Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στην υποσχόµενη ερυθρή ποικιλία Μαυροτράγανο ποντάρει η Βλαδίκας

Στην πολλά υποσχόµενη ερυθρή ελληνική ποικιλία Μαυροτράγανο, που διατηρεί στον αµπελώνα της, «ποντάρει» η αποσταγµατοποιία Βλαδίκας για το επόµενο µονοποικιλιακό τσίπουρο, που σκοπεύει να εντάξει στο «portfolio» των κωδικών µε τα αποστάγµατά της.

Σύµφωνα µε το πλάνο που έχει εκπονηθεί, η απόσταξη µε την ποικιλία Μαυροτράγανο σχεδιάζεται να πραγµατοποιηθεί εντός του 2025 και το προϊόν που θα «γεννηθεί», θα έρθει να συµπληρώσει το πρώτο «καρέ» αµιγώς ελληνικών µονοποικιλιακών αποσταγµάτων, διπλής απόσταξης, που παράγει η Σερραϊκή αποσταγµατοποιία. Η αρχή έγινε µε τις ποικιλίες Ασύρτικο, Ληµνιό και Κουινιάρικο, από τις οποίες ήδη εδώ και δύο χρόνια παράγονται µονοποικιλιακά τσίπουρα, τα οποία προσφάτως ανασυσκευάστηκαν και πλέον κυκλοφορούν στην αγορά και σε φιάλη 200 ml, πέραν της αρχικής των 500 ml.

«Η απόσταξη είναι η ζωή µου. Εκεί είµαι ταγµένος. Όχι ότι δεν µου αρέσει να κάνω κρασί, αλλά πιο πολύ µε τραβάει το απόσταγµα», εξοµολογείται ο έµπειρος αποσταγµατοποιός Νίκος Βλαδίκας.

«Στο τσίπουρο από την ποικιλία Κουινιάρικο ίσως πρέπει να σταθούµε λίγο παραπάνω. ∆ιότι ήταν µια υπό εξαφάνιση ποικιλία των Σερρών, την οποία βοηθήσαµε και εµείς να αναβιώσει. Βρήκαµε κλώνους της, τους πολλαπλασιάσαµε και έχουµε σήµερα 15 στρέµµατα στον αµπελώνα µας» περιγράφει στην Agrenda ο Νίκος Βλαδίκας και σπεύδει να τονίσει πως «από όσο είµαι σε θέση να γνωρίζω, είµαστε οι πρώτοι παγκοσµίως, που προχωρήσαµε σε απόσταξή της».

Εκτός από τις γηγενείς ποικιλίες, ωστόσο, η αποσταγµατοποιία Βλαδίκας ετοιµάζει ένα νέο απόσταγµα και από διεθνή ποικιλία. «Φέτος το Syrah ήταν υπερώριµο, µου άρεσε πάρα πολύ και νοµίζω ότι θα βγει ένα πάρα πολύ ωραίο αποτέλεσµα. Θα είναι ό,τι πιο καινούριο έχει παράξει το αποσταγµατοποιείο µας», αναφέρει µε εµφανή ικανοποίηση. Εστιάζοντας στην ιδιαιτερότητα που διακρίνει τη συγκεκριµένη σειρά µονοποικιλιακών αποσταγµάτων ο κ. Βλαδίκας αναδεικνύει ως βασικό χαρακτηριστικό τους το γεγονός ότι η πρώτη ύλη που χρησιµοποιείται προέρχεται από χαµηλή στρεµµατική απόδοση της τάξης των 900 κιλών. «Γίνεται νυχτερινός τρύγος των σταφυλιών, για να ενισχύσουµε την ποιότητα. Γιατί το βράδυ το σταφύλι είναι σίγουρα πιο δροσερό και διατηρείται καλύτερα. Μετά γίνεται µια σταθερή προζυµωτική ζύµωση στους 8 oC και το ιδιαίτερο είναι ότι έχουµε αποµονώσει και αυτογενείς καλλιέργειες ζυµών και ζυµώνουµε την κάθε ποικιλία µε τις δικές της ζύµες. Γίνεται διπλή απόσταξη, µετά έχουµε µια ωρίµανση περίπου 4 µήνες στις δεξαµενές και κατόπιν ακολουθούν η αραίωσή του µε το κατάλληλο νερό και η εµφιάλωση» µας εξηγεί ο ίδιος.

Παράλληλα, ο έµπειρος αποσταγµατοποιός αποκάλυψε πως σύντοµα θα κυκλοφορήσει υπό το brand lord amber ένα blend απόσταξης από Μerlot, Μαλαγουζιά, Κουινιάρικο και Ληµνιό, που έχει παλαιώσει σε τριών ειδών βαρέλια για 7 έτη. «Είναι δύο βαρέλια, οπότε ο αριθµός των φιαλών δεν θα υπερβεί τις 3.000, ενώ η εµφιάλωση θα γίνει σε 500 ml και σε 700 ml, το οποίο θα είναι συλλεκτικό», είπε ο κ. Βλαδίκας και σηµείωσε πως ξεκίνησαν να παλαιώνουν δύο ακόµη µονοποικιλιακά, το ένα από Κουινιάρικο και το άλλο Ληµνιό, τα οποία θα είναι έτοιµα σε 4 χρόνια.

Αν και το κυρίως βάρος της εταιρείας Βλαδίκας πέφτει στα αποστάγµατα, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% της δραστηριότητάς της, το υπόλοιπο αντιστοιχεί στην οινοποίηση. «Στο κρασί έχουµε µια πολύ καλή Μαλαγουζιά ΠΓΕ, µία Μαλαγουζιά-Ροδίτη, ένα ροζέ από πρόρωγο Μerlot, ένα ροζέ demi sec και ένα λευκό demi -sec, ένα µονοποικιλιακό από Κουινιάρικο, τον Πολύφηµο και την Αληγορία, µια σειρά µε έναν ερυθρό και έναν λευκό οίνο», εξηγεί ο αποσταγµατοποιός. Η α΄ ύλη για τα αποστάγµατα και τα κρασιά προέρχεται από τον ιδιόκτητο αµπελώνα 120 στρεµµάτων µε Merlot, Ληµνιό, Ασύρτικο, Κουινιάρικο, Μαλαγουζιά, Syrah, Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Αµβούργου, στο Μελινιγγίτσι.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Δυτική Μακεδονία περνά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς η Καστοριά φιλοξενεί την εναρκτήρια διεθνή συνδιάσκεψη του EnoGastroDEST, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον οινικό και...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

REPORTS

Υπάρχουν διάφορες κλιματικές κατηγορίες που θα μπορούσε να ενταχθεί το κλίμα σε σχέση με την άμπελο. Για αρχή υπάρχουν τα ψυχρά κλίματα που είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Έντονη αύξηση του πληθυσµού του εντόµου κρυπτοβλάβες (Cryptoblabes gnidiella) σε αµπελώνες της Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας καταγράφεται αυτό το διάστηµα στο εγκατεστηµένο δίκτυο παγίδων, ενώ...