σταφύλια. Διάσπαρτα οινοποιεία φυτρώνουν άναρχα στην κοιλάδα, προσιτά στο κοινό για επισκέψεις, γευστικές δοκιμές και ξεναγήσεις, αφού πλέον οι οινοπαραγωγοί προτιμούν να γεμίζουν τα κτήματά τους με τουρίστες οινόφιλους, αλλά και επαγγελματίες. Τα κελάρια συνήθως είναι επίσης επισκέψιμα και πολύ συχνά επιλέγεται από τους παραγωγούς να πραγματοποιούνται εκεί οι δοκιμές. Το εδαφοκλιματικό σύστημα της περιοχής, το μεσογειακό κλίμα αλλά και το πάθος των οινολόγων επιτρέπει στην κοιλάδα της Νάπα να εξελιχθεί , να διευρύνει τους ορίζοντές της αλλά και να αποτελεί εν τέλει έναν υπολογίσιμο οινικά και αμπελουργικά προορισμό για όλους. 

Η κοιλάδα της Νάπα αποτελεί επίσημα έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό ανάμεσα στην Τοσκάνη, το Μπορντώ ή τη Βουργουνδία. ’Ενας φοβερός συνδυασμός συνθηκών όπως τα ποιοτικά σταφύλια, ο κοντινός πολιτισμός που υπάρχει, το καλό μάρκετινγκ αλλά και η νοοτροπία του τόπου καθιστούν το μέρος ιδανικό για οινοτουρισμό. Στατιστικά, και σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες της Ένωσης οινοπαραγωγών της Napa Valley, μονάχα το μικρό ποσοστό του 4% των σταφυλιών της Καλιφόρνια προέρχονται από την κοιλάδα αυτή, ενώ την ίδια στιγμή καλύπτει το ¼ των οινοποιείων που βρίσκονται στην πολιτεία της Καλιφόρνια.  

Από αυτά τα οινοποιεία, το μεγαλύτερο ποσοστό (95%) ανήκει σε οικογενειακές επιχειρήσεις, και συνήθως σε αυτές, δεν παράγονται πάνω από 120.000 φιάλες ανά έτος. Συγκεκριμένα, στο 78% των μικρών οινοποιείων η ετήσια παραγωγή τους δεν ξεπερνά τις 10.000 φιάλες, ενώ ένα 65% δεν παράγει περισσότερες από 5.000. Ανάμεσά τους είναι και φημισμένα οινοποιεία όπως του μεγάλου σκηνοθέτη Francis Ford Coppola ή το Castello di Amarosa, ένα κάστρο, αυθεντικά κτισμένο με τοσκανικής καταγωγής αρχιτεκτονική του 13ου αιώνα.

Σύμφωνα με τους NVV, η κοιλάδα της Napa είναι σε θέση να προσφέρει και προσφέρει σχεδόν 46.000 θέσεις εργασίας στην πόλη της Νάπα, και αντίστοιχα από διεθνή οπτική 303.000 θέσεις και παράλληλα καλύπτει ετήσιο τοπικό εισόδημα 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αντίστοιχα διεθνώς 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν μελετήσουμε την κάθε διαχωρισμένη έκταση μεμονωμένα, θα καταλάβουμε πως πραγματικά, η κοιλάδα της Νάπα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς τις διαφορές των Terroir της κάθε έκτασης. Η νότια πλευρά της κοιλάδας φαίνεται να έχει σχετικά ψυχρό κλίμα, με ανέμους ανά διαστήματα και θαλασσινές αύρες. Τα εδάφη εκείνα είναι αργιλώδη, με αρκετό ψαμόλιθο και ηφαιστειογενή πετρώματα. Με άλλα λόγια, είναι το κατάλληλο terroir για ποικιλίες όπως το pinot noir, τo chardonnay και φυσικά το περίφημο riesling. Κρασιά, που χαρακτηρίζονται από φρουτώδη αρώματα, χαμηλές τανίνες και γεύσεις από φρέσκα φρούτα ή ώριμα. Συνεχίζοντας με την μεσαία έκταση της κοιλάδας, η οποία και διαχωρίζεται σε δύο μέρη (δυτικό και ανατολικό τμήμα) από το ποτάμι της Νάπα. 

 Τα εδάφη από τη δυτική πλευρά είναι αργιλοαμμώδη, ενώ από την ανατολική πλευρά διακρίνονται από ηφαιστειογενή στοιχεία. Η κύρια καλλιεργήσιμη ποικιλία στη μεσαία κοιλάδα είναι το cabernet sauvignon, και μάλιστα είναι και η κεντρική παραγωγή της ποικιλίας αυτής στην κοιλάδα. Το κλίμα της διακατέχεται από αρκετά υψηλές θερμοκρασίες και έντονο πρωινό ήλιο. Ταξιδεύοντας προς το βορρά, συναντάμε πολύ πιο θερμό κλίμα. Τα ηφαιστειογενή στοιχεία δεν εκλείπουν ούτε κι εδώ, και το έδαφος χαρακτηρίζεται από πολύ αμμοαργιλώδη σύσταση έως λίγο. Το έδαφος αυτό διαθέτει μεγάλη απορροφητική ικανότητα νερού και αξιοποίησής του μετέπειτα, κυρίως λόγω του ποταμού . Η ποικιλία που κυριαρχεί κι εδώ είναι το Cabernet Sauvignon, με κάποια αξιοσημείωτα οινοποιεία με την αντίστοιχη παραγωγή. Τέλος, τα όρη της Νάπα, όπως το Mount Veeder, Wild Horse, Atlas Peak, χαρακτηρίζονται από ψυχρές θερμοκρασίες, καθαρούς ουρανούς και νύχτες με ξαστεριά.

 

Γενικά, η κοιλάδα της Νάπα, ενδείκνυται για οινικές εξορμήσεις για όλες τις κατηγορίες επισκεπτών. Η απέραντη αυτή έκταση σε συνδυασμό με τις νέες ενασχολήσεις και εφαρμογές για να κρατούν τους επισκέπτες μόνιμα ενεργούς είναι το κλειδί της επιτυχίας της περιοχής. Άλλωστε, τα εκλεκτά κρασιά που παράγονται εκεί, δεν μπορούν να επιτρέψουν κάτι διαφορετικό… 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.