Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι επιπτώσεις του καύσωνα ξεκινούν σε αμπέλια στη περιοχή της Νεμέας

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας φαίνεται προς το παρόν να μην εμφανίζει προβλήματα, μικρές επιπτώσεις αρχίζουν να διαφαίνονται σε κάποιες περιοχές στο οινοποιήσιμο σταφύλι.

Το κύμα καύσωνα που έχει κατακλύσει τη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, εκτός από τα αισθητά προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε επιτραπέζια σταφύλια σε διάφορες περιοχές, φαίνεται προς το παρόν να μην “αγγίζει” αισθητά τα οινοποιήσιμα, με παραγωγούς όπως τον οινοποιό Γιώργο Λυραράκη στη Κρήτη να επιβεβαιώνουν στο Wine Trails έπειτα από σχετική επικοινωνία, ότι λόγω εποχής τα σταφύλια του οινοποιείου φαίνονται ανέγγιχτα. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο οινολόγος Τάσος Κανέλλης για την περιοχή της Αττικής και ο παραγωγός Χρήστος Ταραλάς (οινοποιείο Ταραλά) για την περιοχή της Νάουσας.

Ο οινολόγος Γιάννης Φλεριανός είναι ο μόνος που προς το παρόν, δίνει μια εικόνα του τί συμβαίνει στη Νεμέα, επιβεβαιώνοντας την αρχή κάποιων προβλημάτων στον κάμπο με μικρά εγκαύματα σε ράγες των οινοποιήσιμων σταφυλιών.

Συνεχίζοντας την περιήγηση, ο Χρήστος Ταραλάς ενημερώνει το Wine Trails ότι αποφάσισε να ποτίσει για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα λόγω του στρες που μπορεί να προκληθεί στο φυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα.

Ο Θωμάς Λίγας, οινοποιός του κτήματος Λίγα με αμπελώνες στην ευρύτερη περιοχή των Γιαννιτσών, εφαρμόζει τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας και ολόκληρος ο αμπελώνας του είναι ξερικός.  Λόγω αυτού, ενημερώνει ότι κινείται με διαφορετικό τρόπο, τοποθετώντας ζεόλιθο στο φύλλωμα των αμπελιών για αντηλιακή προστασία. Αργότερα μέσα στο καλοκαίρι θα εφαρμόσει βοτανοθεραπείες με χαμομήλι και άλλα βότανα, στο πλαίσιο της φυσικής προσέγγισης που ακολουθεί.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα οινοπαραγωγικά νησιά της χώρας, τη Σαντορίνη, όπου ο αμπελώνας είναι κατά κανόνα ξερικός λόγω της ιδιαίτερης καλλιέργειας και του αμπελώνα που διαθέτει, η Κωνσταντίνα Χρυσού οινοποιός του οινοποιείου Χατζηδάκη επιβεβαιώνει σε σχετική επικοινωνία το Wine Trails ότι ενώ ο αμπελώνας τους προς το παρόν είναι υγιής, “δεν μπορούμε ακόμα να διαβεβαιώσουμε πώς θα κινηθεί η χρονιά και τί λιθαράκι θα εναποθέσει ο καύσωνας, υπάρχει μια πιθανότητα να είναι πρώιμη η χρονιά”.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τρεις άνθρωποι με εμπειρία, πάθος και βαθιά γνώση ενώνουν τις δυνάμεις τους και «γυρίζουν σελίδα» στο τσίπουρο και δημιουργούν το Loco Docko τσίπουρο ένα...

REPORTS

To Sincerely Mariah, είναι το νέο ροζέ κρασί, μέρος της σειράς Boutari Selections, μιας σειράς επιλεγμένων ετικετών από τους οινολόγους της οινοποιίας Mπουτάρη.

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...

REPORTS

Η αγορά των μηχανημάτων συγκομιδής σταφυλιών είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη, καθοδηγούμενη από τις εξελίξεις στη γεωργική τεχνολογία και την αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικές...