Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αλλαγές φέρνει το 2024 στην αυστραλιανή οινοποιία, σε εξέλιξη εξαγορές

Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να αποδειχτεί ορόσημο για την αυστραλιανή βιομηχανία κρασιού, με τις «μετασχηματιστικές εξαγορές» που φημολογείται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η βιομηχανία οίνου της Αυστραλίας είναι έτοιμη να φανεί πολύ διαφορετική σε 12 μήνες.

Τα έσοδα στον κλάδο, ο οποίος απασχολεί περισσότερους από 18.000 εργαζομένους, μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό -6,3% τα τελευταία πέντε χρόνια και ανήλθαν σε περίπου 6,3 δισ. AU$ (3,4 δισ. £) στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας IbisWorld.

Η αγορά εξαγωγών κρασιού προς την Κίνα, η οποία ανήλθε στα 1,3 δισ. AU$ ετησίως, κατέρρευσε όταν η Πεκίνο επέβαλε τιμωρητικούς δασμούς στο αυστραλέζικο κρασί στα τέλη του 2020, και ενώ αναμένεται ότι η Κίνα θα καταργήσει σύντομα – ή τουλάχιστον θα τροποποιήσει – αυτές τις επιβαλλόμενες προστιθέμενες αξίες, η βιομηχανία αντιμετωπίζει πολύ διαφορετικές παγκόσμιες συνθήκες.

Η επανένταξη των αυστραλέζικων κρασιών στην Λαϊκή Δημοκρατία δεν θα επιτευχθεί γρήγορα ή εύκολα.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι κινεζικές προτιμήσεις έχουν απομακρυνθεί από τα κρασιά προς τα αλκοολούχα ποτά (spirits), ενώ κορυφαία κρασιά, όπως η σειρά Penfolds της Treasury Wine Estates, παραμένουν υψηλά ως προς τις τιμές τους.

Επιπλέον, παραγωγοί από τη Χιλή, την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική και την Ευρώπη έχουν καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στα ράφια λόγω της απουσίας αυστραλιανών κρασιών και θα παράσχουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό μόλις αρθούν οι δασμολογικοί φραγμοί.

Παγκοσμίως, οι καταναλωτές έχουν απομακρυνθεί από τα κρασιά μαζικής παραγωγής προς όφελος των ετικετών υψηλής τιμής, και ο Οργανισμός Κρασιού της Αυστραλίας υπολογίζει ότι η βιομηχανία έχει πάνω από δύο εκατομμύρια φιάλες κρασιού ως απόθεμα.

Τα περιορισμένα αποθέματα των καλύτερων κρασιών έχουν βρει νέα ζήτηση σε αναδυόμενες εναλλακτικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως το Βιετνάμ, και οι ιδιοκτήτες τους θα είναι προσεκτικοί ώστε να μην υπονομεύσουν αυτήν την ανάπτυξη με το να ανακατευτούν περιορισμένα αποθέματα πίσω στην Κίνα.

Ταυτόχρονα, η ζήτηση στην εγχώρια αγορά μειώνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Αυστραλία και προβλέπεται να φθάσει τα 445 εκατ. λίτρα φέτος σε σύγκριση με μέσο όρο 10 ετών ο οποίος άγγιζε τα 480 εκατ. λίτρα. Οι τιμές αυξήθηκαν ελάχιστα από το 2019.

Στους 822.000 τόνους, η «συντριβή» του 2023 ήταν η χαμηλότερη εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά η μέση τιμή ανά τόνο που καταβάλλεται στους αμπελώνες μειώθηκε κατά 11,5% το 2022, στα 357 δολάρια Αυστραλίας.

Αυτοί οι παράγοντες έχουν φέρει την αυστραλιανή οινοποιία σε κρίση.

Η αλλαγή έρχεται

Η Wine Australia λέει ότι υπάρχουν περίπου 6.000 καλλιεργητές που απασχολούν 163.790 υπαλλήλους πλήρους και μερικής απασχόλησης σε 65 αμπελουργικές περιοχές, συνεισφέροντας πάνω από 45 δισεκατομμύρια AU $ ετησίως στην οικονομία της Αυστραλίας.

Οι οικονομικές δυνάμεις προκαλούν αλλαγές, καθώς πολλοί καλλιεργητές, των οποίων τα αμπέλια αποτελούν πρόσθετο σε άλλα αγροτικά συμφέροντα, βρίσκονταν ήδη στο περιθώριο επιβίωσης.

Τα 2.100 οινοποιεία μειώνονται επίσης σε αριθμό, με τους μεγαλύτερους παραγωγούς να εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις τους.

Επιπλέον στις αρχές του τρέχοντος έτους αναμένονται «μετασχηματιστικές εξαγορές» καθώς η αγορά κρασιού εδραιώνεται.

Η Treasury έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα ξεκαθάρισμα των λειτουργιών της για να επικεντρωθεί στις φιάλες υψηλής τιμής για τις παγκόσμιες αγορές. Η πρόσφατη συμφωνία ύψους 41,6 δισ. αυστραλιανών δολαρίων για την αγορά των αμπελώνων Daou στην Καλιφόρνια εντάσσεται σε αυτήν τη στρατηγική.

Tέλος, η εταιρεία Accolade, ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά του αυστραλέζικου κρασιού, αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω χρεών, συμπεριλαμβανομένων 572 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων που πρέπει να καταβληθούν ως τον Ιούνιο του 2025.

Παρόλα αυτά, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση τον Νοέμβριο, ο CEO της Australian Vintage, Richard Davis, είπε στους μετόχους ότι η εταιρεία μείωσε το κόστος της και αύξησε το μερίδιο αγοράς της και δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες με τους ανταγωνιστές της.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...