Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το καλοκαίρι δεν ενδείκνυται μόνο για ανοιχτόχρωμα κρασιά, αλλά και για ερυθρά

Μερικοί άνθρωποι φαντάζονται ότι τα καλύτερα κρασιά σε ζεστό καιρό είναι αποκλειστικά λευκά και ροζέ.

Σίγουρα η ιδέα του δροσερού ποτού μέσα σε ένα καλοκαιρινό μήνα, με καύσωνα ακούγεται αρκετά απολαυστικό, αλλά γιατί να μην δοκιμάζαμε κι ένα σχετικά δροσερό, ελαφρύ κόκκινο κρασί, ώστε να μη μείνει παρεξηγημένο..

Άλλοι έχουν μετριάσει κάπως τη συνθήκη αυτή συνεχίζοντας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού την κατανάλωση ερυθρών οίνων. «Εξακολουθώ να θέλω να πίνω κόκκινα με πολλά φαγητά που μπορεί να καταλήξουν στη σχάρα σε κάθε είδους καλοκαιρινή συγκέντρωση», λέει ο Eric Asimov, κριτικός οίνου των New York Times.

Το όλο θέμα τριγυρίζει πίσω από τη βαρύτητα των τανινών ενός κρασιού και τη θερμοκρασία στην οποία πίνεται. Ο κρύος καιρός, ανέχεται πιο βαριά κρασιά, με πολλή τανικότητα, ζωικά στοιχεία και μπαχαρικά, συνδυάζοντάς το με βαρύ κρέας, πικάντικες σάλτσες ή μια συντροφική φλόγα στο τζάκι. Παρόλα αυτά , με την αλλαγή της εποχής, επιλέγοντας ένα ερυθρό κρασί με λιγότερες τανίνες, τοποθετώντας το στο ψυγείο για μερική ώρα πριν την κατανάλωσή του, αλλά και δίνοντας λίγη βάση στην ποικιλία από την οποία προέρχεται, τα κόκκινα κρασιά μπορούν κάλλιστα να μας συνοδεύσουν σε ένα καλοκαιρινό δειλινό.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν αίρεση σε όσους απογαλακτίζονται στην ιδέα ότι τα κόκκινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτή είναι καλή συμβουλή εάν το εν λόγω δωμάτιο είναι μια παλιά πέτρινη κάβα όπου η θερμοκρασία είναι σταθερά χαμηλή. Αλλά στο εξοχικό σπίτι, το καλοκαίρι χωρίς κλιματισμό, κάτι τέτοιο απαιτεί πιο χαμηλές θερμοκρασίες κρασιών.

Ένα χαλαρό Beaujolais ένα απαλό merlot, μια νεαρή Rioja ή Ribeira Sacra ή περνώντας στον ελληνικό αμπελώνα, μια ελαφριά Νεμέα θα ήταν άρτιες επιλογές για μια διακριτική ψύξη, που συνοδεύουν και ελαφρύτερα φαγητά, όπως μια μεσογειακή σαλάτα και άλλα χορτοφαγικά πιάτα.

Ο Asimov, προτείνει να τοποθετήσουμε τη φιάλη στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να τη βγάλουμε 20 λεπτά πριν να ετοιμαστεί το φαγητό. Η μέθοδός του είναι η δοκιμή του ερυθρού κρασιού αμέσως μόλις βγει από το ψυγείο, λίγη ώρα μετά, μαζί με το φαγητό, αλλά και στο τέλος του φαγητού που η θερμοκρασία του θα έχει ανέβει.

 

 

Με υλικό από New York Times.com

 

 

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το τεράστιο δυναμικό κάποιων ποικιλιών φέρνει στο ποτήρι μας η συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο νησί της Κεφαλονιάς, με τους...

REPORTS

Κλωνική επιλογή και διάσωση των ελληνικών ποικιλιών ίσον «HELLENiFERA» που φαίνεται να διαµορφώνει το µέλλον της αµπελουργίας στην Ελλάδα. Πρόκειται ένα εταιρικό σχήµα που...

REPORTS

Το οινοποιείο Afianes στην Ικαρία με παραδοσιακές μεθόδους αλλά και καινοτόμες ιδέες, σημαδεύει το παγκόσμιο οινόφιλο κοινό

REPORTS

Η κίνηση προς πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας είναι σχεδόν καθολική στη χώρα του κρασιού.

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.