Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με garage φιλοσοφία και τη φιλοδοξία των chateaux το οινοποιείο Ερίβωλος Φθία

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην αµπελουργία και την οινοπαραγωγή και ήδη η δραστηριότητά τους τείνει να αποτελέσει πρότυπο. Τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδοµένα.

Το 2015 έγινε η εγκατάσταση του πρώτου αµπελώνα και το 2016 µπήκαν τα θεµέλια ενός µικρού οινοποιείου, έτσι ώστε να ξεκινήσουν χρόνο µε το χρόνο οι πρώτες ενδιαφέρουσες οινοποιήσεις. Ιθύνων νους ο Γιάννης Τσαπάρας, που έχει σπουδάσει Τεχνολόγος Γεωπόνος στη Λάρισα, στη συνέχεια έκανε µεταπτυχιακό στην Οινολογία στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο της Αθήνας και πριν ξεκινήσει τη δική του διαδροµή ως οινοποιός, εργάστηκε για µια δεκαετία περίπου σαν γεωπόνος και οινολόγος σε γνωστά κτήµατα – οινοποιεία.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 39 του Winetrails

 

∆ηµιουργία του η «Ερίβωλος Φθία», ένα garage οικογενειακό οινοποιείο, όπως το χαρακτηρίζει  ο Γιάννης Τσαπάρας, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς του Καλλιδρόµου και στο οµώνυµο χωριό Καλλίδροµο, κοντά στα Καµένα Βούρλα. Το όνοµα, σηµειώνει ο ίδιος, προέρχεται από το µυθικό κράτος «Φθία» που ήταν η πατρίδα του Αχιλλέα των Μυρµιδόνων. Ο Όµηρος µάλιστα υµνεί τη Φθία ως γόνιµη και καρποφόρα γη, µε τη λέξη «ερίβωλος».

Είναι σαφές εξαρχής ότι η «Ερίβωλος Φθία» δεν ακολουθεί την πεπατηµένη, ούτε επιδιώκει να µπαίνει στην αναµέτρηση µε τα λεγόµενα τεχνολογικά κρασιά. Επιλέγει µια ιδιαίτερη, µοναχική θα λέγαµε, διαδροµή, όπου, το αµπέλι και ο τόπος στον οποίο αυτό φιλοξενείται, διαδραµατίζουν τον πρώτο και πιο απαιτητικό ρόλο. Από κει και µετά, οινολογικά, όπως τονίζει ο Γιάννης Τσαπάρας, η συνταγή στοχεύει σε «εύκολα κρασιά», τα οποία να αποδίδουν στο µέγιστο δυνατό βαθµό τα στοιχεία της πρώτης ύλης.

Αµπελώνες και οινοποιείο

Οι αµπελώνες του Οινοποιείου βρίσκονται στην καρδιά της οροσειράς Καλλιδρόµου και στο µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα της καλλιεργητικής περιόδου, τις πρωινές ώρες δροσίζονται από βοριαδάκι του Μαλιακού κόλπου και τις απογευµατινές-βραδυνές ώρες από την απόγειο αύρα του Παρνασσού ενώ ο χειµώνας χαρακτηρίζεται ήπιος και το χιόνι ή τα νερά της βροχής στραγγίζονται φυσικά από τις κλίσεις των αµπελιών. Η ποικιλία Chardonnay καλλιεργείται σε 3 στρέµµατα, υψόµετρο 320 µ., η Μαλαγουζιά έχει φυτευτεί σε δύο αµπελοτόπια, το πρώτο γύρω από το οινοποιείο σε έκταση 15 στρµ. και υψόµετρο 370 µ. και το δεύτερο είναι έκτασης 7 στρεµµάτων σε υψόµετρο 317µ., ενώ το Syrah καλλιεργείται σε ένα άγριας φυσικής οµορφιάς αµπελοτόπι δίνοντας στα κρασιά που παράγει το µοναδικό terroir της περιοχής.

Το Οινοποιείο διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισµό που έχει ανάγκη µια οικογενειακή µονάδα για να παράξει ανώτερης ποιότητας κρασιά. Περιβάλλεται, όπως προαναφέρθηκε, από το αµπελοτόπι της Μαλαγουζιάς και σε πολύ µικρή ακτίνα από τους υπόλοιπους αµπελώνες. Με αυτό τον τρόπο, σύµφωνα µε τους ανθρώπους του οινοποιείου, είναι δυνατή η άνετη διαχείριση του σταφυλιού και µάλιστα σε ελάχιστο χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισµό χρησιµοποιούνται προηγµένης τεχνολογίας οινοποιητές που έχουν τη δυνατότητα προζυµωτικής εκχύλισης που εφαρµόζεται στα λευκά και ροζέ κρασιά. Τα φίλτρα που διαθέτουν εσωτερικά επιτυγχάνουν ήπια διαχείριση των ερυθρών σταφυλιών δίνοντας κρασιά µε έντονα ερυθρό χρώµα αλλά χωρίς άγριες ταννίνες. Ο ποιοτικός έλεγχος των κρασιών γίνεται εντός του οινοποιείου, δίνοντας το πλεονέκτηµα της άµεσης λήψης αποφάσεων.  Το κρασί που παράγεται στο οινοποιείο εµφιαλώνεται στο ιδιόκτητο εµφιαλωτήριο σε µια διαδικασία µε απόλυτο έλεγχο σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Από Syrah που καλλιεργείται σε ένα μοναδικό μικροκλίμα, παράγεται η ετικέτα OMIROS, που παράγεται με τη μέθοδο «vins de garage».

Η ετικέτα ELEANA δημιουργείται από την ποικιλία Μαλαγουζιά, που είναι φυτεμένη στον αμπελώνα που περιβάλλει το Οινοποιείο.

Ο ACHILLEAS είναι ένα μονοποικιλιακό κρασί από ένα μοναδικό αμπελοτόπι που έχει ως στόχο να αναδείξει την τυπικότητα του Syrah

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πρώτη εκκαθάριση της ενίσχυσης για την «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας» με 163.400,07 ευρώ προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Drink Pink είναι η μοναδική, και καθιερωμένη εδώ και 12 χρόνια, έκθεση της Αθήνας αφιερωμένη αποκλειστικά στην κατηγορία των ροζέ κρασιών. Φέτος, με...

REPORTS

Ο μεγιστάνας του τύπου, δισεκατομμυριούχος Ρούμπερτ Μέρντοχ, βάζει στα σχέδια του να κάνει τα κρασιά του κτήματος Moraga στο Bel Air - τον μοναδικό...

REPORTS

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του αμπελουργικού τομέα πρέπει να συμφωνούν με τον αντίστοιχο σχεδιασμό της εμπορίας και μάλιστα να προπορεύονται λαμβάνοντας υπόψη τις...