Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Διαδικτυακή ημερίδα του ΣΕΑΟΠ με θέμα το μέλλον του κλάδου της αποσταγματοποιίας

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στην ανοιχτή Ημερίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, με τίτλο «Ελληνική Ποτοποιία Αποσταγματοποιία: Διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα».

Η ημερίδα , πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των συνθηκών της πανδημίας, στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του συνδέσμου.

Στόχος της ήταν να αναδείξει, μέσα από εποικοδομητικό διάλογο με εκπροσώπους της Πολιτείας, τις λύσεις διεξόδου από την κρίση της πανδημίας όσο και τις προϋποθέσεις για την υπεύθυνη ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου της παραγωγής των ελληνικών αποσταγμάτων.

Κατά την έναρξη της ημερίδας, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ κ. Νίκος Καλογιάννης, αναφέρθηκε στο ρόλο του Συνδέσμου, που αποτελεί τον φορέα εκπροσώπησης των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου παραγωγής αλκοολούχων ποτών. Έναν κλάδο από τους πιο εξωστρεφείς, καθώς πάνω από το 70% της παραγωγής αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων εξάγεται σε άλλες χώρες. Τόνισε την επιτακτική ανάγκη υποστήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων ώστε να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό, μετά-covid-19 εποχής.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κα Αθηνά Καλύβα η οποία δήλωσε ότι: «Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζοντας την συμβολή των επωνύμων Ελληνικών ποτών και αποσταγμάτων στην Εθνική Οικονομία αλλά και την ανάγκη προστασίας των σημαντικών επενδύσεων, των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των επιχειρήσεων βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό του κλάδου. Η Ελληνική Κυβέρνηση μέσα από τον αγώνα που έδωσε στο Συμβούλιο της Ε.Ε. στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Οδηγίας 92/83 ΕΟΚ για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, πέτυχε μέσω της υιοθέτησης της νέας Οδηγία (ΕΕ) 2020/1151, την ένταξη του τσίπουρου και της τσικουδιάς των συστηματικών αποσταγματοποιών στον μειωμένο έως και κατά 50% φορολογικό συντελεστή.»

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κος Χάρης Μαυράκης Γ.Γ. ΣΕΑΟΠ, ο οποίος επεσήμανε ότι η επικοινωνία και η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική, ενώ εντοπίζονται σημεία προς βελτίωση για θέματα της εγχώριας αγοράς. Αναφέρθηκε στον ΕΦΚ και το ότι είναι ιδιαίτερα υψηλός όχι μόνο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε αλλά και σε σχέση με γειτονικές χώρες που ανταγωνιζόμαστε και στον τουρισμό, καθώς στο Ν. 4758/ 2020 για την περιστολή του λαθρεμπορίου και τις αναγκαίες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν κατά την εφαρμογή του. Προσκάλεσε και προέτρεψε τις αρχές να συνεργαστούν και στα θέματα της εγχώριας αγοράς προκειμένου να επιτευχθεί η υγιής και νόμιμη επιχειρηματικότητα του κλάδου.

Στο χαιρετισμό του, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής, ξεκίνησε, ευχόμενος γρήγορη ανάκαμψη του κλάδου των αλκοολούχων ποτών εξαιτίας της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι 100.000 επιχειρήσεις της ευρύτερης αλυσίδας του κλάδου επλήγησαν από αυτή. Ενημέρωσε για τα μέτρα, που έλαβε η πολιτεία, στην περίοδο της πανδημίας, για τη στήριξη του κλάδου, αλλά και τις ενέργειες, που γίνονται για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και θα συνεχιστούν, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα αυτού του εγχειρήματος, μέσω εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της εντατικοποίησης της ψηφιοποίησης των ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ. Τόνισε ότι η υγιής και νόμιμη επιχειρηματικότητα αποτελεί πυλώνα ανάκαμψη της οικονομίας.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η κα Σοφία Ζήση, Προϊσταμένη της Γεν. Δ/νσης του ΓΧΚ της ΑΑΔΕ τονίζοντας το θετικό αποτέλεσμα που είχε για τον κλάδο η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων ούζο και τσίπουρο/τσικουδιά σε διεθνές επίπεδο και ότι αυτό επετεύχθη μέσα από κοινές, συντονισμένες ενέργειες του Γενικού Χημείου του Κράτους, του ΣΕΑΟΠ και της ΕΝΑΠΑΠΕ. Αναφέρθηκε στους ελέγχους που πραγματοποιούνται για τη διασφάλιση και τήρηση των προδιαγραφών αλλά και των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών, στη συμβολή του Γ.Χ.Κ. στην τήρηση της νομοθεσίας διασφαλίζοντας έτσι, τον καταναλωτή, τον υγιή ανταγωνισμό αλλά και τα δημόσια έσοδα.

Στην ομιλία της, η κα Διονυσία Στεφανίτση Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλκοόλης και Τροφίμων της Γ.Δ. του ΓΧΚ., επεσήμανε την εποικοδομητική συνεργασία που έχουν τα δύο μέρη, ενώ έκανε παρουσίαση αναφορικά με την έναρξη από τις 25.5.21 του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2019/787 για τα αλκοολούχα ποτά και την κατάργηση του κανονισμού ΕΚ) 110/2008. Αναφέρθηκε στις βασικές αλλαγές σε που έχουν γίνει στα θέματα των ορισμών, της επισήμανσης, των γεωγραφικών ενδείξεων και της γλύκανσης, στα εκτελεστικά μέτρα που σχετίζονται με τους φορείς εποπτείας των διαδικασιών παλαίωσης, τις διαδικασίες των γεωγραφικών ενδείξεων, την επισήμανση των συμμειγμάτων, τους σύνθετους όρους και τις μνείες, καθώς και τις επόμενες ενέργειες σε εθνικό επίπεδο που σχετίζονται με την εφαρμογή του εν λόγω κανονισμού αλλά και με γενικότερα θέματα ελέγχων.

Από το Enterprise Greece χαιρετισμό απηύθυνε η κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου Εντεταλμένη Σύμβουλος & Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ, η οποία δήλωσε ότι «Στην Enterprise Greece, εμπλουτίζουμε τις υπηρεσίες μας προς τις ελληνικές μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπου εμπίπτουν οι περισσότερες εταιρίες αλκοολούχων ποτών. Είμαστε κοντά στον Σύνδεσμο για να βρούμε από κοινού περισσότερες δράσεις και συνέργειες που θα ενισχύσουν τον κλάδο, ώστε να διεκδικήσει μία ακόμα καλύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά.»

Από πλευράς, ΣΕΑΟΠ το λόγο πήρε στη συνέχεια, ο κος Κώστας Ράπτης Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου ο οποίος ανέδειξε δύο θέματα: τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την παλαίωσης. Έδωσε μάλιστα και παραδείγματα από άλλες χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, και έκλεισε επισημαίνοντας ότι ο εκσυγχρονισμός αυτός θα βοηθήσει να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά ποτά στο εξωτερικό. Επίσης έκανε αναφορά στις φύρες απόσταξης αλκοολούχων ποτών προτρέποντας τις αρχές να προβλεφθούν φύρες απόσταξης για κάθε απόσταξη μιας και πολλοί αποσταγματοποιοί πραγματοποιούν περισσότερες από δύο αποστάξεις.

Η κα Νόπη Ρωμανίδου Μέλος ΔΣ ΣΕΑΟΠ, αναφέρθηκε στη σημασία να υπάρξει συσπείρωση των αποσταγματοποιών γύρω από το Σύνδεσμο. Αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρονται προς τα Μέλη αλλά και οι ενέργειες προβολής που υλοποιούνται για την ανάδειξη και ενίσχυση της εικόνας των ελληνικών αποσταγμάτων. Επίσης αναφέρθηκε στην εκπροσώπηση του κλάδου σε Εθνικό́ & Ευρωπαϊκό́ επίπεδο, τη συμμετοχή σε Ομάδες Εργασίας Υπουργείων. Τέλος, επισήμανε δράσεις που προγραμματίζονται για το 2021.

Κλείνοντας την ημερίδα, ο κος Νίκος Καλογιάννης πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, τόνισε ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς του κλάδου για την ανάπτυξη του κλάδου, την ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού αλλά και την υποστήριξη της οικονομίας και της περιφέρειας της χώρας καθώς σχεδόν όλα τα αποστακτήρια δραστηριοποιούνται στις περιοχές παραγωγής αγροτικών προϊόντων ,που αποτελούν τις πρώτες ύλες τους.

 

Πηγή ΣΕΑΟΠ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια, οι οινοποιοί στη Γαλλία εξερευνούν νέες μεθόδους για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ημερομηνίας συγκομιδής των σταφυλιών, με στόχο την παραγωγή οίνων...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στις 15 Ιουνίου 2025, ο εμβληματικός Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πλημμύρισε με αρώματα, χρώματα και νότες ροζέ κρασιού, φιλοξενώντας για ακόμη...

REPORTS

O σπόρος για την ανάδειξη του πολυποίκιλου μεσσηνιακού αμπελώνα μπήκε το 2023, μέσω του πρώτου Messinia Terroirs Wine Festival. Φέτος, το διαδραστικό οινικό φεστιβάλ...

REPORTS

Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, η ΚΕΟΣΟΕ και τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας “OINOS”, διοργανώνουν Ημερίδα στις 20 Ιουνίου 2025 και ώρα...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πιο όψιμη κατά περίπου 3-4 ημέρες αναμένεται η φετινή χρονιά σε σχέση με το 2024 στους αμπελώνες της Κρήτης σύμφωνα με νέο δελτίο γεωργικών...