Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Από τη Χίο στη νήσο Έλβα τα «βυθισμένα» σταφύλια

«Στο τέλος ενός συνεδρίου όπου ο επικεφαλής ερευνητής Attilio Scienza μίλησε για αυτό το βυθισμένο κρασί, από το ελληνικό νησί της Χίου, το οποίο κατανάλωναν μόνο η ελίτ της αρχαίας Ρώμης και της Μασσαλίας, τον πλησίασα»,δήλωσε ο Arrighi στο Unfiltered για τη πηγή της έμπνευσής του.

«Μου είπε ότι κανείς δεν προσπάθησε να επαναλάβει αυτή τη τεχνική μετά από 2.500 χρόνια και σκέφτηκα πως εγώ θα το προσπαθήσω στο νησί της Έλβας. Από εκείνη τη στιγμή η περιπέτεια μας ξεκίνησε.» Ο ερευνητής Attilio Scienza, βοήθησε σημαντικά τον οινοποιό στην αναβίωση του χαμένου αμπελώνα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, και παρείχε σημαντικές συμβουλές σε όλη την πορεία της καλλιέργειας.

Ο οινοποιός Arrighi κράτησε μέχρι τέλους τον αρχικό ενθουσιασμό του και αναβίωσε όλη τη διαδικασία με ακρίβεια, χρησιμοποιώντας σε κάθε στάδιο του πειράματος υλικά και τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες και ρωμαίοι. Ο Arrighi και ο ερευνητής Scienza χρησιμοποίησαν στο πείραμα τα σταφύλια της λευκής ποικιλίας Ansonica, που σύμφωνα με τους ερευνητές κατάγεται από αρχαίες ελληνικές ποικιλίες. Αρχικά, τα σταφύλια βυθίστηκαν με ψάθινα καλάθια για πέντε ημέρες, 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Όπως παρατηρήθηκε, η σκληρή επιδερμίδα των ραγών της ποικιλίας Ansonica εμπόδισε τη διήθηση του μεγαλύτερου μέρος του αλατιού και του νερού στο εσωτερικό. Έπειτα, ακολούθησε στέγνωμα σε δίσκους από ζαχαροκάλαμο και ζύμωση σε πήλινα βάζα παρόμοια με τους αμφορείς των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων. Μετά την ωρίμανση για ένα χρόνο, το εναρκτήριο «vintage» του 2018, που ονομάζεται Νέσος, έκανε το ντεμπούτο του με μόλις 40 μπουκάλια. Το «vino marino» περιέχει διπλάσια συγκέντρωση πολυφαινολών από ένα κανονικό λευκό κρασί.

Μόνο ένα μπουκάλι θα πλειστηριαστεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά τα αιτήματα από συλλέκτες και καταναλωτές επέβαλαν τη συνέχιση του πειράματος. Το «vintage Nesos 2019» θα είναι διαθέσιμο στην Ιταλία και διεθνώς. Αλλά είναι έτοιμοι οι ουρανίσκοι μας για ένα τόσο ιδιαίτερο κρασί;

«Το χρώμα του κρασιού είναι ένα σκουριασμένο κίτρινο, με ανταύγειες χρυσού», δήλωσε ο Arrighi. «στη μύτη κυριαρχούν αρώματα από ώριμα λευκόσαρκα φρούτα, σμάλτο, αμύγδαλο και βερνίκι, ενώ η επίγευση αποκαλύπτει μια επίμονη, πολύπλοκη και παρατεταμένη γεύση, εξαιρετικά δυνατή και με σαπωνίνες».

Το πείραμα κινηματογραφήθηκε επίσης και μετατράπηκε σε ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη Muti, ο οποίος σχεδιάζει να το δημοσιεύσει στο διαδίκτυο. Η οινοποίηση παρουσίασε, επίσης, ορισμένες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης. «Δεδομένου ότι αυτός δεν ήταν ένας κλασικός τρόπος οινοποίησης, ήταν δύσκολο να καταλάβουμε πόσο καιρό θα διαρκούσαν οι διάφορες φάσεις», ανέφερε ο σκηνοθέτης Stefano Muti στο Unfiltered. «Και ως εκ τούτου έπρεπε να ήμασταν πάντα έτοιμοι για γύρισμα». Ο οινοποιός Arrighi, όπως δήλωσε, είναι έτοιμος για μια καινούρια τάση αναβίωσης παλιών τεχνικών. «Ήμουν ο μόνος που πίστευε σε αυτό», είπε. «Άνοιξα μια πόρτα και οι υπόλοιποι οινοποιοί θα ακολουθήσουν».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν την Πέμπτη 21 Αυγούστου το πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν, με την...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Η Ισπανική συγκομιδή αναμένεται να είναι περίπου 38 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ισοδύναμη με την περσινή, την ώρα που στην Πορτογαλία εκτιμάται πτώση της τάξεως του...

REPORTS

Άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ προκειμένου να εξαιρεθεί το κρασί από τους δασμούς ύψους 15% που προβλέπει η εμπορική συμφωνία των δύο...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...