Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

«Αμπελουργική συλλογή» με χαρτογράφηση 40 γηγενών ποικιλιών από το Κτήμα Ακράνι

Στο στάδιο διερεύνησης και χαρτογράφησης βρίσκονται αυτή τη στιγμή 40 διαφορετικές ελληνικές ποικιλίες και οι αποδόσεις τους από το Κτήμα Ακράνι με έδρα την Κω, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο προσαρμόζονται στο κλίμα του νησιού. Σύμφωνα με την επικεφαλής του Κτήματος, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, μεταξύ των ποικιλιών που έχουν φυτευτεί σε αυτόν τον πρότυπο πειραματικό αμπελώνα, μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στο Αηδάνι που έχει επιδείξει στοιχεία ανθεκτικότητας στην αλλαγή του κλίματος. Ταυτόχρονα οι άνθρωποι του κτήματος συζητούν με ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα για την περαιτέρω ταυτοποίηση και ανάδειξη των συγκεκριμένων ποικιλιών μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Πρόκειται για μία ιδιωτική αμπελουργική συλλογή. Σταδιακά συλλέξαμε 40 υποκείμενα, τα φυτεύσαμε και πλέον συζητάμε με εκπροσώπους πανεπιστημίων για να έχουμε επιστημονική αποτύπωση των συγκεκριμένων καλλιεργειών. Επιθυμία μας είναι να δούμε πώς προσαρμόζονται συγκεκριμένες ποικιλίες στο δικό μας κλίμα, με μικρονοινοποιήσεις που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε».

Στοιχεία συμπεριφοράς των ποικιλιών μέσω μικροοινοποίησης

Σύμφωνα με την κυρία Τριανταφυλλοπούλου το Κτήμα έχει θέσει στο επίκεντρο το λευκό και το ερυθρό Αηδάνι. «Το δικό μας το εγχείρημα θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα, στοιχεία για το πώς συμπεριφέρεται μία ποικιλία στην περιοχή μέσα από την διαδικασία της μικροοινοποίησης. Επίσης θα μπορούσε η κίνηση αυτή μας προσφέρει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε έναν πειραματικό αμπελώνα για την εισαγωγή νέων ποικιλιών στην Κω. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο, ενώ όλες οι διαδικασίες πραγματοποιούνται χειρωνακτικά. Η συνολική έκταση του πειραματικού αμπελώνα ανέρχεται στο 1,5 στρέμμα».

Σε ό,τι αφορά το Αηδάνι, στόχευση του Κτήματος είναι να έρθει η καλλιέργειά του στην Κω τα επόμενα χρόνια. «Ειδικά το λευκό Αηδάνι προσφέρει μακρά πορεία ωρίμανσης, διότι υπό κανονικές συνθήκες, με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής περιορίζεται ο χρόνος ωρίμανσης. Αναζητούμε ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, ιδιότητα την οποία παρουσιάζει το λευκό Αηδάνι αλλά και το ερυθρό». Μεταξύ των ποικιλιών που έχουν φυτευτεί στην εν λόγω αμπελουργική συλλογή εκτός από το Αηδάνι είναι ο Ροδίτης, το Σαββατιανό, το Βιδιανό, το Αγιωργίτικο και αρκετές ακόμη».

 

Με ρίζες στον τουρισμό και αναζήτηση για ένα προϊόν που θα προβάλει την Κω

Το Κτήμα Ακράνι αποτελεί μία οικογενειακή επιχείρηση, προερχόμενη από επιχειρηματίες με δραστηριότητα στον τομέα της φιλοξενίας και των ξενοδοχείων. «Επιθυμία μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που θα παρουσιάζει το πρόσωπο της Κω προς τα έξω. Είναι χαρακτηριστικό ότι φυτέψαμε πρώτοι Μαλαγουζιά στο νησί», επισημαίνει η κυρία Τριανταφυλλοπούλου.

Το οινοποιείο των Δωδεκανήσων βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή, κοντά στη θάλασσα, συνθήκες που το βοηθούν στην οινοποίησή των αξιοποιούμενων ποικιλιών. «Το 1996 φυτέψαμε τα πρώτα 20 στρέμματα και σήμερα διαθέτουμε 120 στρέμματα βιολογικής καλλιέργειας. Το οινοποιείο μας είναι ανάμεσα στα 5 με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ελλάδα, λόγω των καταβολών μας στον τουρισμό, γεγονός που μας βοήθησε να οργανώσουμε αποτελεσματικότερα τις υπηρεσίες που προσφέρουμε σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα όπως το τυρί, το μέλι, το παξιμάδι. Το 2007 καταθέσαμε τον φάκελο για την ονομασία ΠΓΕ Κως για όλες τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στο νησί», εξηγεί η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου. Οι κύριες ποικιλίες που οινοποιεί σήμερα, είναι η Μαλαγουζιά, το Αθήρι και το Ασύρτικο με τις στρεμματικές αποδόσεις να ανέρχονται μεσοσταθμικά σε περίπου 1.000 κιλά ανά στρέμμα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...