Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ισορροπία και εύρωστοι αμπελώνες για το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο στην ορεινή Αιγιαλεία

Στην ορεινή Αιγιαλεία ο φετινός χειμώνας γενικά ήταν μικρής διάρκειας και ήπιος, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις και η άνοιξη του ’24 ήταν εξίσου στεγνή με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ιδιαίτερα υδατικά αποθέματα στο έδαφος, ενώ το φετινό καλοκαίρι ξεκίνησε ιδιαίτερα έντονο από νωρίς με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, σημειώνει ο Στέλιος Τσίρης, οινολόγος του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο.

Όπως ο ίδιος συμπληρώνει: «Βιώνουμε ήδη πιο πρώιμο τρύγο, περίπου 3 εβδομάδες νωρίτερα συμβαίνει η πρωίμιση του καρπού. Η πιο κρίσιμη και σημαντική περίοδος θα είναι οι επόμενοι δύο μήνες. Γενικά, όμως, οι αμπελώνες μας φέτος είναι πιο ισορροπημένοι και εύρωστοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όπου είχαμε μείωση της παραγωγής περίπου 40-50%. Έχουμε ικανοποιητική καρπόδεση, με κάποιες επιφυλάξεις ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες του επόμενου διαστήματος (ιδιαίτερα για τους νεότερους σε ηλικία αμπελώνες μας)» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του WineTrails

Bιώσιµη, αειφόρος ανάπτυξη σε υψόμετρο 800 μέτρων

Το Κτήµα Μέγα Σπήλαιο είναι ο ιστορικός αµπελώνας της οµώνυµης Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, το αλλοτινό Μεγάλο Αµπέλι του µοναστηριού µε τη χιλιόχρονη ιστορία. Η αναγέννησή του ξεκινά το 1999, όταν οι αδελφοί Γιάννης και Θεόδωρος Αναστασίου, έµπειροι και οραµατιστές, ιδιοκτήτες της οινοποιίας Cavino από το γειτονικό Αίγιο, αναλαµβάνουν το Μεγάλο Αµπέλι µέσω µακροχρόνιας µίσθωσης από τη Μονή και το µετατρέπουν στο Κτήµα Μέγα Σπήλαιο. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας του Κτήµατος βρίσκεται η βιώσιµη, αειφόρος ανάπτυξη αλλά και η προστασία της περιοχής. Οι αµπελώνες του, που βρίσκονται σε µοναδικές φυσικές συνθήκες σε υψόµετρο 800 µ. πάνω από τη θάλασσα, υιοθετούν τις αρχές της οργανικής καλλιέργειας και εκφράζουν την παράδοση αιώνων στην αµπελουργία και την οινοποίηση, παράγοντας ξεχωριστά κρασιά µε έντονη προσωπικότητα, γοητευτικά αρώµατα και πολυπλοκότητα.

Ο Στέλιος Τσίρης, οινολόγος µε πολυετή πείρα, και η συνεργάτης του, οινολόγος Ευαγγελία Αµανατίδη µαζί µε την οµάδα των αµπελουργών και των βοηθών οινολόγων είναι αυτοί που δηµιουργούν τους οίνους του Κτήµατος, το οποίο να σηµειωθεί ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει ανοίξει τις πύλες του στους επισκέπτες προσφέροντας µια µοναδική οινική εµπειρία.

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκέφθηκαν την Κυριακή 29 Ιουνίου το ιστορικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, καθώς πέρα από την μαγεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Σε ένα τοπίο όπου η αύρα του βουνού συναντά την αλμύρα της θάλασσας, το Rosé του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο γεννιέται για να προσφέρει μια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...