Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ψήφο υπέρ του οίνου ζητά από Ευρωβουλευτές ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας

Πολιτικές ζυμώσεις για «γραμμή» προς τους Γάλλους Ευρωβουλευτές έχει εκκινήσει το τελευταίο διάστημα το Παρίσι, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τυχόν επιπτώσεις που φέρνει στον κλάδο του οίνου η πολυσυζητημένη έκθεση BECA πάνω στην οποία βασίζεται η στρατηγική της ΕΕ για την πρόληψη κατά του καρκίνου.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, σύσσωμος ο κλάδος του οίνου βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού η εν λόγω έκθεση BECA (Beating Cancer), την οποία ενέκρινε η Ευρωβουλή, στρώνει το έδαφος για αποκλεισμό αμπελουργών και οινοποιών από ενισχύσεις και αναπτυξιακά μέτρα του μπλοκ.

Το ισχυρό γαλλικό λόμπι του οίνου φαίνεται πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας, με τον υπουργό Julien Denormandie, να προχωρά τώρα σε δημόσιες δηλώσεις, με τις οποίες «καθησυχάζει» λέγοντας πως οι Ευρωβουλευτές έχουν ήδη πάρει γραμμή ώστε με τη ψήφο τους να ισορροπήσουν την εν λόγω πολιτική πρωτοβουλία.

Το θέμα της υγείας και της κατανάλωσης κρασιού «είναι μια πολύ σημαντική συζήτηση, προφανώς» αναφέρει σε τοποθέτησή του ο Julien Denormandie στις 4 Ιανουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, «υπάρχουν θέσεις της εξειδικευμένης επιτροπής [για την καταπολέμηση του καρκίνου] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υπερβαίνουν τις θέσεις που υπερασπιζόμασταν πάντα. Εξάλλου, είναι θέσεις, πιστεύω, αποδεκτές από όλους» υποστηρίζει ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Julien Denormandie, κατά την παρουσίαση των ευχών του για το 2022 στον Τύπο στις 4 Ιανουαρίου. Όπως είναι γνωστό, στις 9 Δεκεμβρίου 2021 εγκρίθηκε στις Βρυξέλλες, η αντικαρκινική έκθεση της Beating Cancer (BECA) η οποία βασίζεται σε μια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η οποία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Έτσι, η επιτροπή BECA «υπενθυμίζει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλούς καρκίνους, όπως του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του μαστού…» και «υπενθυμίζει τη μελέτη του ΠΟΥ που αναγνωρίζει «ότι όταν πρόκειται για πρόληψη του καρκίνου δεν υπάρχει επίπεδο ασφαλείας και τονίζει την ανάγκη να λαμβάνεται υπόψη όταν συζητούνται και εφαρμόζονται πολιτικές πρόληψης του καρκίνου».

Αυτή η θέση προκαλεί την κατακραυγή του αμπελοοινικού τομέα, του γαλλικού ειδικότερα και ευρωπαϊκού γενικότερα. «Μετά από αυτό, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες με τους ευρωβουλευτές για να διασφαλίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας αυτής της έκθεσης (τον Φεβρουάριο), οι ευρωβουλευτές μπορούν να λάβουν τέτοια θέση, ελπίζω, ώστε να αποκαταστήσουν τη σωστή ισορροπία» διευκρινίζει ο Julien Denormandie, προσθέτοντας ότι «από την πλευρά μου, και με τον συνάδελφό μου Olivier Véran [Υπουργό Υγείας], έχουμε εργαστεί πολύ με τους ευρωβουλευτές για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί. Μετά θα το κρίνει η δημοκρατική ψήφος. ”

Δεν είναι ανέκδοτο αρχείο

Η οινοποιία, από την πλευρά της, φοβάται ότι αυτή η έκθεση θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την κοινοτική βοήθεια προς τον αμπελοοινικό τομέα αφού η επιτροπή BECA ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να αναθεωρήσουν τις συνολικές πολιτικές τους για να καταστεί δυνατή η καλύτερη πρόληψη. «Γνωρίζουμε ότι αυτή η πλάνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως λευκή επιταγή για τον καθορισμό πολιτικών που στοχεύουν στον περιορισμό της κατανάλωσης αυτής καθαυτής και όχι της κατάχρησης. Και για το στόχο της πολιτικής συνοχής, εάν πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση, μπορούμε να θέσουμε υπό αμφισβήτηση τα προγράμματα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης για προώθηση. Θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους του κλάδου όπως τον ξέρουμε “αναλύει ο Ignacio Sánchez Recarte, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχειρήσεων Οίνων (CEEV), για τον οποίο” αυτό δεν είναι ανέκδοτο αρχείο. Εάν περάσει με αυτόν τον τρόπο, θα υποδηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική αμφιβολία ότι η κατανάλωση σε κάθε ποσότητα αλκοόλ είναι επικίνδυνη για την υγεία. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει. ”

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δεκαεννιά ποτήρια κρασί μαζί με περίτεχνα πιάτα μαγειρεμένα ώστε να «σηκώσουν» και να χωρέσουν όσο καλύτερα γίνεται όλο το φάσμα εκφράσεων και δημιουργικότητας που...

REPORTS

To Κτήμα Γεροβασιλείου Syrah 2021 διακρίθηκε ανάμεσα στα 10 καλύτερα Syrah του κόσμου από τον Διεθνή Διαγωνισμό Syrah du Monde...

REPORTS

Με μεγάλη θλίψη το κτήμα Μιχαλάκη ανακοίνωσε την απώλεια του ιδρυτή της Εμμανουήλ Μιχαλάκη. Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοστάτης και δημιουργός μίας από τις μεγαλύτερες...

REPORTS

Tην προσαρµογή των οινοποιείων πανελλαδικά σε µία νέα διαδικασία που αφορά στις ενδείξεις των συστατικών στις φιάλες των οίνων, απαιτεί το νέο νοµοθετικό πλαίσιο...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.