Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το καλοκαίρι δεν ενδείκνυται μόνο για ανοιχτόχρωμα κρασιά, αλλά και για ερυθρά

Μερικοί άνθρωποι φαντάζονται ότι τα καλύτερα κρασιά σε ζεστό καιρό είναι αποκλειστικά λευκά και ροζέ.

Σίγουρα η ιδέα του δροσερού ποτού μέσα σε ένα καλοκαιρινό μήνα, με καύσωνα ακούγεται αρκετά απολαυστικό, αλλά γιατί να μην δοκιμάζαμε κι ένα σχετικά δροσερό, ελαφρύ κόκκινο κρασί, ώστε να μη μείνει παρεξηγημένο..

Άλλοι έχουν μετριάσει κάπως τη συνθήκη αυτή συνεχίζοντας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού την κατανάλωση ερυθρών οίνων. «Εξακολουθώ να θέλω να πίνω κόκκινα με πολλά φαγητά που μπορεί να καταλήξουν στη σχάρα σε κάθε είδους καλοκαιρινή συγκέντρωση», λέει ο Eric Asimov, κριτικός οίνου των New York Times.

Το όλο θέμα τριγυρίζει πίσω από τη βαρύτητα των τανινών ενός κρασιού και τη θερμοκρασία στην οποία πίνεται. Ο κρύος καιρός, ανέχεται πιο βαριά κρασιά, με πολλή τανικότητα, ζωικά στοιχεία και μπαχαρικά, συνδυάζοντάς το με βαρύ κρέας, πικάντικες σάλτσες ή μια συντροφική φλόγα στο τζάκι. Παρόλα αυτά , με την αλλαγή της εποχής, επιλέγοντας ένα ερυθρό κρασί με λιγότερες τανίνες, τοποθετώντας το στο ψυγείο για μερική ώρα πριν την κατανάλωσή του, αλλά και δίνοντας λίγη βάση στην ποικιλία από την οποία προέρχεται, τα κόκκινα κρασιά μπορούν κάλλιστα να μας συνοδεύσουν σε ένα καλοκαιρινό δειλινό.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν αίρεση σε όσους απογαλακτίζονται στην ιδέα ότι τα κόκκινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτή είναι καλή συμβουλή εάν το εν λόγω δωμάτιο είναι μια παλιά πέτρινη κάβα όπου η θερμοκρασία είναι σταθερά χαμηλή. Αλλά στο εξοχικό σπίτι, το καλοκαίρι χωρίς κλιματισμό, κάτι τέτοιο απαιτεί πιο χαμηλές θερμοκρασίες κρασιών.

Ένα χαλαρό Beaujolais ένα απαλό merlot, μια νεαρή Rioja ή Ribeira Sacra ή περνώντας στον ελληνικό αμπελώνα, μια ελαφριά Νεμέα θα ήταν άρτιες επιλογές για μια διακριτική ψύξη, που συνοδεύουν και ελαφρύτερα φαγητά, όπως μια μεσογειακή σαλάτα και άλλα χορτοφαγικά πιάτα.

Ο Asimov, προτείνει να τοποθετήσουμε τη φιάλη στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να τη βγάλουμε 20 λεπτά πριν να ετοιμαστεί το φαγητό. Η μέθοδός του είναι η δοκιμή του ερυθρού κρασιού αμέσως μόλις βγει από το ψυγείο, λίγη ώρα μετά, μαζί με το φαγητό, αλλά και στο τέλος του φαγητού που η θερμοκρασία του θα έχει ανέβει.

 

 

Με υλικό από New York Times.com

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Διεθνές Συνέδριο Οινοτουρισμού (IWINETC) επιβεβαίωσε ότι η διοργάνωσή του το 2026 θα πραγματοποιηθεί στην Κρακοβία της Πολωνίας.

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Για δεκαετίες, η απόκτηση ενός αμπελώνα στη Γαλλία δεν ήταν απλώς μια επένδυση· ήταν ένα όνειρο, μια δήλωση ζωής, ένας τρόπος να αποκτήσει κανείς...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...