Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα πολυπόθητο Cabernet-μυστήριο που αναζητεί τις ρίζες του

Το Cabernet Pfeffer είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται σε ελάχιστη έκταση στην Καλιφόρνια εδώ και πολλά χρόνια και παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο στα χαρακτηριστικά της αμπέλου και του κρασιού, όσο στην προέλευσή του, την επιβίωση και το όνομα. Σήμερα, γίνεται πολυπόθητη ποικιλία για τους ειδικούς.

Το San Benito είναι μια αραιοκατοικημένη περιοχή κοντά στο Monterey της Καλιφόρνια.
Εκεί φύονται εκτάσεις 15 στρεμμάτων από μια πολύ μυστήρια ερυθρή, οινοποιήσιμη ποικιλία. Το «Cabernet Pfeffer».

Σύμφωνα με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των έως τώρα οινοποιήσεων, πρόκειται για ένα αρωματικού προφίλ ερυθρό κρασί, με πολύ έντονο το λευκό πιπέρι.

Bottles of Cabernet Pfeffer, also known as Mourtaou, a wine grape found almost exclusively in California’s San Benito County.

Η μυστήρια αυτή ποικιλία που τελευταία έχει αρχίσει να κλονίζει την οινοβιομηχανία της Καλιφόρνια καθώς παρουσιάζει σε πολλούς τομείς ενδιαφέρον αποτελεί άξιο θέμα ανταγωνισμού για τους οινοπαραγωγούς της  περιοχής. Πολλοί επιθυμούν να γίνουν ιδιοκτήτες μέρους αυτής της εκτάσεως με τα πάνω από ενός αιώνα; Ηλικίας πρέμνα.

Κάποιοι, το αποκαλούν «αγροτικό, τοπικό απομεινάρι μιας απομονωμένης  περιοχής που μόλις επανανακαλήφθηκε». Κανείς δε γνωρίζει με ακριβή στοιχεία πώς έφτασε η ποικιλία αυτή, γαλλικής καταγωγής στην κοιλάδα Cienega, πώς πήρε το όνομά του ή από ποιες διασταυρώσεις ποικιλιών προέρχεται.

Αρκετοί ερευνητές ή γνώστες του αντικειμένου υποστηρίζουν διστακτικά πως είναι αποτέλεσμα γενετικής διασταύρωσης Trousseu με Cabernet Sauvignon. Η πιο βάσιμη θεωρία είναι πως είναι ένας  κλώνος του Mourtaou.

Μεγάλο ερωτηματικό που προκαλεί ιδιαιτέρως τους οινοπαραγωγούς είναι το πώς μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα αντεπεξήλθαν όλα αυτά τα πρέμνα σώα και παραγωγικά, ξεπέρασαν ασθένειες, ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και το πιο σημαντικό: την ποτοαπαγόρευση.

Γενικά, πληροφορίες λένε ότι στα τέλη του 1800, ένας Γερμανός μετανάστης με επίθετο «Pfeffer», εγκαταστάθηκε στην περιοχή, ιδρύοντας ταυτοχρόνως ένα φυτώριο αμπέλου. Πιθανότατα με κάποιο, άγνωστο τρόπο να εισήγαγε την ποικιλία αυτή από την Γαλλία και να την καλλιέργησε σε αυτή την κοιλάδα.

Η ευκολία που παρουσιάζει στην καλλιέργειά του η ποικιλία αυτή μάλλον «έπεισε» τον ίδιο στη φύτευσή του. Παρουσιάζει επίσης ανθεκτικότητα στο ωίδιο, πράγμα που  δικαιολογεί την εξάπλωση του αμπελιού στην περιοχή. Οι αποδόσεις του είναι αρκετά μεγάλες, αλλά και το πιο ελκυστικό για του οινοποιούς αυτή την εποχή είναι οι μεγάλες οξύτητες που δίνει παρά τις θερμές χρονιές. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό ίσως και να αποτελεί και ένα «κλειδί» για το πλήγμα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

ΠΗΓΗ: San Francisco Chronicle.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.