Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στάση στα αμπελοτόπια της Νεμέας κάνει το 3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού

Η νέα γενιά οινοποιών και το μέλλον της ελληνικής αμπελουργίας θα βρεθούν στο επίκεντρο του τριήμερου συνεδρίου για τον οινοτουρισμό, που θα πραγματοποιηθεί 1-3 Απριλίου στη Νεμέα

Το «ταξίδι στον οίνο και στο χρόνο», μετά την Σαντορίνη και Δυτική Μακεδονία κάνει στάση στα ξακουστά αμπελοτόπια της Νεμέας. Το τριήμερο πρόγραμμα, με θέμα «Ένα ταξίδι στον οίνο & στο χρόνο», συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αντικείμενό του αποτελεί η ανάδειξη της δυναμικής και των ευκαιριών ανάπτυξης που δημιουργεί ο οινοτουρισμός, σε συνδυασμό με άλλες μορφές τουριστικής δραστηριότητας, για την ελληνική Περιφέρεια και ειδικά για μία περιοχή, πλούσια σε ιστορία αλλά και φημισμένες ετικέτες κρασιού, όπως η Νεμέα. Το πρόγραμμα στοχεύει στην προβολή της εκλεκτής ελληνικής οινικής παραγωγής και την κατοχύρωση του ελληνικού brand name οινοτουρισμού διεθνώς.

Ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, και η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, θα κηρύξουν την έναρξη του τρίτου συνεδρίου για τον οινοτουρισμό, που θα πραγματοποιηθεί 1-3 Απριλίου στη Νεμέα. Είναι η τρίτη στάση του οδοιπορικού οινοτουρισμού που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της υφυπουργού Τουρισμού τον Ιούλιο του 2021 στη Σαντορίνη και συνεχίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Δυτική Μακεδονία.

Με εμπλουτισμένο περιεχόμενο, και έμφαση στο βίωμα της εμπειρίας του εκλεκτού ελληνικού κρασιού, το τριήμερο, το οποίο θα παρακολουθήσουν ξένοι πρέσβεις καθώς και δημοσιογράφοι του εγχώριου και διεθνούς τύπου, θα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες δράσεις γνωριμίας με την τοπική παραγωγή και την παράδοσή της.

Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν περιήγηση και φύτεμα αμπελώνα στη Νεμέα, όπως και επισκέψεις οινογνωσίας σε παραγωγικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής της Νεμέας και της Μαντίνειας, οι οποίες έχουν λάβει το ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου («ΣΕΟ») του υπουργείου Τουρισμού.

Επιπλέον, οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδικό workshop από επαγγελματίες εγνωσμένου κύρους και με πολυετή εμπειρία στον χώρο, αφιερωμένο στο terroir της περιοχής της Νεμέας, πατρίδας της φημισμένης ποικιλίας Αγιωργίτικου, γνωστού και ως «αίμα του Ηρακλή».

Το πρόγραμμα του τριημέρου συμπληρώνεται από αμιγώς συνεδριακό σκέλος στη διάρκεια του οποίου, θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη παρουσίαση της νέας ειδικής ψηφιακής πύλης αφιερωμένης στον ελληνικό οινοτουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετισμό θα απευθύνει ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ενώ ξεχωριστές εισηγήσεις θα έχουν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος, η γενική γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, καθώς και η διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Alessandra Priante, με στόχο την ανάδειξη της πολυδιάστατης υπόστασης και των πλούσιων αναπτυξιακών προοπτικών του οινοτουριστικού κλάδου.

Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο θα λάβει χώρα ξεχωριστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών του πρωτογενούς τομέα αλλά και του τουριστικού κλάδου, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι οποίοι και θα σκιαγραφήσουν την παραγωγική και τουριστική ταυτότητα της περιοχής. Στο επίκεντρό της θα βρεθεί η νέα γενιά οινοποιών, το μέλλον της ελληνικής αμπελουργίας και οι προκλήσεις του.

«Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνουμε την σταθερή πορεία “ενηλικίωσης” του οινοτουριστικού οδοιπορικού μας, μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας την οποία ξεκινήσαμε στο υπουργείο Τουρισμού μόλις το περασμένο καλοκαίρι και κάτω από τις ειδικές συνθήκες που δημιούργησε πανδημία. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά στάση του, έχοντας συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη της σημασίας που έχει η σύνδεση της ταξιδιωτικής εμπειρίας του κάθε φιλοξενούμενου με τις επισκέψεις σε οινοποιεία και την πρωτογενή παραγωγή εν γένει» δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...