Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια νέα καινοτόμος μέθοδος χρήσης των στεμφύλων από την οινοποίηση σε συμπληρώματα διατροφής

Ερευνητές στο UC Davis στη Καλιφόρνια ανακάλυψαν νέα ωφέλιμη χρήση των στεμφύλων, των κουκουτσιών και των βοστρύχων του σταφυλιού που «περισσεύουν» από την οινοποιητική διαδικασία, σε συμπληρώματα για την υγεία.

Plunging the grapes cap to extract color

Μια ομάδα επιστημόνων μελέτησε τις χημικές ιδιότητες από απόβλητα στέμφυλα Chardonnay. Αφού πραγματοποίησαν μελέτες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα στέμφυλα περιλάμβαναν υψηλή ποσότητα υδατανθράκων γνωστοί ως ολιγοσακχαρίτες.

Αυτός ο τύπος υδατανθράκων βρίσκεται συχνά σε ανθρώπινους και φυτικούς ιστούς, ενώ έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία και βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία του εντέρου. Συναντάται επίσης στο μητρικό γάλα.

Η επιστήμονας Daniela Barile, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων, ενημερώνει ότι ‘’Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα στέμφυλα μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή ολιγοσακχαριτών και άλλων ενώσεων που είναι ωφέλιμα για την υγεία και τη διατροφή’’.

‘’Υπάρχει ακόμα δρόμος να γίνει. Αλλά τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, δείχνουν ότι τα στέμφυλα Chardonnay μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμη πηγή για την ανάπτυξη συμπληρωμάτων και άλλων προϊόντων διατροφής για την ενίσχυση της υγείας’’, πρόσθεσε η Barile.

Η μάρκα ονομάστηκε Sonomaceuticals και χρησιμοποιήθηκαν σταφύλια από τους αμπελώνες Banke για την εν λόγω έρευνα. Η μελέτη αυτή «δίνει φως» σε μια ολοένα αυξανόμενη τάση για συνεργασία μεταξύ των οινοποιών και της βιομηχανίας τροφίμων και καλλυντικών.

Το 1995 για παράδειγμα, η εταιρεία καλλυντικών Caudalie ανακάλυψε μια νέα γκάμα προϊόντων ομορφιάς βασισμένη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ρεσβερατρόλης, ουσίας που έχει βρεθεί σε κουκούτσια και φλοιούς ερυθρών σταφυλιών.

Πρόσφατα, ερευνητές στο ιρανικό Πανεπιστήμιο Ιατρικών Ερευνών ανακάλυψαν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θεραπεία της ενδομητρίωσης.

 

Πηγή thedrinksbusiness.com

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η φυτοπροστασία στον αμπελώνα αποτελεί κρίσιμη πτυχή της γεωργικής πρακτικής, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής του κρασιού. Σε αυτό το...

REPORTS

Διττή δραστηριότητα διατηρεί η Οινοποιία Τσικρικώνη με έδρα το Μυρτόφυτο Καβάλας, έχοντας να παρουσιάσει τόσο την οινική της παραγωγή όσο και την έκθλιψη και...

REPORTS

Το ιστορικό οινοποιείο της βορειότερης αµπελουργικής ζώνης της Ελλάδας κάνει την εµφάνισή του, το µακρινό 1959. Το συνεταιριστικό οινοποιείο της περιοχής αποτέλεσε την αρχή...

REPORTS

Διαδοχικές κρίσεις, πολιτικές αστοχίες και ανισότητες της ΚΑΠ, εμπορικοί συμβιβασμοί, πανδημία, ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνθέτουν το παζλ για το αγροτικό ξέσπασμα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες...