Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Παραγωγός Port προτείνει μια νέα κατηγορία που αφορά μόνο την νεαρή σοδειά

Ένας παραγωγός Port ξεκίνησε μια προσπάθεια για την κυκλοφορία νέων, κορυφαίας ποιότητας Ports ενόψει των Χριστουγέννων, τρεις μήνες μετά από κάθε συγκομιδή, αλλά δεν είναι όλοι τόσο σίγουροι για την ιδέα.

του Ζήση Πανάγου

Ο Albino Jorge Sousa, ιδιοκτήτης του Port estate Quinta da Boeira, εξέφρασε την ιδέα του για μια νέα ταξινόμηση Port που ονομάζεται «Full Body-Young Harvest» και θα εισφέρει νωρίτερα ταμειακή ροή για τους παραγωγούς Port.

Μάλιστα, ο ίδιος προέτρεψε τον τομέα των Port να «ξυπνήσει» για να ανταποκριθεί, όπως είπε, στην αυξανόμενη ζήτηση για νεότερα Port από αγοραστές και εισαγωγείς κρασιού τα τελευταία δύο χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα η πρότασή του έρχεται εν μέσω ευρύτερων προσπαθειών για να συμβάλει στην αναζωογόνηση της κατηγορίας Port.

Φέτος, το Douro Wine Institute της Πορτογαλίας, το IVDP, ενέκρινε τα ποτά Port Tonic σε κουτιά, καθώς και τις νέες ταξινομήσεις – «Πολύ, πολύ παλιό Port», «50 χρόνια Tawny Port» και «50 χρόνια White Port», που αντικατοπτρίζουν την προθυμία του να υιοθετήσει αλλαγές στην κατηγορία.

Το IVDP αναλύει λεπτομέρειες της πρότασης του Jorge Sousa, την οποία έλαβε μόλις πριν από μια εβδομάδα.

Κατά τη συγκομιδή, τα Ports είναι ικανά να δείξουν αρώματα και γεύσεις φρούτων του δάσους και μαύρης σοκολάτας. Υπήρξαν επίσης προτάσεις για ορισμένα νεαρά Port, τα οποία είναι πολυτιμότερο να καταναλωθούν άμεσα όσο είναι φρέσκα.

«Η συναίνεση είναι ότι τα Port είναι πλέον πιο προσιτά όταν είναι νεαρά», δήλωσε ο Rob Symington, διευθυντής της Symington Family Estates.

Ο ίδιος απέδωσε το μεταβαλλόμενο προφίλ του Port κατά τη συγκομιδή στον ποιοτικό έλεγχο και μετέπειτα σε όλη τη διαδικασία παρασκευής του, από τις μελέτες ωρίμανσης στον αμπελώνα έως την επιλογή τσαμπιών στην πόρτα του οινοποιείου.

«Σίγουρα δεν θα αποκλείσουμε τη χρήση αυτής της νέας ταξινόμησης εάν κερδίσει την έγκριση», είπε ο Symington.

Ωστόσο, ο Adrian Bridge, Διευθύνων Σύμβουλος του παραγωγού Port Fladgate Partnership, δήλωσε ότι φοβάται ότι η νέα πρόταση θα «ζημιώσει» τις πωλήσεις των Vintage και LBV Ports.

Ο Μπριτζ περιέγραψε την πρόταση ταξινόμησης ως «Port Nouveau».

Αλλά ο Jorge Sousa είπε ότι μόνο τα καλύτερα σταφύλια που επιλέγονται συνήθως για Vintage και LBV Ports θα χρησιμοποιούνται στη νέα κατηγορία των Ports «Full Body-Young Harvest».

Ανέφερε επίσης ότι οι παραγωγοί ήταν πλέον σε καλύτερη θέση να αξιολογήσουν την ποιότητα του τρύγου κατά τη συγκομιδή.

«Επιλέγουμε αμπελώνες και σταφύλια καλύτερης ποιότητας και αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ζύμωσης εξάγοντας το χρώμα από τη φλούδα των σταφυλιών», είπε.

«Αυτά τα στυλ κρασιών είναι πιο ακριβά στην παραγωγή, με πολύ περισσότερη δουλειά στους αμπελώνες και στο οινοποιείο», πρόσθεσε. Τα Port «Full Body-Young Harvest» θα μπορούν να παλαιωθούν σε ανοξείδωτες ή δρύινες δεξαμενές, πριν από την κυκλοφορία τους τον Δεκέμβριο.

 

Πηγή: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πόσο καιρό μπορείτε να διατηρήσετε ένα ανοιχτό μπουκάλι κρασί; Μόλις ανοίξει ένα μπουκάλι, τίθεται συχνά το ερώτημα για πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί χωρίς...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) και η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (ITPGRFA) και ο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024, στις 19:00, το Κτήμα Γεροβασιλείου φιλοξενεί την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Χατζηνικολάου «100 σταγόνες δρόμος».

REPORTS

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δημοσίευσε επισκόπηση της πολιτικής για τη φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών, με σχέδια αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον προσεχή...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Πληθώρα νέων τεχνολογιών που αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της αμπελουργίας είδαμε στην φετινή Vinitech-Sifel, που πραγματοποιήθηκε στο Μπορντό το τριήμερο 26-28 Νοεμβρίου. Οι...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Την αναβίωση της παράδοσης στην σύγχρονη οινοπαραγωγή φέρνουν οι limited edition ετικέτες του κτήματος Μέγα Σπήλαιο, Heritage of Mega Spileo Estate, Assyrtiko 2023 και...