Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η περιοχή Côtes-de-Provence στη Γαλλία αναβιώνει ξεχασμένες ποικιλίες σταφυλιού

Μπροστά στην κλιματική αλλαγή, η ονομασία προέλευσης Côtes de Provence στη Γαλλία δουλεύει πάνω στην εισαγωγή καινούριων και ξεχασμένων ποικιλιών. Έτσι και για την Rousseli, μια ξεχασμένη ποικιλία που επανέρχεται και σύντομα θα χρησιμοποιηθεί σε ροζέ κρασιά.

Με την κλιματική αλλαγή τίθεται το ερώτημα των νέων φυτεύσεων με δοκιμές πάνω σε διαφορετικές ή ξεχασμένες ποικιλίες. ”Δουλεύουμε εδώ και πέντε χρόνια στην εισαγωγή νέων ποικιλιών που ανταποκρίνονται στις τεχνικές προδιαγραφές της περιοχής. Ψάχνουμε ποικιλίες όψιμες, που δίνουν αλκοολικούς βαθμούς πιο αδύναμους και ανταπεξέρχονται στην ξηρασία’’, εξηγεί ο Nicolas Garcia, πρόεδρος του συνδικάτου των κρασιών Côtes-de-Provence. Το Rousseli, που επονομαζόταν παλαιότερα Rosé du Var, αποτελεί μέρος των ξεχασμένων ποικιλιών. Η απόφαση της επανεισαγωγής είναι υπό επικύρωση στο εθνικό Ινστιτούτο Προέλευσης και Ποιότητας (ΙΝΑΟ). Μέχρι το 1977 η συγκεκριμένη ποικιλία ήταν μέρος του ΠΟΠ Côtes-de-Provence. ‘’Εδώ και πέντε χρόνια, με τη βοήθεια του Centre du Rosé, πραγματοποιήσαμε μια γεωπονική έρευνα όπως και μικρο-οινοποιήσεις στα οινοποιεία και τους συνεταιρισμούς που απέδειξαν ότι η ποικιλία είναι καλά προσαρμοσμένη στα κρασιά μας και στην ονομασία προέλευσης”, προσθέτει ο N. Garcia.

‘’Είναι μια ποικιλία με μεγάλες ράγες με πολύ χυμό, που ωριμάζει αργά, με μικρή συγκέντρωση σακχάρων. Έχει τις ρίζες της στο νομό του Var ενώ δεν βρίσκεται πουθενά αλλού και είναι καλά προσαρμοσμένη στις κλιματικές συνθήκες και στα ροζέ που παράγουμε σήμερα. Δίνει νότες απαλότητας, γοητείας και φρεσκάδας στο κρασί, ενώ φτιάχνει ωραίο χαρμάνι με σταφύλι Grenache ‘’ σημειώνει ο Alexis Cornu, οινοποιός στο Château de Berne.

Πηγή avis-vin.lefigaro.fr

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές των παθογόνων του περονόσπορου και του ωιδίου συνιστούν οι γεωπόνοι...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι πληθυσμοί της ευδεμίδας στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από το δίκτυο φερομονικών παγίδων της αρμόδιας...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αυξημένη είναι αυτή την περίοδο η δραστηριότητα της ευδεμίδας στους μεσοπρώιμους και όψιμους αμπελώνες της Κρήτης, καθώς πολύ δυναμικοί είναι και οι πληθυσμοί από...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Στις αμπελοκομικές περιοχές του Τυρνάβου όπου είναι εγκαταστημένο ευρύ δίκτυο φερομονικών παγίδων από τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, η δεύτερη πτήση του εντόμου παρουσιάζει...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τρεις άνθρωποι με εμπειρία, πάθος και βαθιά γνώση ενώνουν τις δυνάμεις τους και «γυρίζουν σελίδα» στο τσίπουρο και δημιουργούν το Loco Docko τσίπουρο ένα...

REPORTS

To Sincerely Mariah, είναι το νέο ροζέ κρασί, μέρος της σειράς Boutari Selections, μιας σειράς επιλεγμένων ετικετών από τους οινολόγους της οινοποιίας Mπουτάρη.

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...

REPORTS

Η αγορά των μηχανημάτων συγκομιδής σταφυλιών είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη, καθοδηγούμενη από τις εξελίξεις στη γεωργική τεχνολογία και την αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικές...