Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι επιπτώσεις του καύσωνα ξεκινούν σε αμπέλια στη περιοχή της Νεμέας

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας φαίνεται προς το παρόν να μην εμφανίζει προβλήματα, μικρές επιπτώσεις αρχίζουν να διαφαίνονται σε κάποιες περιοχές στο οινοποιήσιμο σταφύλι.

Το κύμα καύσωνα που έχει κατακλύσει τη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, εκτός από τα αισθητά προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε επιτραπέζια σταφύλια σε διάφορες περιοχές, φαίνεται προς το παρόν να μην “αγγίζει” αισθητά τα οινοποιήσιμα, με παραγωγούς όπως τον οινοποιό Γιώργο Λυραράκη στη Κρήτη να επιβεβαιώνουν στο Wine Trails έπειτα από σχετική επικοινωνία, ότι λόγω εποχής τα σταφύλια του οινοποιείου φαίνονται ανέγγιχτα. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο οινολόγος Τάσος Κανέλλης για την περιοχή της Αττικής και ο παραγωγός Χρήστος Ταραλάς (οινοποιείο Ταραλά) για την περιοχή της Νάουσας.

Ο οινολόγος Γιάννης Φλεριανός είναι ο μόνος που προς το παρόν, δίνει μια εικόνα του τί συμβαίνει στη Νεμέα, επιβεβαιώνοντας την αρχή κάποιων προβλημάτων στον κάμπο με μικρά εγκαύματα σε ράγες των οινοποιήσιμων σταφυλιών.

Συνεχίζοντας την περιήγηση, ο Χρήστος Ταραλάς ενημερώνει το Wine Trails ότι αποφάσισε να ποτίσει για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα λόγω του στρες που μπορεί να προκληθεί στο φυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα.

Ο Θωμάς Λίγας, οινοποιός του κτήματος Λίγα με αμπελώνες στην ευρύτερη περιοχή των Γιαννιτσών, εφαρμόζει τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας και ολόκληρος ο αμπελώνας του είναι ξερικός.  Λόγω αυτού, ενημερώνει ότι κινείται με διαφορετικό τρόπο, τοποθετώντας ζεόλιθο στο φύλλωμα των αμπελιών για αντηλιακή προστασία. Αργότερα μέσα στο καλοκαίρι θα εφαρμόσει βοτανοθεραπείες με χαμομήλι και άλλα βότανα, στο πλαίσιο της φυσικής προσέγγισης που ακολουθεί.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα οινοπαραγωγικά νησιά της χώρας, τη Σαντορίνη, όπου ο αμπελώνας είναι κατά κανόνα ξερικός λόγω της ιδιαίτερης καλλιέργειας και του αμπελώνα που διαθέτει, η Κωνσταντίνα Χρυσού οινοποιός του οινοποιείου Χατζηδάκη επιβεβαιώνει σε σχετική επικοινωνία το Wine Trails ότι ενώ ο αμπελώνας τους προς το παρόν είναι υγιής, “δεν μπορούμε ακόμα να διαβεβαιώσουμε πώς θα κινηθεί η χρονιά και τί λιθαράκι θα εναποθέσει ο καύσωνας, υπάρχει μια πιθανότητα να είναι πρώιμη η χρονιά”.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...