Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το οινοποιείο Pontiglio στην Κέρκυρα που μετέτρεψε το πείσμα σε κρασί

Εάν κανείς αναζητούσε τα ίχνη του κερκυραϊκού κρασιού στον οινικό χάρτη της Ελλάδας, πιθανότατα δεν θα εντόπιζε παρά μερικά ψήγματα παραγωγικών εγχειρημάτων, όπου συχνά υπερκαλύπτονται από το ισχυρό τουριστικό ρεύμα του νησιού.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Όπως λέει η Κωνσταντίνα Ντίνη, μέλος της οικογενείας που διατηρεί το οινοποιείο Pontiglio στη Λευκίμμη, νότια της Κέρκυρας, «ο τουρισμός αποτέλεσε πολλές φορές ανασταλτικό παράγοντα σε σκέψεις για πιο προσεγμένες οινοποιήσεις στο νησί, στην προσπάθεια κυρίως το παραγόμενο κρασί να είναι εύκολα διαθέσιμο και γευστικά “στρογγυλεμένο” προς τους επισκέπτες.


Η Κωνσταντίνα Ντίνη μέλος της οικογένειας που δημιούργησε το οινοποιείο Pontiglio

Pontiglio σημαίνει πείσμα

Η ονομασία Pontiglio, που έλαβε το οινοποιείο συνδέεται άμεσα με αυτό που εκφράζουν οι ιδρυτές του και ειδικότερα ο επικεφαλής της οικογένειας, Μπάμπης Κουρής: το πείσμα ότι μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους καλό κρασί, αναβιώνοντας ταυτόχρονα τις τοπικές ποικιλίες Κακοτρύγη και Σκοπελίτικο. Η λέξη Pontiglio προερχόμενη από τα ιταλικά μεταφράζεται αυτολεξεί ως πείσμα και απαντάται στην καθομιλουμένη κερκυραϊκή ντοπιολαλιά ως «ποντίγιο». Ο Κουρής ασκώντας αρχικά το επάγγελμα του δασκάλου στην Κέρκυρα αποφάσισε αρκετά χρόνια αργότερα να κάνει αυτό που είχε ονειρευτεί και να ασχοληθεί με τα αμπέλια που κληρονόμησε από τον παππού του. Μαζί του συνέπραξαν η σύζυγός του Αθηνά Κιρτζόγλου και η κόρη της Κωνσταντίνα Ντίνη. Σαν κάτι που ήταν να γίνει από καιρό και περίμενε την κατάλληλη στιγμή.

Ακλόνητη πεποίθηση της οικογενείας που οινοποιεί στην Λευκίμμη είναι ότι οι ποικιλίες που καλλιεργεί και εμφιαλώνει θα πρέπει να είναι αποκλειστικά γηγενείς, εξάροντας τρόπον τινά την οινική κληρονομιά του νησιού. «Μέχρι αυτή τη στιγμή διαθέτουμε τέσσερις ετικέτες. Η παλαιότερη είναι ο λευκός Κακοτρύγης, με τον οποίο ξεκινήσαμε τα πρώτα βήματα του οινοποιείου. Ακολούθησε η ποικιλία Σκοπελίτικο σε ερυθρό και σε ροζέ. Η πιο πρόσφατη προσπάθειά μας σχετίζεται με την δημιουργία μίας ακόμη ετικέτας αφιλτράριστου πορτοκαλή Κακοτρύγη με την διαδικασία της φυσικής οινοποίησης και παραγωγή μέσα στις ζύμες του κρασιού», εξηγεί η Κωνσταντίνα Ντίνη.

Ο πολυκερματισμένος κερκυραϊκός αμπελώνας

Πολλά διαφορετικά αμπελοτόπια. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό του αμπελώνα στην περιοχή που καλλιεργεί τα σταφύλια του το οινοποιείο Pontiglio. Το γεγονός αυτό αποτελεί απόρροια της τουριστικής ανάπτυξης που γνώρισε η Κέρκυρα ιδίως από την δεκαετία του 1970 και ύστερα. Ο τουρισμός έφερε την κατακόρυφη αύξηση της γης, καθώς οι ντόπιοι έβλεπαν σε αυτήν ένα μέσο πλουτισμού και την δημιουργία πολλών μικρών σε έκταση κλήρων.

Ένα από τα βασικά στοιχεία στο οποίο στάθηκε κατά την οινοποίηση του τοπικού ΠΟΠ Κακοτρύγη η οικογένεια του Μπάμπη Κουρή και της Αθηνάς Κιρτζόγλου, ήταν να δημιουργήσει ένα κρασί που θα τιμούσε μία από τις πιο χαρακτηριστικές ποικιλίες του νησιού. Αφετέρου αναζήτησαν τις δυνατότητες παλαίωσης με την Κωνσταντίνα Ντίνη να υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος οίνος παρουσιάζει χαρακτηριστικά παλαίωσης ενός ερυθρού οίνου. «Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να αφήνουμε τον Κακοτρύγη να παλαιώνει στις φιάλες για διάστημα για περίπου μηνών, καθώς αποφεύγουμε να προσφέρουμε ένα φρέσκο κρασί τη στιγμή που αυτό μπορεί να αποκτήσει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά μέσω της παλαίωσης».

Μειωμένες ποσότητες, βελτιωμένη ποιότητα στον φετινό τρύγο

Ο φετινός τρύγος έδειξε τα χαρακτηριστικά του από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε καθώς μπορεί η παραγωγή είναι ποσοτικά μειωμένη λόγω του παγετού της άνοιξης και του ζεστού χειμώνα που προηγήθηκε, ποιοτικά όμως παρουσιάζει καλά χαρακτηριστικά, ικανά για υψηλόβαθμα κρασιά με ισορροπημένο PH που οικοδομούν έναν ακόμα καλύτερο Κακοτρύγη στα μπουκάλια.

H παραγωγή του Οινοποιείο Pontiglio σε αριθμούς

Κακοτρύγης λευκός: 9.000 φιάλες

Κατοτρύγης φυσικής οινοποίησης: ~ 800 φιάλες (λιανόροϊδο)

Σκοπελίτικο ερυθρό: 5.000 φιάλες

Σκοπελίτικο ροζέ: 5.000 φιάλες

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το πάρτι των Beaujolais Nouveau ξεκινά την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, όπως επιτάσσει η παράδοση. Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου όπου εκατομμύρια...

REPORTS

Η ετικέτα Cabernet Sauvignon Puente Alto εσοδείας 2021 από την χιλιανή Vina Don Melchor, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των 100 καλύτερων κρασιών του...

REPORTS

Η Βουργουνδία βρίσκεται σε «ευνοϊκή θέση» με θετική ανάπτυξη τόσο στη γαλλική όσο και στην εξαγωγική αγορά, παρά τη χαμηλή απόδοση της εσοδείας 2024,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...