Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού αναμένεται να ανακάμψει με βάση την συγκομιδή του 2022

Ένα ρητό λέει… μην μετράτε τα σταφύλια πριν τη συγκομιδή τους. Βέβαια η Agreste, η στατιστική υπηρεσία του Γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας έχει άλλη άποψη και προβλέπει ότι θα παραχθούν 44 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού από τη συγκομιδή του 2022, ανακάμπτοντας από το χαμηλό επίπεδο του περασμένου έτους.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Αρχικά, αυτή η πρόβλεψη για 44 mhl είναι περίπου 16% υψηλότερη από τα 37,8 mhl που αναφέρθηκαν για το 2021 (αν και ο Διεθνής Οργανισμός για την Αμπέλου & Οίνος έχει πέσει την περσινή παραγωγή ως ακόμη χαμηλότερη, στα 34,2 mhl). Αυτό υποδηλώνει ότι ο τρύγος της χώρας το 2022 θα ανέλθει σε παρόμοιο όγκο με το 2019 (42,5 mhl) και το 2020 (46,9 mhl).

Έπειτα, η παραγωγή κρασιών AOP αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ προβλέπεται αύξηση 21% για τους οίνους IGP. Ωστόσο, εικάζεται ότι η παραγωγή κρασιών για οινοπνευματώδη ποτά θα μειωθεί κατά -10% αυτή τη συγκομιδή.

Οι δίδυμοι αμπελουργικοί κίνδυνοι του 2021, οι ανοιξιάτικοι παγετοί και οι καλοκαιρινές χαλαζοπτώσεις, εμφανίστηκαν επίσης φέτος, αλλά αποδείχθηκαν λιγότερο καταστροφικοί. Ωστόσο, οι καύσωνες των τελευταίων μηνών οδήγησαν πράγματι σε πυρκαγιές και ξηρασία, με την τελευταία να αναφέρεται ιδιαίτερα ως η αιτία για τις μειωμένες αποδόσεις σε ορισμένες περιοχές.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, υπάρχουν περιοχές που αναμένεται να παράγουν αποδόσεις άνω του μέσου όρου, με τις πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις να παρατηρούνται στη σαμπάνια (33% υψηλότερη από τον μέσο όρο πενταετίας και 96% πάνω από τη συγκομιδή του 2021) και τη Jura (54% πάνω από τις πέντε -μέσος όρος έτους και εκπληκτικά 227% υψηλότερος από πέρυσι). Η συγκομιδή από το Burgundy-Beaujolais αναμένεται να είναι 5% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Εκτός από τα νοτιοδυτικά και το Charentais (-3% και -8% το 2021, αντίστοιχα), κάθε περιοχή στην έκθεση προβλέπεται να παράγει περισσότερο κρασί φέτος από πέρυσι. Ωστόσο, αρκετές περιοχές αναμένεται να υπολείπονται του μέσου όρου της πενταετίας τους, όπως: Μπορντό (-2%), Λίγηρα (-1%), Αλσατία (-11%) και Σαβοΐα (επίσης -11%).

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Οι νομοθέτες της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν τα σχέδια για την επισήμανση του κρασιού ως «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ» αντί για «χαμηλή»...

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...