Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με θαλασσινή αύρα και αυθόρμητες ζυμώσεις το οινοποιείο Σαρρής

Ο Πάνος Σαρρής, ιδιοκτήτης του ομώνυμου οινοποιείου ήταν για χρόνια στην απέναντι μεριά του κρασιού, αυτή του Sommelier. Όμως το… μικρόβιο του κρασιού τον έτρωγε αποφασίζοντας να κάνει τα δικά του κρασιά, από τοπικές ποικιλίες, με ήπια φυσική οινοποίηση.

Ο ανήσυχος νεαρός Κεφαλλονίτης, με κορυφαίες διακρίσεις σε διαγωνισμούς Sommelier και εμπειρία σε εστιατόρια του Λονδίνου, έφταιξε το 2003 μια γαστρονομική «ταβέρνα», μόλις 300 μέτρα από την ωραιότερη παραλία του νησιού την Άβυθο.

Στα τέλη της 10ετίας του 2010 αγόρασε ένα εγκαταλελειμμένο κτίσμα λίγα μέτρα από το εστιατόρια του για να στεγάσει το 2017 το μικρό του οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται 10 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι στην Άβυθο, στην περιοχή Σβορωνάτα. Διαθέτει 25 στρέμματα ιδιόκτητα αμπέλια, κυρίως με την ποικιλία ρομπόλα. Κύρια ετικέτα του η Ρομπόλα Σαρρής, καθώς επίσης και άλλες ετικέτες, όπως:  V (λευκό κρασί από την ποικιλία Βοστιλίδι) Megali Petra (λευκό, ροζέ, κόκκινο).

Στο οινοποιείο ακολουθείτε ο φυσικός τρόπος οινοποίησης με την μη χρήση οινολογικών πρόσθετων, την αυθόρμητη ζύμωση, την ελάχιστη χρήση θειώδους αλλά και την απουσία τεχνολογικών παρεμβάσεων και φιλτραρίσματος. Όλες οι ετικέτες του είναι περιορισμένης παραγωγής, με την Ρομπόλα να ανήκει στα κρασιά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλονιάς.

Η φροντίδα των αμπελιών, όπως εξηγεί στο Wine Trails, γίνεται με ελάχιστες παρεμβάσεις, αφήνοντας το μικροκλίμα να βρει τον ιδανικό τρόπο έκφρασης.

Εξάλλου, τα αμπέλια που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές του νησιού, και εδάφη φτωχά, χαλικώδη, ασβεστολιθικής προέλευσης με αποδόσεις που κάποιες φορές δεν ξεπερνούν τα 300 κιλά ανά στρέμμα, δίνουν τις εκφράσεις που αναζητά ο Πάνος Σαρρής για τις φιάλες του και τις γαστρονομικές δημιουργίες του παραθαλάσσιου εστιατορίου του. Ο Πάνος αναμφίβολα αποτελεί δυναμικό μέλος του Κεφαλλονίτικου αμπελώνα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ζωηρούς κλάδους της παγκόσμιας οινικής οικονομίας. Το 2023 η αξία του υπολογίστηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια,...

REPORTS

Οι αμπελουργοί της νότιας Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους του Μπεζιέ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητώντας άμεση κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος...