Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πολύπλευρο και αγροτικό το αποτύπωμα του κλάδου αλκοολούχων στην ΕΕ

Ο τομέας των αλκοολούχων ποτών προσφέρει περίπου 1,2 εκ. θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.-27, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Ελβετία), σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάζει το πολύπλευρο αποτύπωμα του κλάδου.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας του κλάδου (που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών της Βιέννης), παρουσιάστηκαν κατά στην χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση spiritsSUMMIT που διοργάνωσε η spirits EUROPΕ στις Βρυξέλλες.

Στο πλήρες κείμενο παρουσιάζονται, οι σημαντικές θετικές οικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την παραγωγή και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών συνολικά στην Ευρώπη αλλά και ανά Κράτος, οι θέσεις εργασίας από την άμεση & έμμεση απασχόληση η προστιθέμενη αξία που δημιουργείται, η σημαντική συνεισφορά του στα φορολογικά έσοδα, καθώς και η έμμεση δευτερογενή συνεισφορά του στον αγροτικό τομέα και τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών της παραγωγής του κλάδου για το 2019 εκτιμάται σε 26,5 δισ. €, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από το 2015 (+ 13 %). Πέντε χώρες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα τρία τέταρτα της συνολικής παραγωγής: στην 1η θέση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, ακολουθεί η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία. Η Ιρλανδία βρίσκεται στην 6η θέση.

Η έκθεση εκτιμά ότι η συνολική συνεισφορά του κλάδου των αλκοολούχων ποτών το 2019, ανήλθε σε 46,8 δισ. € σε φόρους και δασμούς, ποσό που υπερβαίνει το ένα τέταρτο του ετήσιου προϋπολογισμού της ΕΕ. Περίπου το ήμισυ του ποσού αυτού προήλθε από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβάλλεται  στα αλκοολούχα ποτά που πωλούνται στην ΕΕ+. Το άλλο ήμισυ προερχόταν από τους φόρους εισοδήματος και άλλους φόρους επί της γενικής οικονομικής δραστηριότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα αξίας του κλάδου. Επιπλέον, η έκθεση παρουσιάζει μια εις βάθος ανάλυση τη σημαντική  δευτερογενή συνεισφορά του κλάδου στην εστίαση  και τον τουρισμό.

Η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) από την παραγωγή και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στην ΕΕ+ εκτιμήθηκε σε 60 δισ. € το 2019. Το ποσοστό αυτό ανερχόταν περίπου στο 0,4 % της συνολικής ΑΠΑ στην ΕΕ+.

«Η έκθεση καταδεικνύει τη σημαντική και πολύπλευρη συμβολή του τομέα των οινοπνευματωδών ποτών στην οικονομία της Ευρώπης, ειδικότερα στις αγροτικές περιοχές όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αλκοολούχων ποτών».

 

Πηγή: seaop.gr

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Τα Οινοποιεία Boutari υποστήριξαν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των “Χρυσών Σκούφων”, την κορυφαία διοργάνωση γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν...

REPORTS

Για ακόμα μία χρονιά το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης συμμετέχει στην Εθνική Δράση «Ανοικτές Πόρτες» στα Οινοποιεία της Ελλάδας, η οποία θα λάβει χώρα το...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...