Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αντισυμβατικές προσεγγίσεις στο φετινό Οινόραμα που έριξε αυλαία

Πολλές και διαφορετικές προσπάθειες από πολλά και διαφορετικά οινοποιεία, νέα έκφραση της ρετσίνας, ανάδειξη του pet nat ως μίας τάσης που έρχεται σταδιακά στο προσκήνιο αλλά και η ισχυρή παρουσία των μικρών οινοποιών είναι μερικά από τα στοιχεία που κυριάρχησαν στο φετινό Οινόραμα.

Στο Οινόραμα, τη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού της χώρας, που άνοιξε τις πύλες της αυτό το Σάββατο στο Ζάππειο Μέγαρο και ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα 6 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο, συμμετέχουν εκατοντάδες οινοποιεία απ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να επισκεφθούν περί τα 10.000 άτομα, καταναλωτές και επαγγελματίες.

Το ελληνικό κρασί που αριθμεί 33 ΠΟΠ ποικιλίες και 114 ΠΓΕ, με το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων να βρίσκεται Πελοπόννησο (29,3%) σε Αττική και Στερεά Ελλάδα (20,16%), το 14,8% σε Μακεδονία και Θράκη. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεπαγγελματικής, η ελληνική παραγωγή οίνου ανέρχεται σε 2,46 εκατομμύρια εκατόλιτρα, συνολική καλλιεργούμενη έκταση 64,9 χιλιάδες εκτάρια και 1.600 οινοποιεία σε ολόκληρη την επικράτεια. Καλλιεργούνται κατά το 90% γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών και κατά το 10% οι διεθνείς ποικιλίες.

Σε αυτό το τριήμερο ετήσιο ραντεβού των οινοποιών της χώρας με το οινόφιλο κοινό δοκίμασε ό,τι καλύτερο έχει να προτείνει ο ελληνικός αμπελώνας, όπου περίπου 300 οινοποιεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό δειγμάτησαν πάνω από 2.300 κρασιά σε καταναλωτές και επαγγελματίες.

Μάλιστα, οι επαγγελματίες γευσιγνώστες και αγοραστές δοκιμάσαν τα κρασιά της νέας εσοδείας (2022) προκειμένου να αποκτήσουν σφαιρική άποψη για την ποιότητα της συγκεκριμένης χρονιάς, που θεωρείται πολύ καλή, ερχόμενη μάλιστα να προστεθεί σε μία σειρά από εξαιρετικές χρονιές, όπως το 2019 και το 2020.

Το Οινόραμα είναι η κατεξοχήν βιτρίνα του ελληνικού κρασιού, η ποιότητα του οποίου είναι πλέον διεθνώς αναγνωρισμένη με αποτέλεσμα και οι εξαγωγές του να βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία. Σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική  Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, η Ελλάδα εξάγει περίπου το 12% της οινικής της παραγωγής, αξίας 85 εκατ. ευρώ.

Αν και η Γερμανία παραμένει ο πιο μεγάλος πελάτης του ελληνικού κρασιού, αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι αγορές της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδάς), οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθότι απορροφούν προϊόντα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας. Οι ΗΠΑ, μάλιστα, είναι πλέον η 2η σε σημασία αγορά για το ελληνικό κρασί, με μερίδιο 17%.

Στο Οινόραμα φέτος οι εκθέτες-οινοπαραγωγοί θα παρουσιάσουν πάνω από 300 κρασιά-νέες κυκλοφορίες, πολλά από τα οποία θα είναι συγκεντρωμένα σε ειδικό χώρο, την «Πλατεία Γευσιγνωσίας».

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά-εκπροσώπους όλων σχεδόν των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης της χώρας, κρασιά παλαιωμένα και σπάνια, κρασιά πολύ μικρής παραγωγής (συνήθως δυσεύρετα), κρασιά από αφανείς ή και ξεχασμένες ποικιλίες αμπέλου, κρασιά βιολογικής γεωργίας, καθώς επίσης και διάφορα ιδιάζοντα κρασιά που εκφράζουν αντισυμβατικές ή και πρωτοποριακές οινολογικές προσεγγίσεις. Μάλιστα, τα πρωτοεμφανιζόμενα οινοποιεία βρίσκονται στην ειδική αίθουσα, εκείνη των «Οινικών Αποκαλύψεων». Ξεχωριστή θέση στην έκθεση καταλαμβάνουν τα δέκα οινοποιεία της Κύπρου με 45 κρασιά.

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αναδεικνύοντας τα καλύτερα χαρακτηριστικά µιας πραγµατικά πολύπλευρης εγχώριας ποικιλίας, τα ροζέ από Ξινόµαυρο συναρπάζουν τον ουρανίσκο των απανταχού οινόφιλων.

REPORTS

Κρασιά τύπου orange, αρκετά αφρώδη, αλλά και ετικέτες χωρίς αλκοόλ ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τη νέα παγκόσμια οινική τάση, που, σιγά –...

REPORTS

Επιβλαβείς για την βιομηχανία οίνου είναι οι νέοι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ αναφορικά με την πώληση οργανικών κρασιών στην αγορά των ΗΠΑ, προκαλώντας...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Η σημαντική κάμψη του όγκου και της αξίας των εξαγωγών οίνου προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το αν ο κλάδος αντιμετωπίζει προσωρινές διαταραχές ή αν...