Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με θαλασσινή αύρα και αυθόρμητες ζυμώσεις το οινοποιείο Σαρρής

Ο Πάνος Σαρρής, ιδιοκτήτης του ομώνυμου οινοποιείου ήταν για χρόνια στην απέναντι μεριά του κρασιού, αυτή του Sommelier. Όμως το… μικρόβιο του κρασιού τον έτρωγε αποφασίζοντας να κάνει τα δικά του κρασιά, από τοπικές ποικιλίες, με ήπια φυσική οινοποίηση.

Ο ανήσυχος νεαρός Κεφαλλονίτης, με κορυφαίες διακρίσεις σε διαγωνισμούς Sommelier και εμπειρία σε εστιατόρια του Λονδίνου, έφταιξε το 2003 μια γαστρονομική «ταβέρνα», μόλις 300 μέτρα από την ωραιότερη παραλία του νησιού την Άβυθο.

Στα τέλη της 10ετίας του 2010 αγόρασε ένα εγκαταλελειμμένο κτίσμα λίγα μέτρα από το εστιατόρια του για να στεγάσει το 2017 το μικρό του οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται 10 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι στην Άβυθο, στην περιοχή Σβορωνάτα. Διαθέτει 25 στρέμματα ιδιόκτητα αμπέλια, κυρίως με την ποικιλία ρομπόλα. Κύρια ετικέτα του η Ρομπόλα Σαρρής, καθώς επίσης και άλλες ετικέτες, όπως:  V (λευκό κρασί από την ποικιλία Βοστιλίδι) Megali Petra (λευκό, ροζέ, κόκκινο).

Στο οινοποιείο ακολουθείτε ο φυσικός τρόπος οινοποίησης με την μη χρήση οινολογικών πρόσθετων, την αυθόρμητη ζύμωση, την ελάχιστη χρήση θειώδους αλλά και την απουσία τεχνολογικών παρεμβάσεων και φιλτραρίσματος. Όλες οι ετικέτες του είναι περιορισμένης παραγωγής, με την Ρομπόλα να ανήκει στα κρασιά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλονιάς.

Η φροντίδα των αμπελιών, όπως εξηγεί στο Wine Trails, γίνεται με ελάχιστες παρεμβάσεις, αφήνοντας το μικροκλίμα να βρει τον ιδανικό τρόπο έκφρασης.

Εξάλλου, τα αμπέλια που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές του νησιού, και εδάφη φτωχά, χαλικώδη, ασβεστολιθικής προέλευσης με αποδόσεις που κάποιες φορές δεν ξεπερνούν τα 300 κιλά ανά στρέμμα, δίνουν τις εκφράσεις που αναζητά ο Πάνος Σαρρής για τις φιάλες του και τις γαστρονομικές δημιουργίες του παραθαλάσσιου εστιατορίου του. Ο Πάνος αναμφίβολα αποτελεί δυναμικό μέλος του Κεφαλλονίτικου αμπελώνα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), αναδεικνύοντας τη δύναμη της συνεργασίας, ανακοινώνει τη διοργάνωση του MESSINIA FORUM για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι εργασίες του διήμερου...

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από το επιβλητικό αμπελοτόπι του Μέγα Σπηλαίου ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνοδεία...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.