Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε ξεχωριστούς κλώνους αγιωργίτικου και νέο οινοποιείο επενδύει το Κτήμα Παλυβού

Σε ένα ευρύ πρόγραμμα επενδύσεων προχωράει το τελευταίο διάστημα το Κτήμα Παλυβού και ο οινοποιός και επικεφαλής του, Γιώργος Παλυβός, κάνοντας την αρχή από την δημιουργία ενός νέου αμπελώνα 40 στρεμμάτων στην περιοχή της Νεμέας με τη φύτευση βιδιανού, ασύρτικου, κυδωνίτσας και δύο επιλεγμένων κλώνων αγιωργίτικου. Στη συνέχεια το Κτήμα Παλυβού θα προχωρήσει με την κατασκευή ενός καινούργιου οινοποιείου.

του Γιώργου Λαμπίρη

Ο νέος αμπελώνας διαρθρώνεται σε αναβαθμίδες, ενώ τα αμπέλια είναι τοποθετημένα με χαμηλή πυκνότητα φύτευσης στο χωράφι, το οποίο φέρει την ονομασία «Διάσελο» και βρίσκεται στα νοητά όρια μεταξύ Νεμέας και Αρχαίας Νεμέας. Το συνολικό ύψος της επένδυσης για αμπελώνα και οινοποιείο, όπως αναφέρει ο ίδιος, θα ξεπεράσει σε βάθος πενταετίας τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Στο καινούργιο οινοποιείο πρόκειται να μεταφερθεί το ήδη υπάρχον και οι επισκέψιμες εγκαταστάσεις του με επιδίωξη την αύξηση και βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και την απόκτηση μεγαλύτερων χώρων φιλοξενίας και εκπαίδευσης του οινόφιλου κοινού.

«Στον αμπελώνα που δημιουργήσαμε, φιλοδοξούμε να μετριάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Ούτως ή άλλως καλλιεργούμε βιολογικά όλα μας τα αμπέλια τα τελευταία 20 χρόνια. Εκεί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μερικά βήματα παρακάτω. Στην περίπτωση του αγιωργίτικου αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε δύο επιλεγμένους κλώνους από τους τρεις συνολικά που εξετάσαμε. Συνολικά φυτέψαμε περίπου 20 στρέμματα αγιωργίτικου. Πρόκειται για μία νέα προσπάθεια που λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Νεμέας μετά από έρευνα του φυτωριούχου Κώστα Μπακασέτα. Μέσα από τα χρόνια της έρευνας και σε συνεργασία με πανεπιστήμιο της Γαλλίας, έχουν επιλεγεί δύο διαφορετικοί κλώνοι αγιωργίτικου, προσβλέποντας στην διαφοροποίηση και στην ανάπτυξη των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών. Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων φυτεύσεων αναμένονται σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα. Εκτιμώ ότι οι δύο αυτοί κλώνοι θα συμβάλλουν στην εξέλιξη του αγιωργίτικου, εάν αναλογιστείτε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν αμπελώνα αγιωργίτικου με πάρα πολλούς κλώνους στην περιοχή της Νεμέας, καθότι η φύση έχει κλωνοποιήσει την ποικιλία όλα αυτά τα χρόνια. Επομένως παράγουμε κρασί μέσου όρου από τους υπάρχοντες κλώνους. Σκεφθείτε λοιπόν πώς μπορεί να λειτουργήσει ένας κλώνος που απομονώθηκε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του», εξηγεί ο Γιώργος Παλυβός.

Στα στοιχειά που αναδεικνύονται από τους δύο νέους κλώνους είναι το εντονότερο ερυθρό χρώμα, η ένταση στο φρούτο καθώς και η αυξημένη περιεκτικότητα σε φαινόλες.

 

Για πρώτη φορά κυδωνίτσα και ασύρτικο από το Κτήμα Παλυβού

Φέτος το Κτήμα Παλυβού εμφιαλώνει για πρώτη φορά τόσο κυδωνίτσα όσο και ασύρτικο, με τα νέα κρασιά να κυκλοφορούν στην αγορά έως και τα Χριστούγενα. «Τόσο το ασύρτικο όσο και η κυδωνίτσα έχουν ζυμωθεί με γηγενείς ζύμες και αναπτύχθηκαν στο ίδιο χωράφι σε ασβεστολιθικό και πυριτικό έδαφος. Πρόκειται για δύο κρασιά από τα οποία έχουμε αρκετές προσδοκίες», λέει ο Γιώργος Παλυβός.

Σημειώνεται ότι το Κτήμα προχώρησε προ μερικών ημερών στην υπογραφή συμφωνίας διανομής με την Άμβυξ, η οποία λαμβάνει τη σκυτάλη από τη Foodrinco που είχε μέχρι πρότινος την ευθύνη διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των κρασιών του Κτήματος στην ελληνική αγορά.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια πιο νέα φρέσκια πρόταση φέρνει το κτήμα RIRA με το ροζέ Pinot Noir του 2021 το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον στο Peloponnese Wine...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τις πλαγιές του Ολύμπου στις βουνοκορφές της Πίνδου και από εκεί στο πλατό του Αμυνταίου και σε όλη τη Μακεδονία, στους παραλίμνιους, παραθαλάσσιους...

REPORTS

Κολλινιάτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό, Λαγόρθι και Τινακτορώγος έκαναν το ντεμπούτο τους στο οινικό κοινό της Αθήνας, στο πλαίσιο του Peloponnese Wine Festival που φιλοξένησε την...

REPORTS

Tις πέντε διαφορετικές εκφράσεις του Μοσχοφίλερου έρχεται να εκφράσει η Οινοποιία Μπουτάρη, συγκεντρώνοντας και προβάλλοντας τα στάδια της συγκεκριμένης ποικιλίας, η οποία έχει ταυτιστεί...

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.