του Ζήση Πανάγου
Ο Albino Jorge Sousa, ιδιοκτήτης του Port estate Quinta da Boeira, εξέφρασε την ιδέα του για μια νέα ταξινόμηση Port που ονομάζεται «Full Body-Young Harvest» και θα εισφέρει νωρίτερα ταμειακή ροή για τους παραγωγούς Port.
Μάλιστα, ο ίδιος προέτρεψε τον τομέα των Port να «ξυπνήσει» για να ανταποκριθεί, όπως είπε, στην αυξανόμενη ζήτηση για νεότερα Port από αγοραστές και εισαγωγείς κρασιού τα τελευταία δύο χρόνια.
Πιο συγκεκριμένα η πρότασή του έρχεται εν μέσω ευρύτερων προσπαθειών για να συμβάλει στην αναζωογόνηση της κατηγορίας Port.
Φέτος, το Douro Wine Institute της Πορτογαλίας, το IVDP, ενέκρινε τα ποτά Port Tonic σε κουτιά, καθώς και τις νέες ταξινομήσεις – «Πολύ, πολύ παλιό Port», «50 χρόνια Tawny Port» και «50 χρόνια White Port», που αντικατοπτρίζουν την προθυμία του να υιοθετήσει αλλαγές στην κατηγορία.
Το IVDP αναλύει λεπτομέρειες της πρότασης του Jorge Sousa, την οποία έλαβε μόλις πριν από μια εβδομάδα.
Κατά τη συγκομιδή, τα Ports είναι ικανά να δείξουν αρώματα και γεύσεις φρούτων του δάσους και μαύρης σοκολάτας. Υπήρξαν επίσης προτάσεις για ορισμένα νεαρά Port, τα οποία είναι πολυτιμότερο να καταναλωθούν άμεσα όσο είναι φρέσκα.
«Η συναίνεση είναι ότι τα Port είναι πλέον πιο προσιτά όταν είναι νεαρά», δήλωσε ο Rob Symington, διευθυντής της Symington Family Estates.
Ο ίδιος απέδωσε το μεταβαλλόμενο προφίλ του Port κατά τη συγκομιδή στον ποιοτικό έλεγχο και μετέπειτα σε όλη τη διαδικασία παρασκευής του, από τις μελέτες ωρίμανσης στον αμπελώνα έως την επιλογή τσαμπιών στην πόρτα του οινοποιείου.
«Σίγουρα δεν θα αποκλείσουμε τη χρήση αυτής της νέας ταξινόμησης εάν κερδίσει την έγκριση», είπε ο Symington.
Ωστόσο, ο Adrian Bridge, Διευθύνων Σύμβουλος του παραγωγού Port Fladgate Partnership, δήλωσε ότι φοβάται ότι η νέα πρόταση θα «ζημιώσει» τις πωλήσεις των Vintage και LBV Ports.
Ο Μπριτζ περιέγραψε την πρόταση ταξινόμησης ως «Port Nouveau».
Αλλά ο Jorge Sousa είπε ότι μόνο τα καλύτερα σταφύλια που επιλέγονται συνήθως για Vintage και LBV Ports θα χρησιμοποιούνται στη νέα κατηγορία των Ports «Full Body-Young Harvest».
Ανέφερε επίσης ότι οι παραγωγοί ήταν πλέον σε καλύτερη θέση να αξιολογήσουν την ποιότητα του τρύγου κατά τη συγκομιδή.
«Επιλέγουμε αμπελώνες και σταφύλια καλύτερης ποιότητας και αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ζύμωσης εξάγοντας το χρώμα από τη φλούδα των σταφυλιών», είπε.
«Αυτά τα στυλ κρασιών είναι πιο ακριβά στην παραγωγή, με πολύ περισσότερη δουλειά στους αμπελώνες και στο οινοποιείο», πρόσθεσε. Τα Port «Full Body-Young Harvest» θα μπορούν να παλαιωθούν σε ανοξείδωτες ή δρύινες δεξαμενές, πριν από την κυκλοφορία τους τον Δεκέμβριο.
Πηγή: decanter.com