Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εξαιρετικός τρύγος στη Σάμο, στα 0,60 ευρώ η μέση τιμή παραγωγού

Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, συνέβαλλαν σε μια εξαιρετική χρονιά και στο πλούσιο αρωματικό δυναμικό του μοσχάτου, κατά τον φετινό τρύγο στη Σάμο.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα αμπελουργική περίοδο ήταν ευνοϊκές και συνέβαλαν ώστε η παραγωγή τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά να είναι σε πολύ καλά επίπεδα και στο να μην παρουσιαστούν προβλήματα από ασθένειες, αναφέρει στο σχετικό δελτίο τρύγου για την Σάμο, η ΚΕΟΣΟΕ.

Η παρατεταμένη ξηρασία (η τελευταία σημαντική βροχόπτωση στη Σάμο σημειώθηκε 5 Μαρτίου) επιτάχυνε την ωρίμαση χωρίς όμως να δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή. Ο τρυγητός ξεκίνησε αρχές Αυγούστου και ολοκληρώθηκε 29 Σεπτεμβρίου. Σε όλο αυτό το διάστημα οι συνθήκες θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής υγρασίας ήταν ιδανικές και συνέβαλαν στην σταδιακή ωρίμαση των σταφυλιών. Δεν σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ζημιές από καύσωνα και τα σταφύλια να αποκτήσουν την επιθυμητή περιεκτικότητα σε σάκχαρα διατηρώντας παράλληλα υψηλό αρωματικό δυναμικό.

Οι αμπελώνες στη Σάμο είναι ξηρικοί και έχουν αναπτύξει βαθύ ριζικό σύστημα με αποτέλεσμα να έχουν υψηλή αντοχή στην ξηρασία. Η καλλιέργεια γίνεται σε αναβαθμίδες οι οποίες συγκρατούν τα νερά της βροχής και εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

  • Ο όγκος της παραγωγής αναμένεται να φτάσει τα 38600 HL και θα είναι οριακά μειωμένος σε σχέση με την παραγωγή 2021.
  •   Ο σακχαρικός τίτλος είναι υψηλότερος  σε σχέση με πέρυσι, λόγω της ανομβρίας, όπως επίσης και οι οξύτητες, λόγω της μεγάλης εναλλαγής της  θερμοκρασίας από την νύχτα στη μέρα.
  • Οι παραγόμενοι οίνοι λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθήκων ,έχουν αναπτύξει πλούσια αρώματα και  έχουν αποκτήσει σχετικά υψηλό αλκοολικό τίτλο κυρίως με τα τυπικά αρώματα μοσχάτου και υψηλή οξύτητα.
  • Η μέση τιμή των σταφυλιών κατά την τρέχουσα αμπελουργική περίοδο αναμένεται να ανέλθει στα 0,60 € έναντι 0,55 € που ήταν η μέση τιμή της προηγούμενης περιόδου (2021).

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ΦΥΣΙΚΑ FYSIKA επιστρέφει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και μεταμορφώνει το Ωδείο Αθηνών σε μια πολύχρωμη γιορτή κρασιού!

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

REPORTS

Η σημαντική κάμψη του όγκου και της αξίας των εξαγωγών οίνου προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το αν ο κλάδος αντιμετωπίζει προσωρινές διαταραχές ή αν...