Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με θαλασσινή αύρα και αυθόρμητες ζυμώσεις το οινοποιείο Σαρρής

Ο Πάνος Σαρρής, ιδιοκτήτης του ομώνυμου οινοποιείου ήταν για χρόνια στην απέναντι μεριά του κρασιού, αυτή του Sommelier. Όμως το… μικρόβιο του κρασιού τον έτρωγε αποφασίζοντας να κάνει τα δικά του κρασιά, από τοπικές ποικιλίες, με ήπια φυσική οινοποίηση.

Ο ανήσυχος νεαρός Κεφαλλονίτης, με κορυφαίες διακρίσεις σε διαγωνισμούς Sommelier και εμπειρία σε εστιατόρια του Λονδίνου, έφταιξε το 2003 μια γαστρονομική «ταβέρνα», μόλις 300 μέτρα από την ωραιότερη παραλία του νησιού την Άβυθο.

Στα τέλη της 10ετίας του 2010 αγόρασε ένα εγκαταλελειμμένο κτίσμα λίγα μέτρα από το εστιατόρια του για να στεγάσει το 2017 το μικρό του οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται 10 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι στην Άβυθο, στην περιοχή Σβορωνάτα. Διαθέτει 25 στρέμματα ιδιόκτητα αμπέλια, κυρίως με την ποικιλία ρομπόλα. Κύρια ετικέτα του η Ρομπόλα Σαρρής, καθώς επίσης και άλλες ετικέτες, όπως:  V (λευκό κρασί από την ποικιλία Βοστιλίδι) Megali Petra (λευκό, ροζέ, κόκκινο).

Στο οινοποιείο ακολουθείτε ο φυσικός τρόπος οινοποίησης με την μη χρήση οινολογικών πρόσθετων, την αυθόρμητη ζύμωση, την ελάχιστη χρήση θειώδους αλλά και την απουσία τεχνολογικών παρεμβάσεων και φιλτραρίσματος. Όλες οι ετικέτες του είναι περιορισμένης παραγωγής, με την Ρομπόλα να ανήκει στα κρασιά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλονιάς.

Η φροντίδα των αμπελιών, όπως εξηγεί στο Wine Trails, γίνεται με ελάχιστες παρεμβάσεις, αφήνοντας το μικροκλίμα να βρει τον ιδανικό τρόπο έκφρασης.

Εξάλλου, τα αμπέλια που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές του νησιού, και εδάφη φτωχά, χαλικώδη, ασβεστολιθικής προέλευσης με αποδόσεις που κάποιες φορές δεν ξεπερνούν τα 300 κιλά ανά στρέμμα, δίνουν τις εκφράσεις που αναζητά ο Πάνος Σαρρής για τις φιάλες του και τις γαστρονομικές δημιουργίες του παραθαλάσσιου εστιατορίου του. Ο Πάνος αναμφίβολα αποτελεί δυναμικό μέλος του Κεφαλλονίτικου αμπελώνα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η μείωση του ενδιαφέροντος για το αλκοόλ μεταξύ των νεότερων γενεών ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τους παράγοντες του κλάδου. Τι θα γινόταν αν οι...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ενδεχόμενους νέους δασμούς στο ευρωπαϊκό κρασί. Την Τρίτη, 6 Μαΐου, ο Christophe...

REPORTS

Η εξέταση, ανάλυση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τον αμπελοοινικό τομέα σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του, όπως η αλυσίδα παραγωγής, η βελτίωση...

REPORTS

Η ρύθμιση των μεταλλίων και βραβείων οίνου έχει αναδειχθεί σε σημαντικό θέμα για καταναλωτές και παραγωγούς. Οι κανονισμοί αποσκοπούν στην αποτροπή παραπλάνησης του κοινού...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η μείωση του ενδιαφέροντος για το αλκοόλ μεταξύ των νεότερων γενεών ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τους παράγοντες του κλάδου. Τι θα γινόταν αν οι...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ενδεχόμενους νέους δασμούς στο ευρωπαϊκό κρασί. Την Τρίτη, 6 Μαΐου, ο Christophe...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η εξέταση, ανάλυση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τον αμπελοοινικό τομέα σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του, όπως η αλυσίδα παραγωγής, η βελτίωση...