Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα διάφανα μπουκάλια για λευκά και ροζέ κρασιά μετατρέπονται σε «εφιάλτη»

Όταν ρωτήθηκε πώς πάνε οι προμήθειες διαφανών μπουκαλιών για λευκά και ροζέ κρασιά το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τον τρύγο του 2021, ο Arnaud Sauvaire από το ομώνυμο κτήμα στο AOC Languedoc περιέγραψε την κατάσταση ως «εφιαλτική».

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Ο Sauvaire βρίσκεται στο τιμόνι του Domaine des Sauvaire έκτασης 25 εκταρίων στην περιοχή Gard της νότιας Γαλλίας. Στην εμπορική έκθεση «Dégustez en V.O!» στις αρχές Μαΐου στο Μονπελιέ, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του, ενώ σημείωσε πως εξέταζε άλλες επιλογές συσκευασίας για να κάνει τη ζωή του ευκολότερη, συμπεριλαμβανομένων των μπουκαλιών PET. Τελικά μπόρεσε να εμφιαλώσει όλα τα κρασιά του στην ώρα του. Η αίσθηση ανακούφισής του ενισχύεται από το γεγονός ότι ο προμηθευτής του του είπε ότι δεν θα μπορεί να του προμηθεύσει άλλα μπουκάλια πριν από το καλοκαίρι.

Σε όλους τους διαδρόμους της έκθεσης του Μονπελιέ, ιστορίες αναβολής εμφιάλωσης λόγω έλλειψης φιαλών ή πωμάτων ή ετικετών από αλουμινόχαρτο, ήταν πολλές, όπως και οι πολλαπλές αιτίες που εξηγούσαν τις εντάσεις της προσφοράς. Αυτά περιλαμβάνουν χαμηλά αποθέματα σε κατασκευαστές γυαλιού από την πανδημία Covid-19 και τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και λιγότερο δημοσιευμένες αιτίες, όπως απεργίες σε εργοστάσια και αποθήκευση αποθεμάτων που επιδεινώνουν την κρίση. Οι μονομερώς αναθεωρημένοι όροι αγοράς έχουν επιδεινώσει επίσης τα προβλήματα για τους αμπελουργούς, με αδιαπραγμάτευτες αυξήσεις τιμών, πληρωμή κατά την παράδοση, αυξήσεις στο ελάχιστο όριο παραγγελιών και αλλαγές σε βαρύτερες μορφές, για να αναφέρουμε μερικές. «Όποιο κι αν είναι το θέμα, είναι να το πάρεις ή να το αφήσεις. Δεν έχουμε λόγο, είναι πρώτος, πρώτος σερβιρισμένος», αναστέναξε ένας αμπελουργός του Λανγκεντόκ.

Για να τηρήσουν τις προθεσμίες τους, ορισμένες εταιρείες αλλάζουν στρατηγικές. «Τα αποθέματά μας ήταν στα πρόθυρα να τελειώσουν για την εμφιάλωση των κρασιών μας, αλλά κατά τύχη, ο υαλουργός μας κάλυψε το έλλειμμα με ανακυκλωμένο γυαλί. Δεν ήταν το στυλ που θέλαμε, αλλά σήμαινε ότι μπορούσαμε να εμφιαλώσουμε τα πάντα», εξήγησε η Lise Fons-Vincent, η οποία ηγείται του Château de Fourques και του αμπελώνα του 50 εκταρίων στο Juvignac, κοντά στο Μονπελιέ. «Δεν περιμέναμε αυτές τις δυσκολίες, δεν ήταν αυτό που είχαμε στο νου μας, καθώς οι χρόνοι παράδοσης κυμαίνονται από 1 έως 3-4 μήνες με ελλείψεις», πρόσθεσε ο Fons-Vincent. Σε ένα άλλο κτήμα του Languedoc, η κυκλοφορία μιας νέας σειράς ροζέ κρασιών απλώς ακυρώθηκε, από φόβο μήπως δεν έχει έγκαιρα το σωστό στυλ φιάλης. «Ακόμη και με σταθερό συμβόλαιο, δεν είμαστε πλέον σίγουροι ότι θα λάβουμε την παραγγελία μας στην ώρα τους», επιβεβαίωσε ένας αμπελουργός από την Hérault.

 

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Έντονο άρωμα, πλούσιες τανίνες και «σώμα», φρουτώδης χαρακτήρας, ισορροπία στοιχείων, χρώμα, υφή και υψηλό επίπεδο, είναι τα στοιχεία που αναδεικνύονται, ίσως για πρώτη φορά...

REPORTS

Ο συνδυασμός του φαγητού με το κρασί αποτελεί ένα συναρπαστικά δημιουργικό ταξίδι γεύσεων και γνώσεων. Για μερικούς, ο τρόπος που θα επιλεγεί ένα κρασί...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η... "ροζέ" εκδήλωση γευσιγνωσίας «Drink Pink, Rosé Wine Extravaganza» επιστρέφει στο Ζάππειο Μέγαρο στις 29/05/2022.

REPORTS

Ανοίγει και πάλι τις εμβληματικές του θύρες για το κοινό, το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου από τις 20 Μαϊου 2022.

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.