Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η σχέση της Σουηδίας με το κρασί αρχίζει σιγά σιγά να φθήνει

Η Σουηδία έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ώριμης αγοράς: καλή και σχετικά σταθερή αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας, μια πιστή βάση τακτικών καταναλωτών και μια προθυμία για συναλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης λόγοι ανησυχίας κυρίως ενδείξεις ότι η αγορά κρασιού πλησιάζει στην κορύφωση ή έχει ήδη κορυφωθεί και ότι οι πιο τακτικοί καταναλωτές της γίνονται πιο συντηρητικοί και λιγότερο πειραματιστές.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Αρχικά, η Σουηδία έχει μια αρκετά υψηλή οινική δέσμευση. Λίγο λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού (3,8 εκατομμύρια άτομα) ταξινομούνται ως τακτικοί οινοπότες, δηλαδή πίνουν κρασί τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Αυτό είναι μισό εκατομμύριο λιγότερο από ό,τι το 2017, αν και τα τελευταία κακά νέα μετριάζονται κάπως από το γεγονός ότι ο αριθμός εκείνων που πίνουν κρασί μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός κατά την ίδια περίοδο. Έτσι, ένα υψηλότερο ποσοστό του συνολικού συνόλου 66% πίνει τώρα κρασί τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση.

Η συνολική κατανάλωση ακολούθησε, ίσως χωρίς έκπληξη, τον αριθμό των συνολικών καταναλωτών, παρουσιάζοντας ήπια μείωση το 2021, σε σύγκριση με το 2020, από 25,1 εκατομμύρια περιπτώσεις σε 24,9 εκατομμύρια. Αυτό δεν αποτελεί αιτία πανικού και, ομολογουμένως, συγκρίνει δύο χρόνια που επλήγησαν από τον Covid. Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η μπύρα όσο και τα οινοπνευματώδη ποτά αυξήθηκαν την ίδια περίοδο.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι η ισχυρή επιρροή των Boomers. Οι άνω των 55 ετών αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου του κρασιού που πίνεται στη Σουηδία. Είναι μια πιστή ομάδα και η ομάδα είναι πιο πιθανό να πίνει κρασί σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση. Αλλά είναι επίσης πιο ευαίσθητα στις τιμές από άλλα δημογραφικά στοιχεία.

Και δεδομένου ότι οι μισοί από αυτούς «ξέρουν τι τους αρέσει και τείνουν να μένουν σε αυτό που ξέρουν», αυτό μπορεί να δυσκολέψει τις νέες επωνυμίες, περιοχές, στυλ ή μορφές να εισχωρήσουν.

Ωστόσο, η δαπάνη ανά φιάλη στο εξωτερικό έχει αυξηθεί κατά 4-6% από το 2019. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον πληθωρισμό ή μπορεί να είναι πραγματική πριμοδότηση. Σίγουρα, οι έμποροι λιανικής ανέφεραν περισσότερες αγορές εισιτηρίων (50+ €) κατά τη διάρκεια του Covid, επομένως ορισμένες από αυτές τις συμπεριφορές «προσιτής θεραπείας» μπορεί να συνεχίζονται. Οι Millennials (ηλικίας 25-39) είναι πιθανό να οδηγούν σε μεγάλο βαθμό την άνοδο. Ως ομάδα ξοδεύουν σταθερά 5-10% περισσότερο ανά μπουκάλι από άλλα δημογραφικά στοιχεία, ανεξάρτητα από την περίσταση για την οποία το αγοράζουν.

Το ερώτημα, ίσως, είναι εάν αυτή η τάση πριμοδότησης μπορεί να επιβιώσει στις οικονομικές πιέσεις. Οι Σουηδοί είναι επί του παρόντος «σίγουροι για την ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους» στο μέλλον (ένα επιβλητικό συν το καθαρό 60% των ερωτηθέντων), αλλά οι αγοραστές αναζητούν επίσης με σύνεση περισσότερες ειδικές προσφορές και ξοδεύουν λιγότερα σε καθημερινά είδη. Λίγοι περιμένουν να είναι καλύτερα σε ένα χρόνο.

Έτσι, εάν ένας βαθμός προσοχής είναι κατανοητός τόσο μεταξύ των Σουηδών καταναλωτών όσο και της οινοβιομηχανίας, ένας τομέας, τουλάχιστον, μπορεί να δει το μέλλον με σιγουριά. Ο αφρώδης οίνος, και πιο συγκεκριμένα ο προσιτός αφρώδης οίνος, και ακόμη πιο συγκεκριμένα η cava και το prosecco βρίσκονται σε άνθηση.

Η σαμπάνια μπορεί να είναι το γενικό στυλ κρασιού που γνωρίζουν περισσότερο οι τακτικοί οινοπότες, αλλά το prosecco έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό μετατροπής σε πώληση (30% έναντι 18%). H Cava, με ποσοστό 25%, δεν είναι πολύ πίσω, τοποθετώντας την από κοινού δεύτερο με την άλλοτε ακαταμάχητη Rioja, της οποίας η επιρροή είναι ακόμα ισχυρή, αλλά μειώνεται.

Εν συνεχεία, αυτό αποτελεί μέρος μιας σταθερής τάσης, με την κατανάλωση κόκκινων κρασιών να μειώνεται και το prosecco να παρουσιάζει έντονη ανάπτυξη. Οι μισοί από τους Σουηδούς πότες κρασιού έχουν πιει ένα μπουκάλι Ιταλικό βεγγαλικό τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο αριθμός των κόκκινων μειώθηκε από 90% το 2019 σε 83%.

Η κίνηση προς τα ελαφρύτερα και αφρώδη κρασιά και την απομάκρυνση από τα πιο γεμάτα κόκκινα κρασιά βλάπτει τις νέες χώρες παραγωγής του κόσμου. Η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Αυστραλία παρουσιάζουν ήδη αρνητική ανάπτυξη σε σύγκριση με το 2019, και η τελευταία έκθεση Wine Intelligence δείχνει ότι και οι τρεις (συν την Αργεντινή) θα πουλήσουν λιγότερο κρασί στη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Πορτογαλία, η οποία έχει ήδη μια ισχυρή απόδοση σε επίπεδο εισαγωγών και περιγράφεται από έναν εισαγωγέα ως «προσφέροντας πολύ καλή, προσιτή ποιότητα» φαίνεται ότι θα κερδίσει χρήματα.

Ένας άλλος τομέας πιθανής ανάπτυξης είναι το βιολογικό κρασί. Σύμφωνα με το Wine Intelligence Global Opportunity Index, η Σουηδία κατατάσσεται δεύτερη (πίσω μόνο από την Κίνα) όσον αφορά τις δυνατότητές της. Σε αυτό, επωφελείται όχι μόνο από τα υγειονομικά και ηθικά πρότυπα του πληθυσμού στο σύνολό του, αλλά και από το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής της χώρας διοικείται από την κυβέρνηση.

Πάνω από το 85% του συνόλου του κρασιού στη σουηδική λιανική πωλείται μέσω του Systembolaget, και το τελευταίο έχει καταστήσει το βιολογικό βασικό προτεραιότητα. Περίπου το 80% των Σουηδών που πίνουν κρασί γνωρίζουν το βιολογικό κρασί και πάνω από το 40% αγόρασε τουλάχιστον ένα μπουκάλι πέρυσι. Με έναν δεκτικό πληθυσμό και το κράτος να τον πιέζει, οι πωλήσεις βιολογικών κρασιών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθούν στο μέλλον.

Συνεπής και καθιερωμένη, η αγορά κρασιού της Σουηδίας φαίνεται να έχει επιβιώσει από τον Covid σε μεγάλο βαθμό αλώβητη. Υπάρχουν μικρές θύλακες ενθουσιασμού, περιθώρια για περιορισμένες περιοχές ανάπτυξης και μερικές πρώιμες αιτίες για ήπια ανησυχία. Υπάρχουν λίγοι λόγοι για πανικό και ελάχιστοι για να ξεσπάσετε ένα μπουκάλι σαμπάνια, αλλά ένα προσεκτικά εορταστικό και σε καλή τιμή μπουκάλι prosecco θα μπορούσε να είναι ακριβώς το πράγμα.

 

ΠΗΓΗ: wineintelligence.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οδηγίες για την εφαρμογή του νέου πλαισίου που διέπει τους διήμερους αποσταγματοποιούς εξέδωσε η ΑΑΔΕ σε συνέχεια της θεσμικής παρέμβασης που ψηφίστηκε στη Βουλή...

REPORTS

Συμπαρασύροντας την παράδοση έξι γενεών στην αμπελουργία και το κρασί, ο 33χρονος σήμερα Μιχάλης Αθανασίου, ξεκίνησε το δικό του φερώνυμο οινοποιείο το 2007, όντας...

REPORTS

Τις τιμές ανά ποικιλία σταφυλιών εσοδείας 2022, ανακοίνωσε η Ένωση Ηρακλείου, επισημαίνοντας πως η ημερομηνία έναρξης παραλαβής θα ανακοινωθεί με νεώτερο Δελτίο Τύπου. Ας...

REPORTS

Με φρέσκιες και γήινες μυρωδιές, το Sauvignon Blanc διακρίνεται ανάμεσα στις λευκές ποικιλίες κρασιού, σε παγκόσμιο επίπεδο. Με προέλευση από την κοιλάδα του Λίγηρα...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.