Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα Ελληνικά Pinot Noir που δε φόβισαν τους παραγωγούς τους

Η οινοποίηση εγχώριων Pinot Noir αποτελεί και μια ξεχωριστή πρόκληση, αλλά και το στοίχημα του παγκόσμιου αμπελώνα.

To Pinot Noir δεν είναι μια ποικιλία που δεν συναντάται συχνά στους Ελληνικούς αμπελώνες. Πρόκειται για ένα κόκκινο σταφύλι προερχόμενο από τη Βουργουνδία και χαρακτηριστικό της οινικής της ταυτότητας.

Τα τελευταία χρόνια φύεται σε διάφορες μεριές του κόσμου, δίνοντας κρασιά με χαρακτηριστικά αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα.
Είναι μια πολύ γοητευτική ποικιλία και γι’ αυτό το λόγο γίνονται προσπάθειες οινοποίησής του στα Ελληνικά εδάφη, με μερικές ετικέτες που αξίζουν τη δοκιμή.
Η οινοποίησή του αποτελεί πρόκληση τόσο για τους καλλιεργητές, όσο και για τους οινοποιούς, καθώς παρουσιάζει δυσκολίες και στα δύο μέρη της διαδρομής του , «ταλαιπωρώντας» τους ανθρώπους που το διαχειρίζονται.

Επιλέξαμε 8 ετικέτες από τις λίγες που παράγονται στην Ελλάδα ,από διαφορετικά κτήματα, με την κάθε μία να λέει μια ιδιαίτερη, μομαδική ιστορία.

SOLE PINOT NOIR 2014- Κτήμα Βιβλία Χώρα (13,5%)


Καλλιεργείται στο πιο δροσερό σημείο του κτήματος. Παρουσιάζει βαθύ, πορφυρό χρώμα στην όψη και μια έκρηξη κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών  και βανίλιας στη μύτη. Το στόμα του είναι βελούδινο, ελαφρώς τανικό, με εξαίρετη ισορροπία και μακρά επίγευση.

PINOT NOIT SINGLE BLOCK 2019- Κτήμα ΆΛΦΑ (14,5%)


Τα πρέμνα του καλλιεργούνται στο Αμύνταιο, δίνοντας ένα μοντέρνο, κομψό κρασί με δελεαστικό μπουκέτο σύνθετων αρωμάτων και ευχάριστη οξύτητα. Το σώμα του γεμάτο και ολοκληρωμένο.

PINOT NOIR 2018- Κτήμα Παπαϊωάννου(14,5%)


Εδώ τα αμπέλια του κτήματος μεγαλώνουν σε βιολογική καλλιέργεια, ενώ το κρασί που παράγεται από εκεί παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για έξι έως οκτώ μήνες. Με μαύρα φρούτα να κυριαρχούν στη μύτη, βανίλια και κέδρο, φινέτσα και ιδιαίτερη επίγευση στο στόμα.

MOSCHOPOLIS 24 2017- Οινοποιείο Μοσχόπολις(14%)


Μόνο 2.700 φιάλες από Pinot Noir που παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για 24 μήνες, προερχόμενο από ένα μοναδικό αμπελοτόπι στην ορεινή Καστοριά, από νεαρά σχετικά κλήματα, κυκλοφόρησε στην αγορά.

PINOT NOIR 2018- Κτήμα Δύο Φίλοι(13,5%)


Ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα και νότες ατίθασων μπαχαρικών ξεδιπλώνονται στη μύτη, ενώ το σώμα είναι αρκετά γεμάτο, με έντονη επίγευση. Πρόκειται για ένα κρασί επιδεχόμενο μακράς παλαίωσης.

SOLIST- PINOT NOIR 2016- Αμπελώνες Rira(14%)


Εδώ τα γλυκά δαμάσκηνα, τα καρύδια , τα γαρύφαλλα και η βανίλια συνθέτουν ένα ιδιαίτερο μπουκέτο αρωμάτων, με ισχυρά δομημένο σώμα και ικανότητα παλαίωσης. Τα αμπέλια του βρίσκονται στην ορεινή Αιγιαλεία,  και δίνουν πλούσιες τανίνες  και μακρά επίγευση.

PINOT NOIR 2014- Κτήμα Αργυρίου (13%)


Στις πλαγιές του Παρνασσού καλλιεργούνται τα αμπέλια αυτού του κρασιού, δίνοντας ένα κρασί με λίγες ανθοκυάνες και αλλά δυνατό σώμα και ευχάριστες ταννίνες.

PINOT NOIR 2019- Κτήμα Κίσσα (14%)


Από την Κόρινθο, αυτό το κρασί ωριμάζει 12 μήνες σε δρύινα, γαλλικά βαρέλια και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Έχει έντονο πορφυρό χρώμα και πλούσιο, γεμάτο σώμα, δίνει αρώματα που συναρπάζουν.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αισιόδοξη είναι η εικόνα της παραγωγής στους αµπελώνες σε όλη τη χώρα, καθώς, όπως παρατηρούµε από τους επιτόπιους ελέγχους στα αµπέλια, η παραγωγή είναι...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Τα αποτελέσματα του 2025 International Wine Challenge, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα στο Λονδίνο, σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη μεταβολή στην παγκόσμια βιομηχανία κρασιού.

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 12η συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ “Οινοξένεια”, ένας αγαπημένος και εδραιωμένος θεσμός για την περιοχή της Αιγιάλειας και της ευρύτερης περιοχής έως τα Καλάβρυτα,...

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

REPORTS

Η Κυδωνίτσα του Κτήματος Νικολάου παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο βιολογικό αµπελώνα των 140 στρεµµάτων του νεμεάτικου οινοποιείου µε τον αέρα που...

REPORTS

Διπλή διάκριση απέσπασαν τα κρασιά της Οινοποιίας Ψαρούλη στον 14ο διεθνή διαγωνισμό Balcan International Wine Competition, με την εταιρεία να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις...