Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού το 2021 λόγω καιρικών φαινομένων

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού είναι πιθανό να μειωθεί το 2021 λόγω των «σοβαρών επιπτώσεων» των κλιματικών προκλήσεων στην Ευρώπη, παρά τους μεγαλύτερους τρύγους σε αρκετές χώρες του νότιου ημισφαιρίου, εκτιμά νέα πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου.

Fresh harvest red winemaking grape bunches in a wooden boxes. Winemaking industry concept

του Ζήση Πανάγου

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2021 αναμένεται να μειωθεί κατά 4% σε σύγκριση με πέρυσι, σε περίπου 250 εκατομμύρια εκατόλιτρα (mhl), ίσο με 25 δισεκατομμύρια λίτρα και κοντά στο ιστορικά χαμηλή ποσότητα που σημειώθηκε το 2017, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Τα στοιχεία του οργανισμού είναι προκαταρκτικά, αλλά υπογραμμίζουν τις «σοβαρές επιπτώσεις» των «δυσμενών κλιματικών συνθηκών» στον τρύγο του 2021 σε μέρη της Ευρώπης, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, Paul Roca, κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνέντευξης Τύπου.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της Ευρώπης: η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, έχασαν περίπου 22 mhl (2,2 δισεκατομμύρια λίτρα) δυνητικής παραγωγής κρασιού λόγω παραγόντων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες όπως ο παγετός, οι χαλαζοπτώσεις και το ωίδιο, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός.

Η Γαλλία έβλεπε την μικρότερη συγκομιδή κρασιού εδώ και δεκαετίες και ο Roca τόνισε ότι είναι πιθανό να μείνει πίσω από την Ισπανία στην τρίτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παραγωγής κρασιού.

Η συγκομιδή της Γαλλίας το 2021 αναμένεται να φτάσει τα 34,2 mhl, μειωμένη κατά 27% το 2020, με την Ισπανία στα 35 mhl, μειωμένη κατά 14%, ανέφερε ο OIV. Η Ιταλία, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο, είναι πιθανό να δει συγκομιδή 44,5 mhl το 2021, μειωμένη κατά 9% σε σχέση με το 2020.

Οι μικρότερες σοδειές δεν σημαίνουν απαραιτήτως κακή ποιότητα και αρκετοί οινοποιοί ανέφεραν ότι παραμένουν αισιόδοξοι για τα σταφύλια που επιβίωσαν στις συνθήκες του 2021.

Ο Ρόκα προειδοποίησε επίσης να μην υποθέσουμε ότι οι λάτρεις του κρασιού θα δουν ελλείψεις. Παρόλο που ο Διεθνής Οργανισμός αναμένει αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού. Ο ίδιος τονίζει πως, «δεν μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρξει έλλειψη, επειδή υπάρχει απόθεμα». Τα επίπεδα των αποθεμάτων μπορεί φυσικά να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή.

Πολλές χώρες του νότιου ημισφαιρίου είδαν μεγαλύτερους τρύγους το 2021. Η Αυστραλία και η Χιλή αύξησαν αμφότερες την παραγωγή κρασιού κατά περίπου 30% σε σύγκριση με το 2020, σε 14,2mhl και 13,4mhl αντίστοιχα. Η παραγωγή κρασιού στις ΗΠΑ ήταν πιθανό να αυξηθεί κατά 6% σε σύγκριση με το 2020, στα 24,1 mhl, αλλά μειώθηκε κατά 3% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Η ξηρασία έχει χτυπήσει τις αποδόσεις σε ορισμένες περιοχές.

Ωστόσο, σε παγκόσμια κλίμακα, το 2021 είναι «η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η παγκόσμια παραγωγή κρασιού είναι κάτω από το μέσο όρο», είπε ο Roca.

Την εβδομάδα της συνόδου κορυφής Cop26 για το κλίμα στη Γλασκώβη, σημαντικό μέρος της συνέντευξης Τύπου του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου αφιερώθηκε στις κλιματικές προκλήσεις.

Συμπληρωματικά, οι μετεωρολόγοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για πιο συχνά και ακανόνιστα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία επηρεάζουν τους αμπελώνες μαζί με ολόκληρες κοινότητες.

Ο Ρόκα μίλησε για «αποσταθεροποίηση» των κλιματικών συνθηκών αλλά και για τη σημασία της εργασίας που γίνεται εντός του OIV και αλλού για να βοηθηθούν οι οινοπαραγωγοί να προσαρμοστούν στις εκάστοτε συνθήκες.

Πηγή: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...

REPORTS

Το πρώτο βήμα μιας συντονισμένης προσπάθειας ώστε να ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά η οποία, επί του παρόντος, είναι ισχνή,...