Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μεγάλη ποικιλία από οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ της Βορείου Ελλάδος

Το διαδικτυακό Masterclass που διοργανώθηκε από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό WSPC WINE SPIRITS COFFEE BEVERAGES απευθυνόμενο σε επαγγελματίες του κλάδου, μέσω της ενδελεχούς παρουσίασης του Master of Wine Κωνσταντίνου Λαζαράκη αλλά και μιας πληθώρας κρασιών, μας ταξίδεψε σε οινικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος.

_Copyright © 2018 Alicia Bruce__edibledc.comstories0rnv7ucznnp1f4thxugdu1qwqjdpa9

Το Masterclass με τίτλο «Εξερευνώντας τις οινοπαραγωγές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας», ξεκίνησε με εισήγηση του Κωνσταντίνου Λαζαράκη πάνω στους οίνους ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη).

«Τι είναι ΠΟΠ και ΠΓΕ; Το επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί είναι μονόδρομος. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι πλέον ευθυγραμμισμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Κ. Λαζαράκης και συνέχισε με τις ονομασίες προέλευσης οίνου: ΠΟΠ: όλα τα στάδια της παραγωγής του οίνου πραγματοποιούνται εντός αυτής της περιοχής ενώ τα σταφύλια πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από τη συγκεκριμένη περιοχή. «Αυτή η ονομασία προέλευσης προστατεύει τον καταναλωτή σε επίπεδο ταυτότητας του προϊόντος. Tο κρασί ΠΟΠ οφείλει να έχει μια τυπικότητα». ΠΓΕ: Τουλάχιστον ένα από τα στάδια παραγωγής πραγματοποιούνται εντός της περιοχής, ενώ σχετικά με τα σταφύλια, το 85% πρέπει να προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή. «Οι οίνοι ΠΓΕ αποτελούν παράθυρο προς τη δημιουργικότητα και προς το μέλλον για τους Έλληνες παραγωγούς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάτι γενικότερο σε σχέση με το ΠΟΠ, μια ξεχασμένη ποικιλία για παράδειγμα, ενώ δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα και για τη δημιουργία χαρμανιών. Μ ’αυτό το τρόπο ανοίγεται ο δρόμος σε νέες τάσεις.»

Ακολούθησε τυφλή γευστική δοκιμή 19 διαφορετικών κρασιών όλων των ειδών, λευκών, ροζέ, ερυθρών και αφρωδών. Στόχος της τυφλής γευστικής δοκιμής, να «ανοίξει το μυαλό» και να μην προκαταβάλλονται οι δοκιμαστές από το όνομα του παραγωγού ή τη φιάλη.

Πολλές ποικιλίες σταφυλιού διάνθισαν το «μενού», στα λευκά η Ντεμπίνα με τις υψηλές οξύτητες, το Sauvignon, η Μαλαγουζιά με τροπικά αρώματα, το Gewurztraminer, το Ασύρτικο και το Αθήρι (σε ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα σε χαρμάνι και 100% Ασύρτικο σε ΠΓΕ Κοζάνη). Όσον αφορά τις ερυθρές, δοκιμάσαμε το Βλάχικο και το Μπεκιάρι, το Μαυρούδι, το Λημνιό ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει η ποικιλία «βασιλιάς» της Βόρειας Ελλάδας, το Ξινόμαυρο.

Τα κρασιά με τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά απέδωσαν την αύρα που αποπνέει το κρασί της Βορείου Ελλάδος, από εδάφη κοντά στη θάλασσα στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, μέχρι την βουνίσια Ζίτσα.

«Μια ποικιλία μπορεί να θεωρεί το κλίμα της Νάουσας ψυχρό, ενώ για μια άλλη να αντιμετωπίζεται ως θερμό»,  ανέφερε ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης μιλώντας για την προσαρμογή των ποικιλιών σε διαφορετικά κλίματα.

Ανάμεσα στα κρασιά παλαίωσης ξεχώρισαν εκείνα από Ξινόμαυρο, όπως αυτό παράγεται στη Νάουσα με τα γνωστά αρώματα λιαστής ντομάτας, με αρώματα σοκολάτας από τη Γουμένισσα και το Αμύνταιο με πιο καθαρό φρούτο και χαμηλή οξύτητα. Η Ραψάνη έκλεισε την δοκιμή του πολυδιάστατου Ξινόμαυρου, όπου το πιο θερμό κλίμα γίνεται εμφανές και στο κρασί με αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων και έντονες τανίνες, σε χαρμάνι με Σταυρωτό και Κρασάτο, όλα σε ΠΟΠ.

«Η ονομασία ΠΓΕ Μακεδονία έχει ‘’θιχτεί’’ σε κρασιά μας, έχει ξεκινήσει αγώνας από νομικής πλευράς στο εξωτερικό για την συγκεκριμένη ονομασία», έκλεισε το Masterclass η Αλεξάνδρα Ανθίδου, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της Ένωσης Οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ένα κλειστό κλαµπ «βιρτουόζων» αµπελουργών επιδιώκει να σχηµατίσει η αποσταγµατοποιία-οινοποιία Τσιλιλή, προκειµένου να εφοδιάζεται σταφύλι που ικανοποιεί τα ποιοτικά στάνταρτς για τα προϊόντα απόσταξης,...

REPORTS

Εάν δεχτούμε ότι ο δρόμος που μεσολαβεί ανάμεσα στο κρασί και το τυρί, δεν είναι τελικά παρά εκείνο το μονοπάτι που τα ενώνει, ίσως...

REPORTS

Στο «μικροσκόπιο» της εφαρμοσμένης έρευνας αναμένεται να βρεθεί η αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας, στο Κιλκίς, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του...

REPORTS

«Η κοιλάδα της Νάπα είναι οινική περιοχή με απίστευτη ποικιλομορφία», λέει η Rebekah Wineburg, οινοποιός και αμπελουργός για την εταιρεία Quintessa, στην Αμερικανική Αμπελουργική...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.