Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Διαστημικά κλήματα παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή σε περονόσπορο και φυλλοξήρα

Η πρώιμη έρευνα δείχνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα και υπάρχουν σχέδια για μια «διαστημική συγκομιδή αμπέλου» το 2023, δήλωσε η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο.

 

Τα «διαστημικά αμπέλια» Merlot και Cabernet Sauvignon που εκτοξεύτηκαν σε τροχιά μαζί με μπουκάλια Petrus 2000 έχουν καλλιεργηθεί μαζί με τα θυγατρικά φυτά τους στη δυτική Γαλλία, ανέφεραν οι ερευνητές .

«Τα πρώτα «διαστημικά σταφύλια» είναι πλέον ορατά στα καλάμια μόλις λίγους μήνες μετά τη φάση αναφύτευσης που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2022», δήλωσε η Space Cargo Unlimited, η start-up που ηγείται του έργου.

Συνολικά 320 ρίζες αμπέλου πέρασαν περισσότερο από ένα χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μαζί με μπουκάλια από το περίφημο κρασί Pomerol πριν προσγειωθούν στη Γη στις αρχές του 2021

Αποτελεί μέρος του έργου «Mission Wise» της Space Cargo Unlimited, στο οποίο συμμετέχει επίσης το ινστιτούτο κρασιού του Πανεπιστημίου του Μπορντό, το ISVV, μεταξύ άλλων εταίρων.

Στόχος του είναι να διερευνήσει τον αντίκτυπο της μικροβαρύτητας και των ακραίων συνθηκών στα αμπέλια, ιδίως εξετάζοντας γενετικές διαφορές σε σύγκριση με δείγματα ελέγχου στη Γη.

Είναι νωρίς, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα «διαστημικά κλήματα» μπορεί να παρουσιάσουν αυξημένη αντοχή στον περονόσπορο και το παράσιτο της φυλλοξήρας, καθώς και αλλαγές στην περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, είπε.

Οι επιτόπιες δοκιμές έχουν προγραμματιστεί για αργότερα αυτό το έτος μαζί με τον Groupe Mercier, τον ειδικό στην αμπελοκαλλιέργεια που είναι εμπορικός εταίρος στο έργο και επιβλέπει τα αμπέλια.

Ενώ ορισμένα σταφύλια θα μπορούσαν να μαζευτούν το 2022, η πρώτη σωστή «διαστημική συγκομιδή αμπέλου» αναμένεται το 2023, ακολουθούμενη από μια «μικροοινοποίηση» για τη δημιουργία δοκιμαστικών κρασιών για έρευνα, δήλωσε η Space Cargo Unlimited.

Περισσότερα καλάμια αμπέλου από άλλες ποικιλίες σταφυλιών θα μπορούσαν να τεθούν σε τροχιά το 2024, πρόσθεσε.

«Οι πρώτες ενδείξεις της δουλειάς μας είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρες», δήλωσε ο Nicolas Gaume, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Space Cargo Unlimited.

Ο Δρ Μάικλ Λέμπερτ, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας, πρόσθεσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη δυνατότητα που μας έδωσε ο χώρος να αναπτύξουμε νέες βιολογικές ποικιλίες κρασιού που είναι πιο ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή. Απαιτείται ακόμα περισσότερη δουλειά, αλλά είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι από τις προοπτικές, ειδικά με την επερχόμενη πρώτη μας συγκομιδή διαστημικών σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού.»

Η χημική ανάλυση του διαστημικού κρασιού Petrus 2000 βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη, πρόσθεσαν οι ομάδες.

Σε μια γευσιγνωσία πέρυσι, η Jane Anson έγραψε για το Decanter ότι το διαστημικό Petrus 2000 φαινόταν «ελαφρώς πιο εξελιγμένο από ότι θα περίμενα», σε σύγκριση με το δείγμα Petrus 2000 από τη Γη. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται και στην παραλλαγή του μπουκαλιού, πρόσθεσε.

 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το τεράστιο δυναμικό κάποιων ποικιλιών φέρνει στο ποτήρι μας η συστηματική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο νησί της Κεφαλονιάς, με τους...

REPORTS

Κλωνική επιλογή και διάσωση των ελληνικών ποικιλιών ίσον «HELLENiFERA» που φαίνεται να διαµορφώνει το µέλλον της αµπελουργίας στην Ελλάδα. Πρόκειται ένα εταιρικό σχήµα που...

REPORTS

Το οινοποιείο Afianes στην Ικαρία με παραδοσιακές μεθόδους αλλά και καινοτόμες ιδέες, σημαδεύει το παγκόσμιο οινόφιλο κοινό

REPORTS

Η κίνηση προς πιο φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας είναι σχεδόν καθολική στη χώρα του κρασιού.

Copyright © 2020 | Η Υπηρεσία Winetrails.gr είναι Ιδιοκτησία της Εταιρίας Green Box A.E.