Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Γάλλοι σπεσιαλίστες στην οινική διαδρομή του Δήμου Αριστοτέλη

Γάλλοι εκπρόσωποι γραφείων οινικού τουρισμού από το Bordeaux, το Chalon-en-Champagne και την Αλσατία ακολούθησαν τη χαρτογραφημένη οινική διαδρομή του Δήμου Αριστοτέλη με τίτλο «από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα», πραγματοποιώντας ένα βιωματικό ταξίδι εξοικείωσης (24 – 27.3.22) στους οινότοπους και στους αμπελώνες της Ανατολικής Χαλκιδικής.

«Πρόκειται για τη συνέχιση των ενεργειών μας στο Bordeaux», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Στέλιος Βαλιάνος, «που πραγματοποιήθηκαν το Μάιο του 2021 με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και του Yalos Tours. Εκεί, στην κοιτίδα της παγκόσμιας οινοτουριστικής δραστηριότητας, παρουσιάσαμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν, το οποίο βασίσαμε στις μοναδικές εικόνες των αγιορειτών να αμπελοκαλλιεργούν, να συλλέγουν καρπούς και να οινοποιούν». 

Με αφετηρία τo φιλόξενo «Ayia Marina Suites» της Ουρανούπολης, οι Γάλλοι τουριστικοί πράκτορες επισκέφθηκαν κελάρια τοπικών οινοποιείων: Domaine Claudia Papayianni στην Αρναία, Domaine Agrovision στην Ιερισσό, Akrathos NewLands Winery και Κτήμα Ταραζά στη Μεγάλη Παναγία, αλλά και Κτήμα Γεροβασιλείου στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερη ήταν η επίσκεψή τους στον αμπελώνα του Μυλοπόταμου στο Κάθισμα Αγίου Ευσταθίου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους. Μετά την ξενάγησή τους στον ξακουστό οινότοπο και στο οινοποιείο του Κτήματος, οι Γάλλοι είχαν την ευλογία να παρακαθήσουν στην Τράπεζα που προετοίμασε ειδικά γι’ αυτούς ο Γέροντας Ιωακείμ, «αποκτώντας έτσι τη μοναδική εμπειρία επίσκεψης σε έναν αυθεντικό αθωνικό τόπο παραγωγής και λατρείας». Προηγήθηκε ξενάγηση στο οινοποιείο και στους βυζαντινούς θησαυρούς της Ιεράς Μονής Ιβήρων. 

Μοναδική ήταν η υποδοχή τους στο Domaine Claudia Papayianni από τον executive chef του Nikopolis Στέφανο Σταμίδη αλλά και από το chef Δημήτρη Πολύζο του «Restaurant Mπακατσιάνος» οι οποίοι προετοίμασαν ένα εξαιρετικό degustation menu, που συνόδευσε την οινογευσία. Το menu ανέδειξε τοπικά προϊόντα, όπως τη φέτα, το λουκάνικο, τις ζύμες, τα αγριομανίταρα, τα βότανα, κλπ. – όλα προϊόντα Αρναίας και Χολομώντα.

Στην Ιερισσό, στο «Domaine Agrovision» οι Γάλλοι ενημερώθηκαν μεταξύ άλλων για τις οικολογικές-πολιτιστικές δραστηριότητες του κτήματος, για τη χρήση των υποπροϊόντων οίνου στη μαγειρική / ζαχαροπλαστική, καθώς για τους τρόπους παλαίωσης του οίνου στο υπέδαφος της Ακάνθιας Γης και στο βυθό του Αθωνικού Κόλπου. Το degustationmenu του Κτήματος πραγματοποιήθηκε στο «Fish Restaurant Χρυσό Αγγίστρι» της Ουρανούπολης, συνοδεύοντας ένα αυθεντικό μοναστηριακό δείπνο – δημιουργία του Χρήστου Γκιούρα.      

Στη Μεγάλη Παναγία, στο «Κτήμα Ταραζά» και στο «Akrathos NewLands Winery» οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στους αμπελώνες και δοκίμασαν την εκεί οινοπαραγωγή. Προηγήθηκε συμμετοχή τους στη «γιορτή του αμπελουργού», η οποία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του οικισμού, αποτίνοντας φόρο τιμής στους ντόπιους αμπελοκαλλιεργητές.

Στην ουσία οι Γάλλοι ακολούθησαν έναν ιστορικό περίπατο σε αρχαιολογικούς χώρους της Ανατολικής Χαλκιδικής (Αρχαία Στάγειρα, Μονή Ζυγού, Άθωνας, Αρχαία Άκανθος), τον οποίο συνδύασαν με οινοεπισκέψεις και οινοδοκιμές. Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο συνθέτει πακέτο πολιτιστικο-οινικών διακοπών με τίτλο «η γέννηση του οίνου», θα διοχετευθεί άμεσα σε γαλλικές περιοχές με οινοτουριστική συνείδηση, όπως το Bordeaux, η Μιλούζη, το Στρασβούργο, κ.λπ., στοχεύοντας:

  • στην προσέλκυση Γάλλων οινοταξιδευτών και
  • στην επέκταση της τουριστικής περιόδου προς το Φθινόπωρο.

Αυτή η παράμετρος τονίσθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του workshop που πραγματοποιήθηκε στον αυλόγυρο του «AkrathosNewLands Winery» μεταξύ εκπροσώπων τοπικών ξενοδοχειακών μονάδων και των Γάλλων φιλοξενούμενων. Εκεί «κλείδωσε» και  η συμφωνία δικτύωσης του Δήμου Αριστοτέλη με παραδοσιακούς οινο-οικισμούς της Αλσατίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο. 

Η περιήγηση των Γάλλων ολοκληρώθηκε με επίσκεψη / ξενάγηση / οινογευσία στο εξαιρετικό «Κτήμα Γεροβασιλείου» της Επανωμής. Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και το Δήμο Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος, σχηματίζοντας σύμπραξη των εν λόγω φορέων με το Δήμο Αριστοτέλη.

«Η σύνθεση δυνάμεων» λέει ο κ. Βαλιάνος «αποτελεί κλειδί επιτυχίας στην τουριστική προώθηση, δεδομένου ότι οι τουριστικοί προορισμοί δε μαρκάρονται από γεωγραφικά σύνορα. Η οινοτουριστική διαδρομή της Ανατολικής Χαλκιδικής συνδέεται με τον πολιτισμό, την προσκυνηματική δραστηριότητα, τη γαστρονομία, ακόμη και με τις θαλάσσιες εξορμήσεις. Η αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της city break μορφής τουρισμού, η οποία συμπληρώνει καθοριστικά το πρόγραμμα, μετατρέποντας το από εναλλακτική απόδραση σε ολοκληρωμένη τουριστική πρόταση». 

«Για να συνεργαστείς» συνεχίζει ο Δήμαρχος «πρέπει να αποδείξεις την επάρκεια και την αποτελεσματικότητά σου, αλλά και να εμπνεύσεις με το σχεδιασμό σου. Είμαι διπλά περήφανος για την υλοποίηση αυτής της δραστηριότητας, η οποία φαίνεται ότι θα αποδώσει άμεσα στην Ανατολική Χαλκιδική, ενώ θα συνδέσει στην πράξη τη Θεσσαλονίκη με το Δήμο Αριστοτέλη μέσα από έναν χαρτογραφημένο οινικό δρόμο».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ιδιαίτερο το γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου με τις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, χωριά-αετοφωλιές και κατοίκους εργατικούς που αγαπούν την καλλιέργεια του...

REPORTS

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης βρέθηκε στις 8 Απριλίου και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο, με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ και 6...

REPORTS

Η Ελλάδα, μετά από πολλά έτη απουσίας, συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα στην διεθνή έκθεση οίνων και ποτών στην Ιταλία, επιστρέφοντας δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη...

REPORTS

Τη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, φιλοξενούμε τον Ακαδημαϊκό, Ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη στη διάλεξη: «Η διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας»

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη συγγραφική παρακαταθήκη γύρω από τα ζητήματα...

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

Από το επιβλητικό αμπελοτόπι του Μέγα Σπηλαίου ξεκίνησε την Τρίτη 2 Απριλίου την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνοδεία...

REPORTS

Με κυρίαρχη τάση να αποτυπώνεται και να ενισχύεται τελευταία στην αγορά, αυτή των κρασιών με φρεσκάδα και ελάχιστο ή καθόλου χρόνο παλαίωσης, το φετινό...