Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανησυχεί την αγορά κρασιού πιθανή επιστροφή Τραμπ και δασμών

Η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στη θέση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες τιμές και δασμούς στην εμπορία οίνων, δημιουργώντας αναστάτωση στην αγορά κρασιού για το 2024, σύμφωνα με τον σύμβουλο κρασιών υψηλής κατηγορίας εστιατορίων και ιδιωτών, Ραζ Βαΐντια.

Ο Ραζ Βαΐντια ήταν για πολλά χρόνια sommelier στο εστιατόριο Daniel, ένα από τα πιο διάσημα γαλλικά εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Σήμερα είναι CEO της Pressoir, μιας συμβουλευτικής εταιρείας οινολογίας που είναι γνωστή για τη διοργάνωση αμερικανικών οινολογικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των La Paulée και La Fête du Champagne.

Η Pressoir εξέδωσε μια σειρά από προβλέψεις για τον κόσμο του κρασιού το 2024.

“Ο φόβος πριν από τις προεδρικές εκλογές (προληπτικά για την περίπτωση που ο νικητής αυξήσει τα δασμολογικά τέλη, καθιστώντας δυσκολότερη την πρόσβαση σε εισαγόμενα κρασιά) δημιουργεί την ανάγκη αγοράς και συλλογής κρασιού από πολλούς,” έγραψε ο Βαΐντια. “Η τάση της αποθήκευσης κρασιού για μακροχρόνια ωρίμανση επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από μια γενιά πτώσης. Ειδικά για τα κρασιά από τη Βουργουνδία, το Μπορντό, την Καμπανία και το Ροδανό.”

Στην πρώτη θητεία του Τραμπ ως πρόεδρος, κλιμάκωσε έναν μακροχρόνιο εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη για τις επιδοτήσεις αεροπλάνων, επιβάλλοντας δασμούς 25% στα κρασιά από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, καθώς και στα Σκωτσέζικα ουίσκι single malt. Ο εμπορικός πόλεμος επιλύθηκε και οι δασμοί αφαιρέθηκαν μέσα σε ένα χρόνο από την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

Όμως τώρα, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει πολλαπλές ποινικές κατηγορίες, ο Τραμπ προηγείται του Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις. Ο Τραμπ είπε: «Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα» κατά την πρώτη του θητεία και δεν υπάρχει λόγος να υποψιαζόμαστε ότι έκτοτε σκέφτηκε διαφορετικά το θέμα.

Ο Βαΐντια εργαζόταν στο εστιατόριο Daniel όταν «χτύπησαν» οι δασμοί του Trump και είπε ότι έκαναν μεγάλη διαφορά στους τύπους κρασιών που μπορούσαν να προσφέρουν τα εστιατόρια.

“Τα τιμολόγια ήταν σημαντικά”, δήλωσε ο Βαΐντια στο Wine-Searcher. “Η διαφορά μεταξύ $4000 και $6000 δεν ήταν τόσο μεγάλη για τους ανθρώπους που είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν $4000 για ένα μπουκάλι κρασί. Η πραγματική διαφορά ήταν στα καθημερινά κρασιά. Ως γαλλικό εστιατόριο, δεν είχαμε την επιλογή να αυξήσουμε την τιμή ενός ποτηριού κρασιού, οπότε έπρεπε να αλλάξουμε αυτό προσφέραμε».

Ο Βαΐντια είπε επίσης ότι οι τιμές για το γαλλικό κρασί αυξήθηκαν κατά 25% λόγω των δασμών και παρέμειναν υψηλές, με τα μεγαλύτερα κέρδη να λαμβάνονται από τους παραγωγούς και τους εισαγωγείς.

“Οι εισαγωγείς πέρασαν αυτό το πρόσθετο κόστος των δασμών”, είπε ο Βαΐντια. “Στον κόσμο των ακριβότερων κρασιών, της Βουργουνδίας και του Μπορντό, μόλις επιβλήθηκαν δασμοί, αυξήθηκαν οι τιμές τους και δεν έχουν μειωθεί από τότε. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των τιμών των γαλλικών κρασιών στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία δεν έχει υποχωρήσει ακόμα πραγματικά.

“Οι παραγωγοί είδαν τα κρασιά τους στο Wine-Searcher και συνειδητοποίησαν ότι κάποιος πλούτιζε και δεν ήταν αυτοί, έτσι αύξησαν τις τιμές.”

Ο Βαΐντια είπε ότι η αγορά της Βουργουνδίας στις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ η ίδια. Οι παραγωγοί της Βουργουνδίας έχουν επιλογές σε όλο τον κόσμο – σε αντίθεση με τους Αυστραλούς παραγωγούς, των οποίων η βιομηχανία κινδυνεύει από τους δασμούς από την Κίνα – και θα μπορούσαν απλώς να πουλήσουν περισσότερα από τα κρασιά τους σε άλλες χώρες.

Ο Βαΐντια είπε ότι συμβουλεύει τους ιδιώτες πελάτες του να εφοδιαστούν με κρασιά που τους αρέσουν πριν από τις εκλογές.

«Πολλοί από τους πλούσιους πελάτες μας που έχουν την ίδια πολιτική νοοτροπία με εμένα ανησυχούν ότι είναι μια βάσιμη ανησυχία αυτή που υπάρχει γύρω από το νέο έτος», είπε ο Βάιντια. “Δεν θέλουν να σταματήσουν να αγοράζουν κρασί. Δεν θέλουν όμως να πληρώσουν ασφάλιστρο.”

Ο Βαΐντια αναμένει από τους εισαγωγείς των ΗΠΑ να αρχίσουν να φέρνουν περισσότερα ευρωπαϊκά κρασιά καθώς πλησιάζουν οι εκλογές τον Νοέμβριο, εάν ο Τραμπ ψηφιστεί πρόεδρος, αλλά τα εστιατόρια δεν έχουν αρκετά ισχυρούς ισολογισμούς για να εφοδιαστούν με αυτό τον τρόπο.

Από την πλευρά της Ευρώπης, ο Βαΐντια συνομιλεί με πολλούς παραγωγούς για τη διοργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας και λέει: «Το θεωρούν πρόβλημα των Αμερικανών. Δεν θα εκπλαγούν αν ο Τραμπ επιστρέψει στην εξουσία και αν επιστρέψουν οι δασμοί. Διαχειρίστηκαν τους δασμούς στο παρελθόν. Αν φτιάξεις ένα κρασί από 15 έως 25 δολάρια, έχεις κάπου αλλού να πουλήσεις το κρασί. Το έκαναν ήδη αυτό. Η Ασία ως αγορά έχει από καιρό αναπτυχθεί. Νομίζω ότι ανησυχούν λιγότερο από ό,τι πριν».

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαχείριση της αμπελουργικής γης με όρους βιωσιμότητας μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον και τα νομικά εργαλεία για την συνύπαρξη με την οικιστική ανάπτυξη...

REPORTS

Ένας Κινέζος απατεώνας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αφού συνελήφθη με 786 μπουκάλια πλαστού κρασιού που έφεραν αναγνωρισμένες ετικέτες όπως το Petrus.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνέδριο ιδιαίτερης σημασίας για τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας, διοργανώνουν από κοινού ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και η Εθνική Διεπαγγελματική...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...