Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι διορθώσεις τιμών στην αγορά εκλεκτών οίνων επηρέασαν τις αξίες δημοπρασίας

Οι τιμές στις δημοπρασίες εκλεκτού κρασιού έχουν «ηρεμήσει», σύμφωνα με τον οίκο iDealwine, ως αποτέλεσμα της διόρθωσης στην εν λόγω αγορά το 2023.

Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη ετήσια έκθεση βαρόμετρο των Γάλλων ειδικών σε δημοπρασίες, η μέση τιμή ενός μπουκαλιού κρασιού στις δημοπρασίες έχει πέσει στα 152 ευρώ – πτώση 22% σε σχέση με τον μέσο όρο του περασμένου έτους.

«Οι αξίες δημοπρασίας έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές των εκλεκτών οίνων που διορθώθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023», σημειώνει η έκθεση, με τις πωλήσεις αξίας να μειώνονται κατά 11,7%, στα 33,8 εκατομμύρια ευρώ και τη εις βάθος ανάλυση της κατάταξης για κάθε περιοχή η ανάλυση υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι τιμές του «σφυριού» στις δημοπρασίες από τα πιο ακριβά κρασιά είχαν μειωθεί «σημαντικά».

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 39 του Winetrails

Αυτό είχε επηρεάσει ιδιαίτερα τη μέση τιμή ενός μπουκαλιού κρασιού Βουργουνδίας, η οποία μειώθηκε κατά 35% από έτος σε έτος σε περίπου 250 ευρώ, λόγω των «ιδιαίτερα ασταθών τιμών», ακολουθούμενη από τον Ροδανό, που σημείωσε πτώση 28%, στα 119 ευρώ. Άλλες περιοχές που υπέφεραν ήταν η σαμπάνια, η οποία είδε τη μέση τιμή ενός μπουκαλιού να πέφτει κατά 20,1% στα 207 ευρώ, ενώ το Μπορντό, που αποτελεί το 35,9% των πωλήσεων όγκου, από 36,6% το προηγούμενο έτος, είδε τη μέση τιμή ενός μπουκαλιού να υποχωρεί κατά 7,3% στα 131 ευρώ. Ωστόσο, η έκθεση σημείωσε ότι δεδομένου ότι η αξία της δημοπρασίας αυξήθηκε κατά 26,6% το 2022, ακολουθούμενη από άλμα 30,9% το 2023, η μέση τιμή δεν υπέστη τόσο μεγάλη διόρθωση τιμής.

Ωστόσο, υπήρξαν μερικοί νικητές, συμπεριλαμβανομένης της Savoie, η οποία είδε το μέσο κόστος ενός μπουκαλιού κρασιού να αυξάνεται κατά 25% τον περασμένο χρόνο στα 85 ευρώ, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αναρωτιούνται εάν επρόκειτο να είναι «η επόμενη Jura», μαζί με Η Κορσική και η Αλσατία σημείωσαν αύξηση στην τιμή της φιάλης κατά 30,3% (στα 64 ευρώ) και 15% (σε 52 ευρώ) αντίστοιχα.

Αυτή η ηρεμία των τιμών σε συνδυασμό με τους όγκους ρεκόρ κρασιών που βγήκαν στο «σφυρί» δημοπρασιών, υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι είχαν την τάση να αναθεωρούν και να τελειοποιούν τις συλλογές τους – και να αποχωρίζονται τα κρασιά τους.

Για παράδειγμα, σημειώθηκε αύξηση 12% στον όγκο πωλήσεων μέσω των δημοπρασιών της iDealwine, με τον όγκο πωλήσεων των τριών κορυφαίων περιοχών να αυξάνεται. Αυτό προηγήθηκε από τη Βουργουνδία με άνοδο 21,4%, μαζί με τη σαμπάνια (+15,1%) και το Μπορντό (+10,4%). Η Ιταλία σημείωσε επίσης αύξηση στις πωλήσεις όγκου, αύξηση 37,5% για να αντιπροσωπεύει το 3,5% της αγοράς της iDealwine, ενώ οι αξίες αυξήθηκαν κατά 31%, λόγω της ελαφράς πτώσης της μέσης τιμής, κάτω από 4,4%.

«Πέρυσι οι λάτρεις του κρασιού προτίμησαν να κρατήσουν τους θησαυρούς τους για μερικά χρόνια περισσότερο, αντί να τους αποχωριστούν», αναφέρει η έκθεση.

Επισήμανε ότι η αύξηση των επιτοκίων από τα μέσα του 2022 ενθάρρυνε τους επενδυτές να αναζητήσουν πιο παραδοσιακές χρηματοοικονομικές επενδύσεις αντί για εναλλακτικές επενδυτικές δυνατότητες όπως το κρασί, με εκείνες που είχαν σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών το 2022 να πέφτουν περισσότερο το 2023.

Ωστόσο, υπήρξαν μερικές αξιοσημείωτες τάσεις, με το ποσοστό των ξηρών λευκών κρασιών που πωλήθηκαν να αυξηθεί κατά 19% για να λάβει μερίδιο αγοράς 18,9% του όγκου της iDealwine, ενώ ο όγκος της σαμπάνιας αυξήθηκε επίσης κατά 15%, λόγω της επιτυχίας της τα τελευταία χρόνια – ακόμα κι αν η ζήτηση για κλασικά cuvees συνολικά είχε επιβραδυνθεί κάπως.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η άνοδος των ελληνικών κρασιών είναι αδιαμφισβήτητη, με την παράδοση και την τάση να αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο στα Decanter World Wine Awards...

REPORTS

Η Επιτροπή θα παρατείνει κατά ένα έτος την ισχύ των αδειών φύτευσης και αναφύτευσης αμπέλου που λήγουν το 2024 σε περιοχές που πλήττονται από...

REPORTS

Οι παραγωγοί σαμπάνιας στη Γαλλία προτείνουν να μειωθεί ο αριθμός των σταφυλιών που θα τρυγηθούν φέτος, αφού οι πωλήσεις του κρασιού μειώθηκαν περισσότερο από...

REPORTS

Μια αξιοσημείωτη καθοδική τάση καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο στις εισαγωγές κρασιών στην Γερμανία με τα στοιχεία από τις τελωνειακές αρχές της χώρας να δείχνουν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Δύο μετάλλια απέσπασε το οινοποιείο Ντουράκη στα βραβεία Decanter World Wine Awards 2024. Συγκεκριμένα το κρασί της «Λύχνος Βιδιανό» βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο, ενώ...

REPORTS

Από το μεγαλύτερο έως το μικρότερο, κανένας περιέκτης δεν γλιτώνει από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων κρασιού στα σούπερ μάρκετ.

REPORTS

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή...

REPORTS

Περισσότερα σταφύλια chardonnay οινοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία το περασμένο έτος από οποιαδήποτε άλλη ποικιλία, ωθώντας για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία τις...