Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το κτήμα Χαριτάτου στην Κεφαλονιά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα «καλά σπίτια» της Τοσκάνης και της Βουργουνδίας

Όποιος γνωρίζει την οικογένεια Χαριτάτου στην Κεφαλονιά και γίνεται, έστω και για λίγο αποδέκτης της φιλοξενίας της, καταλαβαίνει πολύ γρήγορα γιατί οι άνθρωποι του κτήματος φτιάχνουν αυτό το ξεχωριστό, βελούδινο κρασί.

του Γιάννη Πανάγου

Είναι η καλή χημεία της οικογένειας, η αγάπη της για τον άνθρωπο και τη φύση, η  διάθεσή της να προσφέρει το καλύτερο στους επισκέπτες και την κοινωνία. Το δείχνει άλλωστε ο πολιτισμός που αποπνέει η παλιά εξοχική αγροικία στα Κλαδάτα (χτίστηκε το 1863) και κάθε τετραγωνικό του τόπου στον οποίο εκτυλίσσεται η διαδικασία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής.

Όπως αναφέρει σε κάποιο σημείωμά της η Ιωάννα Χαριτάτου που μαζί με τα αδέρφια της Χαρίτο και Κωσταντίνο, υπηρετούν με προσήλωση το όλο εγχείρημα, «αυτό που κάνει ξεχωριστό το κρασί της Κεφαλλονιάς, είναι οι ίδιοι οι οινοποιοί του νησιού». «Η επιμονή μας», υπογραμμίζει, «να τ ο συστήσουμε ως το νέο πρόσωπο ενός παλαιού αμπελώνα, είναι τα στοιχεία που έκαναν το κεφαλονίτικο terroir μια δυναμικά ανερχόμενη οινική περιοχή και έναν δημοφιλή προορισμό».

Το Wine Trails είχε τη χαρά και την τιμή, πριν από λίγες ημέρες, να ζήσει από κοντά το μεγαλείο της οικογένειας Χαριτάτου και να γευθεί τα μικρά διαμάντια που διαχειρίζεται υπομονετικά στα κελάρια του κτήματος. Η δουλειά που κάνουν στη νέα τους αφετηρία (2012) με επίκεντρο το κρασί οι Χαριτάτοι, είναι αλληλένδετη με τη νέα εποχή αξιοποίησης του Κεφαλλονίτικου αμπελώνα και έρχεται να προσθέσει πτυχές στο ελληνικό κρασί που δεν έχουν να ζηλέψουν πολλά από τα «καλά σπίτια» της Τοσκάνης και της Βουργουνδίας.

Η βραδιά στην παραμυθένια αυλή προέβλεπε ένα πέρασμα από τις πιο αντιπροσωπευτικές ετικέτες του Κτήματος Χαριτάτου, αυτή που κέρδισε ωστόσο τις εντυπώσεις, μάλλον ήταν η mademoiselle Haritatou. Μια μαυροδάφνη στην πιο φρέσκια δροσερή εκδοχή της που ωριμάζει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και οινοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα χωρίς την συμμετοχή βαρελιού. Συνόδεψε άριστα το κουνέλι λαγοτό, που «μαστόρεψε» με πολλή φροντίδα εκείνο το βράδυ ο φέρελπις Ληξουριώτης Σεφ, Γιώργος Αντωνέλλος.

Το ξεκίνημα της βραδιάς έγινε με σαλάτα από κολοκύθι και βερίκοκα την οποία συνόδεψε το Μοσχάτο Χαριτάτου, ενώ την mademoiselle και το λαγοτό, ακολούθησε τα τυριά και madam H για να κλείσει το δείπνο με γλυκό και γλυκιά Τζόγια.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων αδειών φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025. Το έντυπο...

REPORTS

Ένα νέο πρόγραμμα στην κοιλάδα Barossa της Αυστραλίας, με επικεφαλής την αμπελουργό Tammy Schutz σε συνεργασία με την Mobius Farms, διερευνά μια καινοτόμο μέθοδο...

REPORTS

Αν και το θέμα του κρασιού χωρίς αλκοόλ συνεχίζει να κινητοποιεί συζητήσεις στη βιομηχανία του κρασιού, οι οινοποιοί που αποαλκοολώνουν τις σοδειές τους όχι...

REPORTS

Το ιστορικό οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυνταίου, της βορειότερης αμπελουργικής ζώνης της Ελλάδος, κάνει την εμφάνισή του το μακρινό 1959 και τολμά να πει...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων αδειών φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025. Το έντυπο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Ο Nicolas Castan, ένας 42χρονος οινοποιός από την Aude της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την πεδιάδα...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...