Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με διπλό ρόλο σε κρασί και αποστάγματα πορεύεται η Bizas Winery

Τα μυστικά μονοπάτια των οίνων και των αποσταγμάτων, που εξίταραν τα όνειρά του από μικρό παιδί, βλέποντας τον πατέρα του να αποστάζει τσίπουρο, στο μικρό καζάνι που διατηρούσε στο σπίτι τους, έχει αρχίσει και ανακαλύπτει στην πράξη, πλέον, ο Δημήτρης Μπίζας από την Άρτα.

του Λεωνίδα Λιάμη

Με σπουδές στη γεωπονία, την οποία συνεχίζει να ασκεί ως επάγγελμα, έχοντας, μάλιστα, «κολλήσει» πολλά ένσημα στην περιοχή, ο 42χρονος συνομιλητής μας εδώ και λίγους μήνες ολοκλήρωσε μια σημαντική, για τα δεδομένα του επένδυση σε υποδομές και πλέον δηλώνει κι επίσημα αμπελουργός, οινοποιός και αποσταγματοποιός.

Από το καλοκαίρι του 2022 έθεσε σε πλήρη λειτουργία το ολοκαίνουριο οινοποιείο και αποσταγματοποιείο του, τα οποία βρίσκονται στο χωριό Ανθότοπος, του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στην Άρτα. «Ξεκίνησα αυτό το ταξίδι στον κόσμο του κρασιού, έχοντας μόνο την αγάπη για την αμπελουργία και την οινοποίηση, την οποία μου μεταλαμπάδευσε ο πατέρας μου», εξηγεί στην Agrenda, ο ιδρυτής της «Bizas Winery».

Προς το παρόν ο κ. Μπίζας καλλιεργεί ροδίτη και merlot, σε μια έκταση 10 στρεμμάτων στην Άρτα, αλλά θέλει να επεκτείνει τον αμπελώνα του κι έχει αγοράσει 15 στρέμματα, σχεδιάζοντας να φυτέψει πιο ιδιαίτερες ποικιλίες όπως η μαλαγουζιά.

Την απόφαση για την κατασκευή του ιδιόκτητου οινοποιείου και του αποσταγματοπείου την έλαβε το 2017, αλλά χρειάστηκε να περιμένει σχεδόν τρία χρόνια, μέχρι να ανοίξει κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, καθώς το κόστος του εγχειρήματος ήταν μεγάλο.

«Υπέβαλα φάκελο στο τοπικό leader, γιατί κακά τα ψέματα, χωρίς τη στήριξη αυτή δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτε. Πρόκειται για δύο προγράμματα. Το ένα είναι για την κατασκευή του οινοποιείου, που έχει δυναμικότητα για 100.000 φιάλες και το δεύτερο για εκείνη του αποσταγματοποιείου», διευκρινίζει ο κ. Μπίζας. Η συνολική επένδυση ολοκληρώθηκε σε 13 μήνες, ξεκινώντας το Μάιο του 2021 και ανήλθε στα 430.000 ευρώ με την επιχορήγηση να αντιπροσωπεύει το 50% του ποσού, ενώ το υπόλοιπο καλύφθηκε από ίδια συμμετοχή και δανεισμό.

Στη δραστηριότητα του κρασιού το μικρό οινοποιείο έχει λανσάρει δύο ετικέτες, μια λευκή και μια ερυθρή. «Η επωνυμία στο κρασί είναι Άρτιος και προέκυψε διότι το άρτιος σημαίνει πλήρης, ισορροπημένος, τέλειος και χωρίς ελλείψεις. Και προφανώς κάνει λογοπαίγνιο και με την Άρτα, γιατί θέλω να τονίσω την πόλη μου. Στην ετικέτα επίσης απεικονίζονται άρτιοι αριθμοί. Για την ακρίβεια για το λευκό κρασί έχω το 4 και για το κόκκινο το 6», τονίζει ο οινοποιός και εξηγεί πως «το λευκό είναι ένας ξηρός οίνος και προέρχεται από ροδίτη ιδίας παραγωγής και μοσχάτο, με λίγο αθήρι και μαλαγουζιά, ενώ το ερυθρό είναι μονοποικιλιακό αγιωργίτικο από αγορασμένα σταφύλια. Τα δικά μου ερυθρά αμπέλια είναι merlot και η πρώτη εμφιάλωση θα γίνει από τον τρύγο του 2022». Εκτός από τις φιάλες, τα κρασιά βγαίνουν και σε ασκό.

Από τον βραχίονα της απόσταξης, ο κ. Μπίζας λανσάρει το τσίπουρο με την επωνυμία «Αγλαΐτσα», το οποίο ονοματοδοτήθηκε έτσι προς τιμήν της συζύγου του. Προς ώρας η διάθεση των προϊόντων της Bizas Winery γίνεται στην τοπική αγορά και όπως επισημαίνει ο κ. Μπίζας «θέλω να εδραιωθώ πρώτα στην περιοχή και κατόπιν θα επιδιώξω να πάω και στην υπόλοιπη Ελλάδα και γιατί όχι και στο εξωτερικό».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

REPORTS

H υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2025-2026 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, δίνοντας στους επισκέπτες τους την...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....