Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Καθησυχάζει τον αμπελοοινικό τομέα η τροποποίηση της έκθεσης BECA

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τείνει να υιοθετήσει τη διάκριση μεταξύ μέτριας και επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών στο σχέδιό του για την καταπολέμηση του καρκίνου. Αυτό καθησυχάζει εν μέρει τον αμπελοοινικό τομέα.

«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το κρασί, η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά είναι μέρος του πολιτισμού μας, ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην Ευρώπη εργάζονται σε αμπελώνες, οινοποιεία, ζυθοποιεία και αποστακτήρια και προσπαθούν να παράγουν ποιοτικά τρόφιμα», δήλωσε ο Χέρμπερτ Ντόρφμαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του συμβιβασμού: ανακούφιση που έχεις αποφύγει τα χειρότερα, αλλά και ανάμεικτα συναισθήματα αφού δεν έχεις πετύχει το καλύτερο. Οι ψηφοφορίες επί των συμβιβαστικών τροπολογιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση πρωτοβουλίας της Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου (Beating Cancer, έκθεση BECA) που παρουσιάστηκαν στις 16 Φεβρουαρίου, δεν ανταποκρίνονται σε όλα όσα ήθελε ο αμπελοοινικός τομέας, αλλά αποφεύγουν όσα θα μπορούσαν να τον φοβίσουν. Αν και η εισαγωγή της διατύπωσης της καταπολέμησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών είναι ένα αναμενόμενο βήμα προόδου, η ιδέα ότι κάθε κατανάλωση είναι επιβλαβής για την υγεία από το πρώτο ποτό δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς. Μεταξύ των τροπολογιών που εγκρίθηκαν και υιοθέτησαν αρκετοί ευρωβουλευτές, η υπ’ αριθμόν 34 εισάγει την έννοια της “επιβλαβούς κατανάλωσης” (ενώ δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ αιτιολογημένης και υπερβολικής συμπεριφοράς) και η υπ’ αριθμόν 35 διατύπωση μηδενικού επίπεδου κατανάλωσης σε ” Το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης είναι μηδέν». Μεταξύ των τροπολογιών που απορρίφθηκαν, η 33η θα είχε αφαιρέσει την υπόμνηση της μελέτης Lancet από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που «αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όταν πρόκειται για την πρόληψη».

«Είναι λίγο «απ΄όλα», αφενός δεν διαγράφουμε μια δημοκρατική μελέτη, αλλά παρόλα αυτά κάνουμε τη διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης και της υπερβολικής» επισημαίνει η ευρωβουλευτής της πλειοψηφίας Irene Tolleret. Υπογραμμίζοντας την κινητοποίηση των εθνικών βουλευτών, η αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής διακομματικής ομάδας κρασιού τονίζει ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο για τον καρκίνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να εστιάζει στην πρόληψη του εθισμού και της υπερβολής. Η έκθεση ήταν ήδη ισορροπημένη, τώρα είναι ακόμη περισσότερο. «Θα θέλαμε να εγκριθεί η τροπολογία 33, δεν τα καταφέραμε, παρόλο που γίνεται αναφορά σε μια μερική και αποσπασματική μελέτη» αναλύει ο Jean-Marie Fabre, πρόεδρος των Les Vignerons Indépendants. για τους οποίους «η κοινοβουλευτική εργασία κατέστησε δυνατή την εξεύρεση της σωστής ισορροπίας για την προώθηση της μέτριας και αιτιολογημένης κατανάλωσης. Αυτή η διατύπωση πάει προς την κατεύθυνση της μείωσης της επικίνδυνης κατανάλωσης που υποστηρίζει ο κλάδος».

Μέτρια κατανάλωση

Υπερασπιζόμενοι αυτές τις τροπολογίες στις Βρυξέλλες, δεν δημιουργούμε λόμπι. Το θέμα εδώ είναι απλώς ότι θα μπορούσαμε να εργαστούμε προς τη μέτρια κατανάλωση. Η πολιτική της απαγόρευσης δεν μας έκανε ποτέ καλό» ανέφερε στις 15 Φεβρουαρίου στη σύνοδο ολομέλειας ο Ιταλός ευρωβουλευτής Herbert Dorfmann (ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), προσθέτοντας ότι «η μέτρια κατανάλωση ποιοτικών κρασιών και μπύρας αποτελεί μέρος της διατροφής πολλών από τα κράτη μέλη μας εδώ και αιώνες και ήταν μέρος του τρόπου ζωής μας. Και δεν πρέπει να αποτρέπουμε τους ανθρώπους από το να πιούν ένα μεσημεριανό ποτήρι κρασί ή μια γιορτινή μπύρα. »

«Όχι στη μηδενική κατανάλωση αλκοόλ» πρόσθεσε η ευρωβουλευτής της Αλσατίας Anne Sander (ΕΛΚ) κατά τη διάρκεια της συνόδου, σύμφωνα με την οποία «το κρασί και η μπύρα αποτελούν μέρος της τέχνης της ζωής στην ύπαιθρό μας και είναι βασικοί οικονομικοί τομείς, δημιουργοί θέσεων εργασίας σε πολλές περιοχές. Ας είμαστε λοιπόν φιλόδοξοι στον αγώνα μας ενάντια στις ασθένειες, αλλά ας το κάνουμε ρεαλιστικά».

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο

Αν και αυτή η έκθεση κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας δεν είναι δεσμευτική, παρέχει ένα πλαίσιο για μελλοντικές προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν εγκρινόταν η αρχή της «απουσίας επιπέδου κατανάλωσης χωρίς κινδύνους», οι ευρωπαϊκές αρχές θα μπορούσαν να αποσύρουν τη βοήθειά τους στον αμπελοοινικό τομέα, ώστε να μην υποστηρίξουν την παραγωγή που θεωρείται επιβλαβής για την υγεία. Αυτή η απειλή κινητοποίησε τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό κλάδο.

«Σήμερα δεν είναι ένα τέλος, είναι μια αρχή, γιατί όλα απομένει να γίνουν», δήλωσε η ευρωβουλευτής Véronique Trillet-Lenoir, εισηγήτρια της επιτροπής BECA, στο τέλος της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Η εκλεγμένη εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρικής πλειοψηφίας επισημαίνει ότι «η πρόληψη είναι ο μοχλός. Ο πιο εύκολος καρκίνος στη θεραπεία είναι αυτός που δεν υπάρχει» και ότι «θα πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο. Για να το αναπτύξουμε, χρειαζόμαστε τη συλλογική και ενιαία δέσμευση των κρατών μελών, ιδίως σε όλα τα μέτρα που αποτελούν συστάσεις και τα οποία, χωρίς την υποστήριξή σας, χωρίς την έντονη συμμετοχή σας, θα παραμείνουν νεκρό γράμμα».

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

 

Χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου χαιρετίζει την έγκριση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, της τροποποιημένης έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (BECA). Πρόκειται για ένα σχέδιο που συνιστά μεγάλη πρόοδο για την διαφύλαξη της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.

Παρόλο που  δεν έγιναν δεκτές όλες οι συμβιβαστικές τροπολογίες, η υιοθέτηση της θεμελιώδους διαφοράς μεταξύ της επιβλαβούς από τη με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ είναι σύμφωνη με τις απόψεις και την πρακτική μας.

Η αρχική αναφορά ότι δεν υπάρχει «ασφαλές επίπεδο» κατανάλωσης αλκοόλ ήταν παραπλανητική και απλοϊκή καθώς δεν ελάμβανε υπόψη τα πρότυπα κατανάλωσης αλκοόλ και άλλους παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής. Η νέα διατύπωση ικανοποιεί μερικώς τον κλάδο, που αγωνίστηκε και θα αγωνιστεί περαιτέρω για την βελτίωσή της και την αναγνώριση των πολλαπλών επιστημονικών δεδομένων για τα οφέλη της κατανάλωσης με μέτρο του οίνου στην καλή υγεία εδώ και αιώνες.

Είναι ευρύτατα γνωστά τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση κρασιού με μέτρο, με ένα γεύμα και ως μέρος της μεσογειακής διατροφής μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης σημαντικών ασθενειών όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης και καρκίνος.

«Πάγια θέση μας είναι ότι το κρασί διαφέρει από τα άλλα αλκοολούχα ποτά λόγω της πλούσιας σύστασής του και της αποδεδειγμένης υψηλής διατροφικής του αξίας, και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, στην ίδια ομάδα αλκοολούχων ποτών» προσθέτει ο κος Βογιατζής.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΟ Dr. Γιάννης Βογιατζής αναφέρει ότι ο οινικός κλάδος παραμένει δεσμευμένος μέσω της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Wine in Moderation στην προώθηση της βιώσιμης οινικής κουλτούρας και της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ.

Σε πλήρη συνάφεια με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Οινικού τομέα, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, δραστηριοποιήθηκε ενεργά για την ενημέρωση των Ελλήνων Ευρωβουλευτών σχετικά με τις θέσεις μας στις υπό ψήφιση τροπολογίες και τους ευχαριστεί θερμά για την στήριξή τους.

Όσον αφορά στο αλκοόλ, καλεί τους αρμόδιους φορείς να εστιάσουν στην επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ, αποφεύγοντας πολιτικές και δράσεις που θα βλάψουν τις αμπελοοινικές περιοχές της χώρας μας και που αναμφίβολα αποτελούν μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, του ελληνικού τρόπου ζωής και της γαστρονομικής μας παράδοσης. Ας μην ξεχνάμε ότι η με μέτρο κατανάλωση κρασιού μπορεί να είναι μέρος μιας ποικίλης, ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής.

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε προπομπό και θεματοφύλακα του Ξινόμαυρου, εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο η περιοχή του Αμυνταίου, με τη διάσημη διεθνώς ποικιλία να έχει απλώσει για...

REPORTS

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα άνοιξε τις πόρτες του σε επισκέπτες &...

REPORTS

Η Ντίνα Σπυροπούλου, από το γνωστό Κτήμα Σπυρόπουλου, αναλαμβάνει πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), στη θέση του Κώστα Ευσταθίου, η...

REPORTS

Στην καρδιά του Εθνικού Γεωπάρκου του Χελμού-Βουραϊκού στη Βόρεια Πελοπόννησο, μία από τις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου Natura 2000, βρίσκεται το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο