Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα μελέτη ρίχνει φως στην προέλευση του κρασιού και της αμπέλου

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιτέλους την προέλευση της καλλιέργειας κρασιού και της αμπέλου, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μεγάλης κλίμακας μελέτη πάνω στο θέμα.

Σύμφωνα με το Scientific American, η μελέτη του Yunnan Agricultural University περιελάμβανε μια μεγάλη διεθνή ομάδα ερευνητών που ανέλυσαν 2.503 αμπέλια από εξημερωμένα επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια και 1.022 άγρια ​​αμπέλια. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι, σε γενικές γραμμές, τα άγρια ​​αμπέλια από την αρχαιότητα χωρίστηκαν πριν από περίπου 200.000 χρόνια σε δύο κύριες γενετικές γραμμές.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη υποστηρίζει ότι υπήρχαν περίπου δύο ομάδες που χωρίστηκαν σε δυτικά και ανατολικά, απλωμένα σε όλη την Ευρασία, με τη σημερινή Πορτογαλία και την Ισπανία στη δύση από τη μία πλευρά και το Ισραήλ και την Τουρκία από την άλλη να αναπτύσσουν σταφύλια.

Η έρευνα αναφέρει ότι οι πρώτοι αγρότες που μετανάστευσαν από τη δυτική Ασία προς την Ιβηρική, φέρνουν μαζί τους επιτραπέζια αμπέλια, με τους αγρότες να διασταυρώνουν επίσης αμπέλια με τοπικά άγρια ​​αμπέλια καθώς κινούνταν προς τα δυτικά.

Η παλαιότερη από αυτή την ανάμειξη πιθανότατα συνέβη στην περιοχή του Ισραήλ και της Τουρκίας, δημιουργώντας σταφύλια μοσχάτου, τα οποία μπορούσαν να καταναλωθούν και να ζυμωθούν. Τελικά, το επιτραπέζιο σταφύλι με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε στα διάφορα οινοποιήσιμα σταφύλια που βρίσκονται σήμερα στη νότια και δυτική Ευρώπη στα Βαλκάνια, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, αφού τα πρώτα εξημερωμένα σταφύλια παρήχθησαν πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια πολλών χιλιάδων ετών, αυτό εξελίχθηκε στις ποικιλίες που τώρα είναι ευρέως γνωστές.

Ωστόσο, οι ειδήσεις αναφέρουν ότι είναι «σχεδόν αδύνατο» να εντοπιστούν οι τρέχουσες ποικιλίες σταφυλιών, είτε σε συγκεκριμένες περιοχές ή χώρες, είτε ακόμα και στη δυτική Ασία ή στις ευρύτερες περιοχές του Καυκάσου.

Ο λόγος που δόθηκε για την αδυναμία εύρεσης μιας εξελικτικής αλυσίδας οφείλεται στο ότι οι αμπελοκαλλιεργητές διασταυρώνουν επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια, μαζί με εξημερωμένα και άγρια ​​σταφύλια, και αναπαράγουν απογόνους με γονείς. Μόλις δημιουργηθεί ένα «ανώτερο» αμπέλι, οι παραγωγοί θα κατέστρεφαν τα προηγούμενα αμπέλια, καθιστώντας δύσκολη την κατασκευή ενός οικογενειακού δέντρου σταφυλιών, πρόσθεσε ο επικεφαλής ερευνητής Wei Chen.

Έτσι, συνοψίζοντας με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να μην μάθουμε ποτέ πραγματικά την πραγματική πηγή μιας ποικιλίας σταφυλιού, ανέφερε η μελέτη.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...