Οι 13 πιο διαδεδομένες ποικιλίες στον πλανήτη
- Kyoho: Με έκταση 365.000 εκταρίων, το Kyoho είναι η κορυφαία ποικιλία ανά περιοχή. Ένα επιτραπέζιο σταφύλι με καταγωγή από την Ιαπωνία, το όνομα του οποίου σημαίνει «γίγαντα ορεινό σταφύλι» για να τιμήσει το μεγαλύτερο από το μέσο όρο, σαρκώδες, μεγάλου όγκου σταφύλι του
- Cabernet Sauvignon: Γεννημένο στο Μπορντό, το Cabernet Sauvignon είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο. Με 341.000 στρ. εξαπλωμένη σε όλο τον πλανήτη, αυτή είναι η πιο ευρέως φυτεμένη ποικιλία που χρησιμοποιείται για την οινοποίηση. Το μυστικό της επιτυχίας, βρίσκεται στις τανίνες που υπόσχονται δύναμη, απλότητα και υπέροχη δυνατότητα παλαίωσης.
- Sultana: Στην τρίτη θέση, με 273.000 εκτάρια, αυτή είναι μια άλλη ποικιλία που δεν χρησιμοποιείται για την οινοποίηση. Η Σουλτάνα ή σουλτανίνα είναι ένα λευκό σταφύλι που δεν έχει κουκούτσια και χρησιμοποιείται συνήθως για την παρασκευή σταφίδων.
- Merlot: Όπως το Cabernet Sauvignon, το Merlot είναι υπεύθυνο για μερικά από τα πιο υπέροχα μείγματα στον κόσμο. Αναπτύσσεται τόσο στον παλιό όσο και στον νέο κόσμο, καλύπτει μια έκταση 266.000 εκταρίων και τα πλούσια, ντελικάτα και κομψά κρασιά.
- Tempranillo: Ο πρωταγωνιστής των ερυθρών κρασιών με γεμάτο σώμα στην Ισπανία, το Tempranillo καταλαμβάνει μια καλλιεργούμενη έκταση 231.000 εκταρίων. Το όνομα αυτού του σταφυλιού προέρχεται από το γεγονός ότι η συγκομιδή του είναι προγενέστερη από τις άλλες ποικιλίες και τα κρασιά που παρασκευάζονται με αυτό χαρακτηρίζονται από ισορροπημένα, κομψά και καλά δομημένα.
- Airén: Όσον αφορά τις λευκές ποικιλίες για την οινοποίηση, το αστέρι είναι το Airén, ένα σταφύλι με καταγωγή από την Castilla-La Mancha (Ισπανία) που καταλαμβάνει 218.000 εκτάρια και χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή κονιάκ. Παρόλο που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν χαμηλής ποιότητας, οι νέοι οινοποιοί αναλαμβάνουν να του δώσουν τη φήμη που του αξίζει.
- Chardonnay: Αν υπάρχει μια λευκή ποικιλία που κερδίζει τον κόσμο, αυτή είναι το Chardonnay. Κατάγεται από τη Βουργουνδία (Γαλλία) και αναπτύσσεται πάνω από 210.000 εκτάρια, αυτή η ποικιλία είναι τόσο επιτυχημένη εν μέρει λόγω της ευελιξίας της. Αλλάζει εντελώς ανάλογα με την περιοχή, το κλίμα και το terroir.
- Syrah: Ως το κύριο σταφύλι του Βόρειου Ροδανού, μετά από μερικά χρόνια εντατικής φύτευσης, το Syrah έγινε το όγδοο πιο καλλιεργημένο σταφύλι με συνολικά 190.000 εκτάρια. Χρησιμοποιείται τόσο για μονοποικιλιακά όσο και για πολυποικιλιακά κρασιά, τα κρασιά του χαρακτηρίζονται από μεταξένια, πυκνά και δυνατά.
- Red Globe: Ένα άλλο επιτυχημένο επιτραπέζιο σταφύλι είναι το Red Globe. Ιδιαίτερα παραγωγικό και ζωηρό, καταλαμβάνει τουλάχιστον 159.000 εκτάρια φυτεμένων αμπελώνων, κυρίως στο μεσογειακό τόξο.
- Garnacha Tinta: Στη δέκατη θέση, ο Garnacha Tinta δεν έχει τίποτα να ζηλέψει. Με 163.000 στρ. αμπελώνων διαδεδομένων σε όλο τον κόσμο, είναι μια από τις ποικιλίες με την ισχυρότερη επίδραση. Ένα σταφύλι που χαρακτηρίζεται κυρίως από τη φρεσκάδα και τη φρουτώδη έκφρασή του.
- Sauvignon Blanc: Χάρη κυρίως στην άνοδο του Λίγηρα, το Sauvignon Blanc έχει γίνει πρόσφατα μόδα. Ένα λευκό σταφύλι που καταλαμβάνει 123.000 εκτάρια. γης και χαρακτηρίζεται κυρίως από φρέσκο, τυπικά φυτικό του προφίλ.
- Pinot Noir: Το Pinot Noir είναι μια από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες στον κόσμο. Το κορυφαίο κόκκινο σταφύλι της Βουργουνδίας, μεγαλώνει πάνω από 112.000 εκτάρια. σε όλο τον κόσμο και τα κρασιά του είναι εύκολα αναγνωρίσιμα για τη φινέτσα και το γευστικό τους προφίλ.
- Trebbiano Toscano: Με 111.000 εκτάρια, το σταφύλι Trebbiano Toscano είναι πολύ χαρακτηριστικό της Ιταλίας. Ένα σταφύλι από την ανατολική Μεσόγειο που κάνει νεανικά, αρωματικά και φρέσκα κρασιά. Ομοίως στη Γαλλία, όπου είναι γνωστό ως Ugni Blanc, είναι επίσης πολύ διαδεδομένο στην παραγωγή κονιάκ και αρμανιάκ.