Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επενδύουν σε ποιοτικούς τρύγους για premium κρασιά σε στιγμές χαρτοφυλακίων δύσκολες

Επενδυτικό άλμα κόντρα στον πληθωρισμό για τους εκλεκτούς οίνους καταγράφει η «Bordeaux Index».

του Ζήση Πανάγου

Με τα άστατα καιρικά φαινόµενα να αποτελούν πλέον βασικό… συστατικό για µια πετυχηµένη ή µη οινολογική χρονιά, τα premium κρασιά βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο µικροσκόπιο των επενδυτικών οίκων, κερδίζοντας το ενδιαφέρον τους περισσότερο από άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Έτσι, ενόσω ο τρύγος 2022 βρίσκεται σε εξέλιξη στους αµπελώνες του «Παλαιού Κόσµου» και την Καλιφόρνια, ενώ σε χώρες του Νότιου ηµισφαιρίου του λεγόµενου «Νέου Κόσµου» έχει ήδη ολοκληρωθεί, η προσοχή των ειδικών επικεντρώνεται από τώρα σε τοποθετήσεις εκλεκτών οίνων.

Η παγκόσµια εταιρεία εµπορίας εκλεκτών κρασιών «Bordeaux Index» σηµείωσε άλµα εσόδων τους πρώτους έξι µήνες του έτους, καταγράφοντας τζίρο 37%, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο από την εκτίναξη του πληθωρισµού. Αυτό το ισχυρό πρώτο εξάµηνο, όπου τα έσοδα έφτασαν τα 80 εκατ. βρετανικές λίρες (97 εκατοµµύρια δολάρια), βάζει την εταιρεία µε έδρα το Λονδίνο σε καλό δρόµο για να ξεπεράσει τα έσοδα ρεκόρ του 2021, ύψους 126 εκατ. λιρών (174 εκατοµµύρια δολάρια ΗΠΑ), σηµειώνοντας αύξηση 47% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.

Μάλιστα, η LiveTrade, η διαδικτυακή πλατφόρµα συναλλαγών της Bordeaux Index, συνέβαλε σηµαντικά στην ανάπτυξη, µε τις συναλλαγές σε αξία να αυξάνονται κατά περίπου 55%. Πέρυσι, η βάση πελατών της πλατφόρµας LiveTrade του Bordeaux Index αυξήθηκε κατά περίπου ένα τρίτο, µε περίπου 50.000 συναλλαγές το χρόνο που αφορούν περίπου 600 vintage οίνους.

Μερικοί από τους σηµαντικότερους παράγοντες περιέλαβαν τις πωλήσεις σαµπάνιας και ιταλικών κρασιών στην πλατφόρµα, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 80% και 60% σε αξία αντίστοιχα, µαζί µε έναν αυξανόµενο αριθµό νέων συλλεκτών υψηλής καθαρής αξίας στην πλατφόρµα, για τους οποίους είναι κορυφαία κρασιά και ουίσκι.

Ο ιδρυτής της Bordeaux Index, Γκάρι Μπουµ, δήλωσε στους Financial Times, ότι το ενδιαφέρον για το κρασί και το ουίσκι ως κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων «ποτέ δεν ήταν υψηλότερο», µε τους ανθρώπους να «αγωνίζονται» για επενδύσεις που θα µπορούσαν να ξεπεράσουν τον πληθωρισµό.

 

Ο Μάθιου Ο’ Κόνελλ, διευθύνων σύµβουλος της LiveTrade πρόσθεσε ότι υπάρχουν περισσότεροι από ποτέ καταναλωτές πολυτελείας, που θέλουν να αγοράσουν και να επενδύσουν. «Έχουµε δει µια τεράστια αύξηση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στο κρασί, επειδή οι άνθρωποι καταλαβαίνουν το γεγονός ότι το κρασί έχει αποδειχθεί µε την πάροδο του χρόνου ότι είναι πολύ ανθεκτικό στον πληθωρισµό», ανέφερε.

 

Ο χρόνος δεν ανεβάζει µόνο την ποιότητα του κρασιού, αλλά και τις αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά.

 

«Οι άνθρωποι αναζητούν περιουσιακά στοιχεία που έχουν πραγµατικά ιστορικό ισχυρών αποδόσεων σε δύσκολες στιγµές, πολύ περισσότερο εάν έχουν επίσης χαµηλή συσχέτιση µε άλλα περιουσιακά στοιχεία και αποδεδειγµένη προστασία έναντι του πληθωρισµού», λέει ιδρυτής του Bordeaux Index, Γκάρι Μπουµ. «Η ζήτηση για Βουργουνδία και σαµπάνια ήταν ιδιαίτερα ισχυρή το α’ εξάµηνο του 2022, σύµφωνα µε τη Bordeaux Index, παρά το ελαφρύ «πάγωµα» της έντονης δραστηριότητας» τους πρώτους τρεις µήνες του έτους. Οι τιµές της Βουργουνδίας στη δευτερογενή αγορά αυξήθηκαν +26% το πρώτο εξάµηνο του έτους, µε

τη σαµπάνια να σηµειώνει ισχυρή ανάπτυξη 11%. Η Ιταλία και ο Ροδανός είχαν επίσης καλές επιδόσεις, καθώς αυξήθηκαν κατά 8% σε σχέση µε πέρυσι, ωστόσο η ανάπτυξη του Μπορντό ήταν πιο συγκρατηµένη, 5%.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τις πλαγιές του Ολύμπου στις βουνοκορφές της Πίνδου και από εκεί στο πλατό του Αμυνταίου και σε όλη τη Μακεδονία, στους παραλίμνιους, παραθαλάσσιους...

REPORTS

Κολλινιάτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Τινακτορώγος έκαναν το ντεμπούτο τους στο οινικό κοινό της Αθήνας, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival που φιλοξένησε την...

REPORTS

Tις πέντε διαφορετικές εκφράσεις του Μοσχοφίλερου έρχεται να εκφράσει η Οινοποιία Μπουτάρη, συγκεντρώνοντας και προβάλλοντας τα στάδια της συγκεκριμένης ποικιλίας, η οποία έχει ταυτιστεί...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.