Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο οίκος Radgonske Gorice δοκιμάζει κρασιά στα τυφλά

Σε αναζήτηση ενός κρασιού που δεν έχει δει ποτέ το φως της ημέρας είναι ο σλοβενικός οίκος αφρώδους οίνου Radgonske Gorice, του οποίου το Untouched by Light αφρώδες Chardonnay παρασκευάζεται, παλαιώνει και εμφιαλώνεται στο απόλυτο σκοτάδι.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

«Θέλαμε να κάνουμε ένα πείραμα, για να δούμε αν υπάρχει διαφορά στη γεύση, αν εξασφαλίσουμε τις ιδανικές συνθήκες για το κρασί και αποκλείσουμε όλες τις πιθανές επιρροές στο άρωμα ή τον χαρακτήρα του», δήλωσε ο οινολόγος του Radgonske Gorice Klavdija Topolovec πρόσφατα στο Wine Spectator. «(Φτιάχνουμε) ένα αφρώδες κρασί ως αντανάκλαση του terroir μας, και είμαστε περήφανοι που τα καταφέραμε».

Η ομάδα του Radgonske Gorice αναφέρει μια μελέτη του 1989 που συντάχθηκε από τον πλέον συνταξιούχο U.C. Davis Καθηγήτρια Οινολογίας Ann Noble και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Enology and Αμπελουργία. καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το φως φθορισμού μπορεί να δώσει στο κρασί ένα «ελαφρύ άρωμα», σβήνοντας τις νότες εσπεριδοειδών και ενισχύοντας δυσάρεστες τόνους όπως μαγειρεμένο λάχανο, καρπούς καλαμποκιού, υγρό σκυλί/υγρό μαλλί και αρώματα σόγιας/μαρμίτας».

Ωστόσο, ο οίκος Radgonske Gorice διασφαλίζει τους καταναλωτές ότι δεν καταπολεμά μόνο τους φθορισμούς. «Προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα και εξαλείψαμε το φως από την όλη διαδικασία, από τη συγκομιδή μέχρι τη δοκιμή», είπε ο Topolovec.

Για να κάνει το Untouched by Light, το Radgonske Gorice μαζεύει σταφύλια του κτήματος τις νύχτες χωρίς φεγγάρι πριν μεταφέρει τη σοδειά σε ένα κελάρι που μοιάζει με σκοτεινό θάλαμο, όπου η ομάδα οινοποίησης πρέπει να φοράει γυαλιά νυχτερινής όρασης. Το Untouched by Light εμφιαλώνεται στη συνέχεια σε ανθεκτικό στο φως μαύρο γυαλί και σφραγίζεται σε μια αδιάβροχη μαύρη σακούλα αλουμινίου. (Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να το αφήσετε στον ήλιο – η ζέστη σκοτώνει επίσης το κρασί!)

Ο Topolovec λέει ότι ο πρώτος τρύγος του Untouched by Light, το 2016, είχε σε μεγάλο βαθμό θετική υποδοχή και το κρασί έκανε το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ με τον τρύγο του 2017 (300$, 33 θήκες εισαγόμενες).

«Στην αρχή δεν ξέραμε τι να περιμένουμε και δεν ήμασταν 100 τοις εκατό σίγουροι αν ο καταναλωτής θα αναγνωρίσει τη διαφορά μεταξύ του Untouched by Light και των κανονικών αφρωδών κρασιών μας», δήλωσε ο Topolovec. «(Αλλά) τα θετικά σχόλια τόσο από καταναλωτές όσο και από επαγγελματίες επιβεβαίωσαν τις ελπίδες μας».

Το οινοποιείο φιλοξενεί συγκριτικές γευσιγνωσίες «Under the Rock», δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να απολαύσουν το Untouched by Light στο φυσικό σκοτάδι ενός κελαριού σπηλαίων. «(Μπορούν) να φορέσουν ακόμη και καλύμματα ματιών για πρόσθετη εμπειρία», είπε ο Topolovec. «Αυτό προορίζεται για να είναι σε θέση να επικεντρωθούν πλήρως στην αίσθηση της γεύσης τους».

Για τους καταναλωτές που δοκιμάζουν στο σπίτι, το Radgonske Gorice πουλάει ένα «κουτί εμπειρίας»: Μαζί με το κρασί, κάθε κουτί περιλαμβάνει ένα ψυγείο, τέσσερα μαύρα ποτήρια κρασιού και τέσσερα δεμένα μάτια. Δυστυχώς, τα γυαλιά νυχτερινής όρασης δεν περιλαμβάνονται.

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, η Central Wine Fair έρχεται τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024, από τις 12:00 έως τις 21:00, στο ξενοδοχείο Athenaeum...

REPORTS

Με αφορμή το Διεθνές Έτος Αμπέλου και Οίνου που τιμά τα 100 χρόνια δράσης του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, και στο πλαίσιο του...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου θα φιλοξενήσει την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη για την διάλεξη «Ποιος είμαι; Γιατί γράφω; Πώς γράφω;».

REPORTS

Οι Αμερικανοί εισαγωγείς κρασιού, οι σομελιέ και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προετοιμάζονται για την πιθανή επιστροφή των δασμών στο κρασί μετά τις προεδρικές εκλογές στις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...