Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πέφτει ο πήχης των προσδοκιών για εκριζώσεις αμπέλου στην Γαλλία αναφέρει ο Jérôme Despey

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αμπελουργούς σχετικά με τις ανάγκες τους για εκρίζωση δείχνει ότι οι εκτάσεις που θα εκριζωθούν είναι κάτω από τις προσδοκίες του κλάδου, τόσο όσον αφορά τους ερωτηθέντες όσο και τις εκφρασμένες ανάγκες για μείωση του αμπελουργικού δυναμικού.

Από τους 44.540 αμπελουργούς με Μηχανογραφημένο Αμπελουργικό Μητρώο (CVI) και έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, 5.125 απάντησαν στην έρευνα για την πρόθεση εκρίζωσης αμπέλων που ξεκίνησε η FranceAgriMer με βάση τους μηχανισμούς για τη μείωση του οινοπαραγωγικού δυναμικού που είναι υπό διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες. Τα μέτρα μείωσης του δυναμικού παραγωγής αφορούν μόνιμη εκρίζωση (με 4.000 €/ha και απώλεια άδειας αναφύτευσης), ή την προσωρινή εκρίζωση (στα 2.500€/ha χωρίς δυνατότητα αναφύτευσης για 4 χρόνια). Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ξεριζώσει, τα άλλα δύο τρίτα θέλουν βοήθεια για τη μείωση των επιφανειών, που ανέρχονται σε 22.000 εκτάρια, αναφέρει ο Jérôme Despey, πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου οίνου της FranceAgriMer.

Το 32% των ερωτηθέντων δεν θέλει να ξεριζώσει, το 19% ζητά μόνο προσωρινή εκρίζωση, το 35% μόνιμη εκρίζωση και το 14% ενδιαφέρεται για ένα μείγμα των δύο τύπων. Συνολικά, οι απαντήσεις θα αφορούν 15.400 εκτάρια μόνιμης εκρίζωσης και 6.800 εκτάρια προσωρινής εκρίζωσης. «Μεταξύ αυτών που θέλουν μόνιμη εκρίζωση, το 31% θέλει να σταματήσει κάθε αμπελουργική δραστηριότητα» σημειώνει ο Jérôme Despey.

Καλύτερα από 50 έως 60.000 εκτάρια παρά 100.000 εκτάρια

Ενώ εκπρόσωποι του γαλλικού τομέα σχεδιάζουν από τα τέλη του 2023 την εκρίζωση 100.000 εκταρίων αμπέλων προκειμένου να εξαλειφθούν 4 έως 5 εκατομμύρια εκατόλιτρα πλεονάζοντος κρασιού, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μελετώνται με προσοχή. Με ποσοστό ανταπόκρισης 11,5%, η ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα παραμένει περιορισμένη καθώς «πολλοί πιθανώς δεν απάντησαν» προειδοποιεί ο Jérôme Despey. Ο αμπελουργός από το Saint-Geniès-de-Mourgues (Hérault) αναγνωρίζει ότι μεταξύ των εκλεγμένων αξιωματούχων του αμπελώνα και του εμπορίου, «είμαστε όλοι λίγο έκπληκτοι που δεν υπήρξε περισσότερος ενθουσιασμός δεδομένου ότι «ακούμε» τη βιομηχανία, «ίσως κάποιοι περιμένουν τη σοδειά για να δουν»

πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Επιβλαβείς για την βιομηχανία οίνου είναι οι νέοι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ αναφορικά με την πώληση οργανικών κρασιών στην αγορά των ΗΠΑ, προκαλώντας...

REPORTS

Το πλέον φημισμένο ιταλικό αφρώδες κρασί, prosecco, αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα στην αγορά της Αγγλίας, ελέω απομιμήσεων και «πλαστών» οίνων που πλασάρονται ως το αυθεντικό...

REPORTS

Η κορυφαία επωνυμία του γαλλικού κολοσσού LVMH, Moet Hennessy, προχώρησε στην αγορά ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μη αλκοολούχων...

REPORTS

Μια μοντέρνα έκδοση της «περιόδου της ποτοαπαγόρευσης» αντιμετωπίζει η βιομηχανία οίνου ΗΠΑ, αν και όχι τόσο αυστηρή όσο αυτή που είχε επικρατήσει από το...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Δελτίο φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου με στόχο την ενημέρωση των αμπελουργών της περιοχής και την σύσταση να...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή έχει δείξει τα «δόντια» της σε πολλές παραδοσιακές δυνάμεις του οίνου, όπως την Γαλλία και την Ιταλία, όμως, έχει φέρει στο...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.