Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ολική επαναφορά με νέες εμφιαλώσεις και ετικέτες από τον Συνεταιρισμό Πάρου

Σε αναδιάρθρωση των εκτάσεων αλλά και σε συμβουλευτικές υπηρεσίες για αναθεώρηση των καλλιεργητικών πρακτικών των συνεργαζόμενων παραγωγών και σε επανατοποθέτηση στην αγορά προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Πάρου. Την διαδικασία ανέλαβαν εξ ολοκλήρου να τρέξουν οι δύο οινολόγοι Δημήτρης Μανσόλας και Μαρία Ταμιωλάκη, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την ίδρυση της νομαδικής οινοποιίας Hetero Wines.

Η βαρύτητα από τους δύο οινολόγους αλλά και από τους ανθρώπους του Συνεταιρισμού δίνεται σε τοπικές ποικιλίες των Κυκλάδων και της Πάρου, την Μονεμβασιά και την Μανδηλαριά. Η πρώτη σειρά κρασιών κυκλοφορεί αυτή την χρονική περίοδο, καθώς ήδη οι δύο πρώτες ετικέτες σε λευκό και ροζέ κρασί βγήκαν στην αγορά, υπό την γενική ονομασία «Seiradi Paros». Στόχος μέσα από τη συνολική αλλαγή καλλιεργητικών πρακτικών και συσκευασίας, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας και της αναγνωρισιμότητας των παραγόμενων προϊόντων του Συνεταιρισμού. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που μετουσιώνεται σε πράξη μέσα από έναν λευκό, έναν ροζέ και έναν ερυθρό οίνο. Εντός των επόμενων ημερών θα κυκλοφορήσει και το ερυθρό κρασί της πρώτης οινικής σειράς που παρουσιάζει η ΕΑΣ Πάρου.

Τα τρία νέα κρασιά

Ειδικότερα, τα τρία κρασιά που βγαίνουν αυτή την περίοδο στην αγορά και επανασυστήσουν τον Συνεταιρισμό, είναι το Seiradi White από 100% Μονεμβασιά ΠΟΠ Πάρος και την απόδοση του αμπελώνα να ανέρχεται στα 900 κιλά ανά στρέμμα. Επίσης το Seiradi ροζέ ΠΓΕ Κυκλάδες προέρχεται από 70% Μονεμβασιά και 30% Μανδηλαριά με απόδοση περίπου 1,1 τόνο το στρέμμα και το Seiradi ερυθρό από 100% ΠΓΕ Κυκλάδες Μανδηλαριά με απόδοση 1,1 τόνο το στρέμμα. Το παραγωγικό αποτέλεσμα φέρνει στην επιφάνεια κρασιά με έντονα φρουτώδη και ισορροπημένο χαρακτήρα, που έρχεται να εκφράσει το νέο οινοποιητικό πρόσωπο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου. Στόχος είναι να συστήσει τα καινούργια κρασιά τόσο στην εγχώρια οινική αγορά, όσο και σε αυτήν του εξωτερικού κατά τα επόμενα χρόνια.

Η ονομασία «Seiradi»

Η ονομασία «Seiradi» αντλεί έμπνευση από τον τρόπο φύτευσης των αμπελιών σε ευθεία γραμμή, ενώ έχει και αληγορικό χαρακτήρα καθώς σηματοδοτεί το νήμα που συνδέει το σήμερα με το παρελθόν αλλά και την νοητή γραμμή μίας αλληλουχίας γεγονότων.

Οι δύο οινολόγοι σύμφωνα με την Μαρία Ταμιωλάκη με την οποία επικοινωνήσαμε, έχουν αναλάβει να πραγματοποιήσουν σεμινάρια προς τους αμπελουργούς και μέλη του Συνεταιρισμού, εκπαιδεύοντάς τους με σκοπό την βελτίωση των καλλιεργητικών πρακτικών και την βελτιστοποίηση του παραγωγικού αποτελέσματος. Συνολικά πρόκειται να κυκλοφορήσουν τρεις διαφορετικές σειρές κρασιών, οι οποίες θα βασίζονται σε διαφορετικά αμπελοτόπια και θα διαχωρίζονται μεταξύ τους ανάλογα με την ηλικία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε αμπελώνα. «Σε ό,τι αφορά τον τομέα του αμπελώνα, ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται με αμπελουργούς του νησιού, από τους οποίους προμηθεύεται την πρώτη ύλη».

Αυτή τη στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο ανάπτυξης συνεργασιών στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας, με αμπελουργούς οι οποίοι προς το παρόν δεν συνεργάζονται με τον Συνεταιρισμό.

Στην αγορά και το πρώτο λευκό από αμπέλια Μονεμβασιάς 30 ετών.

Επίσης είναι έτοιμο και το πρώτο λευκό κρασί από τη δεύτερη σειρά που ονομάζεται Seiradi Topos από 100% Μονεμβασιά, η οποία έχει παραμείνει για περίπου 8 μήνες σε βαρέλι. Η συγκεκριμένη σειρά προέρχεται από αμπελοτόπια ηλικίας περίπου 30 ετών, ορισμένα εκ των οποίων είναι αυτόριζα. Το κρασί αυτό έχει ήδη εμφιαλωθεί και θα κυκλοφορήσει φέτος.

Θα θυμίσουμε ότι από το 2021, το 35% του συνεταιρισμού περιήλθε στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία, Νίκου Βαρδινογιάννη. Με βάση το πλάνο επενδύσεων που είχε καταρτίσει σε πρώτη φάση η ΕΑΣ Πάρου, οι κινήσεις σε υποδομές του Συνεταιρισμού αγγίζουν τα 4,5 εκατ. ευρώ, με ποσοστό 75% να καλύπτεται μέσω προγράμματος ενίσχυσης και το υπόλοιπο 25% από ίδια συμμετοχή και κεφάλαια που θα εισφέρει ο νέος επενδυτής, ο οποίος διέθεσε κεφάλαιο 1,1 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των συνεταιριστικών μεριδίων που έχει πλέον στην κατοχή του.

Στρεμματικές αποδόσεις:

Μονεμβασιά: 900kg/στρέμμα

Μανδηλαριά: ~1,1tn/στρέμμα

Η ανακοίνωση του αγροτικού συναιτερισμού για τη μετάβαση στη νέα εποχή

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου προχωρά στην επόμενη μέρα της εξέλιξής του ως PFC (Paros Farming Community), συμβολίζοντας την προοδευτική προσέγγιση που έχει υιοθετήσει μετά την είσοδο της εταιρείας Tethys, Family Office του Νικόλαου Θ. Βαρδινογιάννη, στο μετοχικό κεφάλαιο και την ανάληψη της διοίκησης.

Ως αναπόσπαστο κομμάτι της Παριανής γης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Πάρου εισέρχεται σε μία νέα εποχή αμπελουργικής και οινοποιητικής προσέγγισης. Αντλεί έμπνευση από την εκατονταετή ιστορία του και θέτει ως στόχους τη θωράκιση της ταυτότητας και υπεραξίας των αγροτικών αγαθών του νησιού. Για τον σκοπό αυτό, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού πλάνου, συνολικά 7 εκατομμυρίων ευρώ, για την αναβάθμιση του οινοποιητικού και τυροκομικού εξοπλισμού, την ανάπτυξη του οινο-αγροτουρισμού και την καθιέρωση βιώσιμων γεωργικών και κτηνοτροφικών μοντέλων ανάπτυξης. Οι νέες εγκαταστάσεις σχεδιάζονται για να φιλοξενούν ετήσια παραγωγή 450.000 φιαλών.

Επικεφαλής της υλοποίησης του αμπελουργικού και οινοποιητικού οράματος είναι η HETERO WINES των Δημήτρη Μανσόλα, Μαρία Ταμιωλάκη. Σε ηγετικό ρόλο επιχειρησιακής ανάπτυξης και θεμάτων μάρκετινγκ βρίσκεται ο Γιάννης Κοροβέσης, ενώ το rebranding του Συναιτερισμού, το brand strategy καθώς και την σχεδιαστική ανάπτυξη του νέου προϊόντος, έχει αναλάβει ο Δημήτρης Παπάζογλου και η εταιρεία του, DpS Athens. Πολυσήμαντη είναι, επίσης, η συνεργασία με την αρχιτεκτονική ομάδα Urban Soul Project, η οποία ανέλαβε την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του οινοποιείου, με γνώμονα το άρτιο αποτέλεσμα του εγχειρήματος.

Η παρουσίαση της νέας ταυτότητας Paros Farming Community

Στην πρώτη παρουσίαση του SEIRADI, που πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση την Τετάρτη, 24 Μαΐου, στο εντυπωσιακό περιβάλλον του Monastiri Beach Bar & Restaurant, πλήθος ειδικών από τον χώρο του κρασιού, όπως sommelier, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες χονδρεμπορίου, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις τέσσερις ετικέτες του SEIRADI από τον τρύγο του 2022 μέσα από μια γευσιγνωσία που επιμελήθηκε ο γνωστός οινογράφος και οινοκριτικός, Σίμος Γεωργόπουλος, σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μανσόλα. Την οριζόντια γευστική δοκιμή ακολούθησε ένα ξεχωριστό γαστρονομικό δείπνο με wine pairing, που επιμελήθηκε ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος.

SEIRADI: Ταξίδι στην πλούσια οινική κληρονομιά του νησιού

Σχεδόν 100 χρόνια ζωής διαθέτει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου ως οντότητα και αναπόσπαστο μέλος του κοινωνικού ιστού του νησιού, ενώ αν ανατρέξουμε στις ρίζες της αμπελουργικής δραστηριότητας, τότε θα φθάσουμε πίσω έως τον 7ο π.χ. αιώνα. Αυτήν την μακραίωνη ιστορία επιχειρεί να συνδέσει το Paros Farming Community με το σήμερα και το αύριο μέσα από τον συμβολισμό του SEIRADI, δηλαδή μέσα από το νήμα που μας συνδέει με το παρελθόν.

Το SEIRADI όμως διαθέτει και αμιγώς αμπελουργική διάσταση, καθώς το όνομά του κυριολεκτικά σημαίνει και το σύνολο των φυτών, διατεταγμένα σε μια σειρά. Υπό αυτό το πρίσμα, το PFC επενδύει στις γηγενείς ποικιλίες του νησιού, την Μονεμβασιά και την Μανδηλαριά, χαρίζοντάς τους φινέτσα, τόσο μέσα από την σύγχρονη αμπελουργική προσέγγιση, όσο και την άρτια τεχνολογικά οινοποίηση.

Το αποτέλεσμα είναι κρασιά με έντονα φρουτώδεις χαρακτήρες και ισορροπημένες παλέτες, που καταφέρνουν εντέχνως να αφομοιώσουν μια ορυκτή, υφάλμυρη δομή. Στόχος του SEIRADI, αλλά και του Paros Farming Community είναι να εντυπώσει νέες Παριανές, γευστικές αναμνήσεις στη συνείδηση του καταναλωτή, εγχώριας και διεθνούς αγοράς.

SEIRADI: Ο τρύγος του 2022

Seiradi White 2022 – ΠΟΠ Πάρος

Παριανά αμπελοτόπια με 100% Μονεμβασιά και στρεμματική απόδοση 1.200 κιλών/στρέμμα, οινοποίηση σε ελεγχόμενο περιβάλλον, σε θερμοκρασία 18˚C και τρίμηνης διάρκειας batonnage.

Χρώμα αχυροκίτρινο με πράσινες ανταύγειες. Μύτη φρεσκοκομμένου γρασιδιού, με αρώματα grapefruit και mango. Στο στόμα εντυπωσιάζει η αναζωογονητική οξύτητα και η υφάλμυρη, μεταλλική επίγευση.

Seiradi Rosé 2022 – ΠΓΕ Κυκλάδες

Ένα μοντέρνο, ανοικτόχρωμο ροζέ με ποικιλιακή σύνθεση 70% Μονεμβασιά – 30% Μανδηλαριά σε συνοινοποίηση και σε ελεγχόμενο περιβάλλον με θερμοκρασία 18˚C, ομοίως, τρίμηνης διάρκειας batonnage.

Διακριτά αρώματα φραγκοστάφυλου που σταδιακά πλαισιώνονται από χαρακτήρες φράουλας και κερασιού. Στο στόμα η οξύτητα και το αλκοόλ ισορροπούν αρμονικά, ενώ οι διακριτικές τανίνες του προσθέτουν μάκρος και όγκο στο τελείωμα. Νότες πάστας τομάτας κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αρωματική επιστροφή.

Seiradi Red 2022 – ΠΓΕ Κυκλάδες

Προζυμωτική εκχύλιση, μηλογαλακτική ζύμωση και batonnage εξάμηνης διάρκειας σε ένα σύγχρονο, ξεκάθαρα φρουτένιο ερυθρό κρασί με μοβ ανταύγειες.

Φραγκοστάφυλα και βύσσινα, που σταδιακά πλαισιώνονται από νότες φύλλων τομάτας. Διακριτή οξύτητα που εξισορροπείται από τη ζεστασιά της αλκοόλης και τον φινιρισμένο φαινολικό όγκο, επίγευση μακράς διάρκειας.

Seiradi Cuvée Topos White 2022 – ΠΟΠ ΠΑΡΟΣ

Σταφύλια από 100% Μονεμβασιά, καλλιεργημένα σε ορεινούς αμπελώνες 450 μέτρων σε αυτόριζα πρέμνα μέσου όρου ηλικίας 50 ετών και με στρεμματική απόδοση 500 κιλά/στρέμμα. Η αλκοολική ζύμωση διήρκησε 40 ημέρες σε ανοξείδωτους περιέκτες και ακολούθησε ωρίμαση για 4 μήνες σε νέα δρύινα βαρέλια 500 λίτρων και σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Αρωματικά εκφράζεται μέσα από ώριμα, εξωτικά φρούτα, σε συνδυασμό με διακριτικές νύξεις πυρίτιδας και ορυκτότητας. Ξεδιψαστική οξύτητα, στιβαρός όγκος και φινιρισμένη, φαινολική υπόσταση που αναδεικνύεται μέσα από την επίγευσή του.

Ο Δημήτρης Μανσόλας, Γεωπόνος – Οινολόγος της HETERO WINES, δήλωσε ότι «Δύσκολο και μακρύ το ταξίδι που ξεκίνησε το 2021. Αφετηρία μας το Κυκλαδίτικο ανάγλυφο της Πάρου και προορισμός μας η παγκόσμια οινική αγορά. Η διαδρομή θα είναι γεμάτη προκλήσεις κι ευελπιστούμε τα αποτελέσματα να είναι ικανά να σας χρήσουν συνοδοιπόρους μας».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Θεωρώ ότι ο παραγωγός έχει ευθύνη ακόµη και στο θέµα της διακίνησης του οίνου» θα πει αποφασιστικά ο Χρήστος Πανέρας, για να συµπληρώσει «δεν...

REPORTS

H πρόοδος που έχει συντελεστεί γύρω από το ελληνικό κρασί είναι αδιαµφισβήτητη, ωστόσο η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ανάπτυξη του κλάδου παραµένει...

REPORTS

Το διάσημο οινοποιείο Bodega Trivento από την Αργεντινή, πιστοποιημένο B Corp, ανακηρύχθηκε πρώτο σε πωλήσεις οίνων στον κόσμο για τέταρτη συνεχή χρονιά. Η αναγνώριση...

REPORTS

Η ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» γυρίζει σελίδα και συνεχίζει, την ομολογουμένως λαμπρή πορεία της, με νέο Διοικητικό Συμβούλιο και στο τιμόνι την οινολόγο Ελένη...