Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το πορτοκαλί κρασί στις προδιαγραφές παραγωγής για Collio DOC

Το Consorzio Tutela Vini Collio, το οποίο εκπροσωπεί και υπερασπίζεται τους παραγωγούς της φημισμένης βορειοανατολικής ιταλικής αμπελουργικής περιοχής, ενέκρινε πρόσφατα μια πρόταση για την επίσημη ένταξη των πορτοκαλί οίνων στις προδιαγραφές παραγωγής (disciplinare) της ονομασίας προέλευσης.

Collio

Η απόφαση οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέλευσης της κοινοπραξίας Collio, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο. Αν και δεν είναι η πρώτη περίπτωση τέτοιας κίνησης η Terra Alta DO της Ισπανίας στην Καταλονία, για παράδειγμα, υιοθέτησε ένα παρόμοιο ψήφισμα πριν από τρία χρόνια, η απόφαση του Collio έχει αναμφισβήτητα πολύ μεγαλύτερη παγκόσμια σημασία. Το Collio αναγνωρίζεται ευρέως ως η γενέτειρα της σύγχρονης επανάστασης του πορτοκαλί κρασιού χάρη σε πρωτοπόρους παραγωγούς όπως οι Gravner και Radikon.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διευθύντρια της κοινοπραξίας, Lavinia Zamaro, οι συζητήσεις σχετικά με την ενσωμάτωση των οίνων που παράγονται από λευκά σταφύλια των οποίων ο χυμός ζυμώνεται σε επαφή με τις φλούδες στο disciplinare του Collio είχαν ήδη λάβει χώρα στο πλαίσιο του συμβουλίου για αρκετές θητείες. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να αναπτυχθεί πλήρως το σχέδιο λόγω άλλων προτεραιοτήτων.

«Η οριστική ώθηση ήρθε το 2022», εξήγησε η ίδια. Πρώτον, χάρη στο νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο, το οποίο κατέστησε ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματός του την επίλυση αυτού του ζητήματος και την κατάληξη. Δεύτερον, λόγω των πιέσεων του φορέα πιστοποίησής μας, της Valoritalia, ο οποίος μας είχε παροτρύνει να δώσουμε σαφέστερους ορισμούς για τους μαζεμένους οίνους μας, ώστε να διευκολυνθεί η επίσημη συμπερίληψή τους στις κατευθυντήριες γραμμές παραγωγής μας».

Με το διορισμό του, το σημερινό διοικητικό συμβούλιο προκάλεσε τη δημιουργία μιας τεχνικής επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από εταιρείες μέλη και μη μέλη της κοινοπραξίας που ασχολούνται με την παραγωγή οίνων που έρχονται σε επαφή με το δέρμα, για τη συλλογή συνεισφορών, ανατροφοδότησης και γνώσεων σχετικά με την πρακτική. Μετά από δύο χρόνια εργασίας, οι προσπάθειες της επιτροπής κορυφώθηκαν με την τελική ψηφοφορία τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία κατέληξε στην έγκριση της ένταξης της κατηγορίας στις προδιαγραφές παραγωγής.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως οι τεχνικές λεπτομέρειες της νέας κατηγορίας βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της οριστικοποίησης, ωστόσο ορισμένες βασικές πτυχές έχουν ήδη συμφωνηθεί. Το μέγιστο επίπεδο πτητικής οξύτητας, για παράδειγμα, θα είναι το ίδιο όπως και για τους ερυθρούς οίνους και θα οριστεί σε 20 χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο. Εν τω μεταξύ, ο ελάχιστος χρόνος εκχύλισης των πορτοκαλί οίνων Collio θα είναι επτά ημέρες.

Μια από τις πιο καινοτόμες πτυχές της νέας κατηγορίας της ονομασίας είναι η εισαγωγή μιας ακριβούς κωδικοποίησης των οίνων ανά χρώμα με τη χρήση της κλίμακας Pantone. Αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει στη Valoritalia, τον αρμόδιο φορέα για την πιστοποίηση των οίνων, να τους αξιολογήσει με διαφανή και μη ερμηνευτικό τρόπο.

«Πρόκειται για μια εντελώς νέα κατηγορία κρασιών, όχι μόνο για το Collio, αλλά και για τις περισσότερες ονομασίες. Η χρήση της κλίμακας Pantone θα επιτρέψει μια εντελώς αμερόληπτη αξιολόγηση των κρασιών», εξήγησε ο Zamaro.

Παράλληλα, η ακριβής τονικότητα Pantone ενός κρασιού θα αναγράφεται επίσης στην ετικέτα του παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται σήμερα το επίπεδο γλυκύτητας στα κρασιά από την Αλσατία. Αυτό θα βοηθήσει τους καταναλωτές να καταλάβουν τι να περιμένουν από μια φιάλη που δεν τους είναι οικεία, επιτρέποντάς τους να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές κατά την επιλογή ενός κρασιού.

Όσον αφορά την ακριβή διατύπωση στην ετικέτα, αυτή θα είναι πιθανότατα Vino da Uve Macerate, δηλαδή «κρασί από σταφύλια που έχουν υποστεί εκχύλιση», ή εναλλακτικά Vino Ottenuto con Macerazione, δηλαδή «κρασί που λαμβάνεται με εκχύλιση», ενώ δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την υιοθέτηση του πιο αναγνωρισμένου διεθνώς όρου «πορτοκάλι».

Η πρόταση εγκρίθηκε με σταθερή πλειοψηφία 72%, ωστόσο αντιμετώπισε ορισμένες αντιρρήσεις. «Η κύρια ανησυχία που συναντήσαμε είναι ότι, τις τελευταίες δεκαετίες, το Collio έχει επικεντρωθεί σε ένα πολύ «καθαρό» στυλ λευκής οινοποίησης, αν επιτρέπεται ο όρος που χαρακτηρίζεται από φρέσκα κρασιά με καλή αλατότητα», τόνισε ο Zamaro.

«Για ορισμένους παραγωγούς, υπάρχει ανησυχία ότι η εισαγωγή μιας τόσο έντονα διαφορετικής κατηγορίας οίνων θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση στους καταναλωτές», σημειώνει ο ίδιος.

Παρά τις επικρίσεις, η πλειοψηφία υποστήριξε τελικά την πρόταση λόγω του κεντρικού ρόλου που έχει διαδραματίσει το Collio στη σύγχρονη ανακάλυψη των κρασιών με επαφή με το δέρμα και στην αυξανόμενη δημοτικότητά τους παγκοσμίως.

Δεδομένου ότι οι οίνοι αυτοί δεν περιλαμβάνονται ακόμη στις κατευθυντήριες γραμμές μας, στην πραγματικότητα δεν διαθέτουμε στοιχεία παραγωγής ή πωλήσεων, αλλά η απήχησή τους είναι αναμφισβήτητα μεγάλη: υπάρχει σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον για τους οίνους μας με εκχύλιση και για τους πορτοκαλί οίνους εν γένει, δήλωσε ο Zamaro.

Εν κατακλείδι, με την πρόταση να έχει εγκριθεί από την κοινοπραξία, πρέπει τώρα να υποβληθεί σε περαιτέρω γραφειοκρατικά βήματα πριν από την επίσημη υλοποίησή της, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από το ιταλικό υπουργείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κοινοπραξία αναμένει ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι το πρώτο Vini da Uve Macerate του Collio θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στους λάτρεις του κρασιού ήδη από τον επόμενο τρύγο.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Υπάρχουν διάφορες κλιματικές κατηγορίες που θα μπορούσε να ενταχθεί το κλίμα σε σχέση με την άμπελο. Για αρχή υπάρχουν τα ψυχρά κλίματα που είναι...

REPORTS

Τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025, από τις 16:00 έως τις 22:00, το Makedonia Palace φιλοξενεί τη Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition: μια μεγάλη...

REPORTS

Τη σκυτάλη από τη Dina Opici λαμβάνει ο Cutter Smith, επικεφαλής της Eder Bros., με προτεραιότητα την ευελιξία και τη στήριξη των μελών.

REPORTS

Ευκαιρία εξοικείωσης με ελληνικές ποικιλίες και στυλ κρασιών παρείχε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οινογνωσίας «Foundation Certificate» του Greek Wine Acardemy που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Έντονη αύξηση του πληθυσµού του εντόµου κρυπτοβλάβες (Cryptoblabes gnidiella) σε αµπελώνες της Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας καταγράφεται αυτό το διάστηµα στο εγκατεστηµένο δίκτυο παγίδων, ενώ...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...