Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αναμέτρηση στην απαιτητική αγορά της Καλιφόρνια για το Κτήμα Ακριώτου

To πρώτο της εξαγωγικό βήμα στην αγορά της Αμερικής και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια, κάνει αυτή την περίοδο η Μικροοινοποιία Ακριώτου, από τις Πλαιταιές Βοιωτίας.

του Γιώργου Λαμπίρη

Oι πρώτες ποσότητες που θα ταξιδέψουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού αφορούν στο Σαββατιανό, με στόχο να συστήσουν μία καθαρά ελληνική ποικιλία σε μία διάσημη οινοπαραγωγική ζώνη του πλανήτη όπως είναι η Καλιφόρνια. Το οινοποιείο που βρίσκεται στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, αποτελεί την προσωπική προσπάθεια της Βασιλικής Ακριώτου, η οποία επί σειρά ετών συνεργάστηκε με την ΙΝΟ Α.Ε. Μετά την περιπλάνησή της στο χώρο του κρασιού τα τελευταία 20 χρόνια με την ιδιότητά της ως οινολόγος, έχοντας συνεργαστεί ως σύμβουλος σε αρκετά οινοποιία της Στερεάς Ελλάδας, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της οινοποιείο, η παραγωγή του οποίου ανέρχεται σε περίπου 40.000 φιάλες ετησίως αιτιολογώντας με συνέπεια τον χαρακτηρισμό «μικροοινοποιία». Το οινοποιείο διαθέτει ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής του εκτός Ελλάδας, με κύρια αγορά τη Μεγάλη Βρετανία και δραστηριότητα στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

Προτεραιότητα στο σαββατιανό

H βασική ποικιλία ενδιαφέροντος ήταν από τις πρώτες οινοποιήσεις, το σαββατιανό, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις περιοχές Εύβοιας, Αττικής και Βοιωτίας. Η Βασιλική Ακριώτου αποφάσισε να κάνει οινοποιήσεις, διαφεύγοντας της πεπατημένης οδού που κατά την ίδια θα μπορούσε να είναι η παραγωγή κρασιών από ποικιλίες όπως το Sauvignon Blanc ή η Μαλαγουζιά. «Συν τοις άλλοις ήθελα να διαφοροποιηθώ από τους υπόλοιπους οινοποιούς και πελάτες μου, με τους οποίους συνεργάζομαι στον οινολογικό εργαστήριο που διατηρώ στη Χαλκίδα. Το Σαββατιανό που ήταν μία παραγκωνισμένη ποικιλία μου τράβηξε το ενδιαφέρον, και ακολούθησα όλη τη διαδικασία οινοποίησης ενός ποικιλιακού κρασιού».

«Στις Πλαταιές έχει γίνει αναδασμός, γεγονός που ευνοεί την καλλιεργητική δραστηριότητα στον κάμπο. Στις παρυφές του Κιθαιρώνα υπήρχαν τα παλιά αμπέλια του πεθερού μου, τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί. Ανέλαβα να αναβιώσω τα συγκεκριμένα αμπέλια, από τα οποία παράγω το Σαββατιανό μου σε μία άνυδρη καλλιέργεια. Η ηλικία τους ανέρχεται σε τουλάχιστον 50 έτη, ενώ προσφέρουν αποδόσεις περίπου 500 κιλά ανά στρέμμα σε συνολική καλλιέργεια 50 στρεμμάτων», λέει η Βασιλική Ακριώτου.

Η Βασιλική Ακριώτου έχει κάνει και νεότερες φυτεύσεις σε ποικιλίες όπως το ασύρτικο, το syrah και το cabernet sauvignon. «Οι νέες φυτεύσεις έχουν συνολική έκταση 12 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι κόκκινες ποικιλίες και 11 στρέμματα καταλαμβάνει το ασύρτικο. Οι αποδόσεις στα κόκκινα, είναι ακόμα περιορισμένες καθότι πρόκειται για νέα αμπέλια που προσφέρουν περίπου 1.000 κιλά ανά στρέμμα. Σε ό,τι αφορά το ασύρτικο οι αποδόσεις είναι αυξημένες σε σχέση με τις ερυθρές ποικιλίες, σε περίπου 1.200 κιλά ανά στρέμμα. Επιπλέον, στην πλευρά της ευβοϊκής γης έχω νοικιάσει κάποια αμπελοτεμάχια με Σαββατιανό, ασύρτικο άνυδρο και αηδάνι».


Από τις δεξαμενές της Μικροοινοοιίας Ακριώτου βγαίνουν ετικέτες όπως οι «Ορειβάτες» από τα παλιά κτήματα που αξιοποιεί η οινολόγος. Επίσης έχει δημιουργήσει ένα χαρμάνι με σαββατιανό, προσθέτοντας το ασύρτικο για να δώσει ένταση και δυναμική στο κρασί της. Συν τοις άλλοις στον τρύγο του 2019 πειραματίστηκε σε μία δεξαμενή με άγριες ζύμες, επιτυγχάνοντας τη ζύμωση του ερυθρού κρασιού με τα στέμφυλα. Ο χυμός του παρέμεινε για περίπου 8 μήνες σε οινολάσπες για να ωριμάσει. Το συγκεκριμένο κρασί παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2021 και εμφιαλώθηκε χωρίς φίλτρο στις αρχές του 2022. Ο λόγος για τον «Ορειβάτη» Σαββατιανό με την διακριτική ονομασία Wild. To οινοποιείο παράγει επίσης τον ροζέ «Ορειβάτη», ένα εμπορικό κρασί που κινείται στα όρια του ημίξηρου, από syrah και cabernet franc. Ταυτόχρονα οινοποιεί μία φιάλη με pinot noir, το οποίο είναι κρασί δεξαμενής, αξιοποιώντας μία ποικιλία που δεν συνηθίζεται στην περιοχή της Βοιωτάς, αντλώντας εντονότερα αρώματα φρούτου και με δυνατότητα να καταναλώνεται ευχάριστα ακόμα και την καλοκαιρινή περίοδο.

Η οινολόγος πειραματίζεται και με κάποιες ακόμα ερυθρές ποικιλίες όπως το λιάτικο και το βραβιανό. «Έχω ήδη κάνει κάποιες προσπάθειες, διερευνώντας αυτές τις δύο ποικιλίες. Ακόμα δεν έχω καταλήξει για το πώς θα κινηθώ, εάν δηλαδή θα κυκλοφορήσουν ως μονοποικιλιακά κρασιά ή σε χαρμάνι με άλλες ποικιλίες. Το βραβιανό είναι μία παλιά που ευδοκιμούσε στην Εύβοια και καταφέραμε να εντοπίσουμε έναν κλώνο και να πειραματιστούμε. Πεποίθησή μου είναι ότι πρέπει να στραφούμε περισσότερο σε ελληνικές ποικιλίες, προκειμένου να διαφοροποιηθούμε από τις ήδη υπάρχουσες ξενικές ποικιλίες στο εξωτερικό, οι οποίες συχνά οινοποιούνται και στην Ελλάδα. Το γεγονός άλλωστε ότι η Ελλάδα διατηρεί μικρές παραγωγές, σημαίνει ότι δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σε μεγάλες παραγωγές ξενών ποικιλιών».  Όραμά της Βασιλικής Ακριώτου είναι να οινοποιεί ελληνικές ποικιλίες σε συνδυασμό με ένα ποιοτικό κρασί.

Η Μικροοινοποιία Ακριώτου σε αριθμούς

Σύνολο παραγωγής: 40.000 φιάλες/έτος

Ορειβάτης Ροζέ: 10.000 φιάλες/έτος

Ορειβάτης Wild: 5.000 φιάλες/έτος

Ερημίτης: 7.000 φιάλες/έτος

Pinot Noir: 10.000 φιάλες/έτος

Αποδόσεις παλιών αμπελώνων: 500 κιλά/στρέμμα σαββατιανό

Αποδόσεις νεότερων αμπελώνων ασύρτικο: 1.200 κιλά/στρέμμα

Αποσόδεις νεότερων αμπελώνων syrah-cabernet franc: 1.000 κιλά/στρέμμα

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.